https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-opet-zjistili-porusovani-pravidel-pri-stavbe-rozhledny-na-snezniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace opět zjistily porušování pravidel při stavbě rozhledny na Sněžníku Aktualizováno

16.9.2021 17:38 | KRÁLÍKY (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí požádalo Evropskou komisi, aby  výstavbu rozhledny přezkoumala. Dopis byl odeslán v polovině srpna, reakci Evropské komise lze očekávat během jednoho až tří měsíců.
Ministerstvo životního prostředí požádalo Evropskou komisi, aby výstavbu rozhledny přezkoumala. Dopis byl odeslán v polovině srpna, reakci Evropské komise lze očekávat během jednoho až tří měsíců.
Foto | Marek Stránský / Wikimedia Commons
Ekologické organizace uvedly, že znovu zjistily porušování podmínek ochrany přírody při výstavbě rozhledny na polské straně Králického Sněžníku. Investor a dodavatel podle nich opět ignorují pravidla výjimek, po nelegální cestě jezdí na vrchol a zpět technika, uvedl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Česko-polská expertní komise vzniklá kvůli stavbě zjistila dílčí pochybení investora rozhledny i dodavatele. Ekologové požadují, aby ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zabránilo ničení evropsky významné přírody a zastavilo poskytnutí evropských a českých dotací na rozhlednu. Podle ministerstva podmínky výstavby porušovány nejsou.
 

"Opět bylo zdokumentováno vozidlo Polaris, velká čtyřkolka, jak opakovaně během dne vyjíždí na vrchol hory a pak dolů na Chatu pod Sněžníkem a převáží zaměstnance. Znovu se potvrdilo to, co se všeobecně už delší dobu vědělo, nelegální přeprava materiálů po nelegální cestě na takzvané zelené stezce," uvedl Bačík. Ekologové také vyfotografovali, jak velký autojeřáb začal sjíždět po nelegální cestě dolů následovaný pásovým bagrem.

"Konstatujeme, že praktická situace je zcela jiná, než jak ji idealisticky prezentoval investor, obec Stronie Śląskie, na jednání 22. června 2021, a je v rozporu i se sliby investora z jednání expertní komise," uvedl Bačík. Ekologické organizace se také domnívají, že údajnou rekonstrukci stezky investor využil jen jako vhodný způsob, jak na ni uložit velké množství odpadu a materiálu z budování základů rozhledny, tím se ho zdarma zbavit a de facto tak vybudovat skutečnou zpevněnou cestu na vrchol hory.

Podle MMR pohyb techniky polská strana povolila v termínech ukončení a zahájení stavební sezony. Zástupce obce Stronie Śląskie sdělil na jednání pracovní skupiny, že konstrukční práce na rozhledně skončily k 10. září a od 13. září začaly práce na rekonstrukci takzvané Zelené stezky. Nikdo z členů skupiny nevznesl námitky proti harmonogramu.

"Stavba rozhledny je realizovaná dle separátního povolení, jehož podmínky dodržovány jsou," uvedl ve vyjádření pro ČTK mluvčí MMR Vilém Frček. Rekonstrukce zelené turistické trasy, která začala tento týden, nespadá do projektu financovaného z programu přeshraniční spolupráce Interreg. Povolení k rekonstrukci stezky vydal polský orgán ochrany přírody Regionalny Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ). "Dotčená Zelená stezka je řešena jako součást naplňování podmínky řešit usměrnění turistické zátěže, která byla stanovena RDOŚ v souvislosti s obnovou rozhledny," uvedl Frček.

Několik českých ekologických organizací od loňska opakovaně upozorňovalo, že podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle nich neděje. Stroje také ničí arkto-alpinskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor, množství techniky také výrazně převyšuje povolený počet.

Ministerstvo životního prostředí požádalo Evropskou komisi, aby výstavbu rozhledny přezkoumala. Dopis byl odeslán v polovině srpna, reakci Evropské komise lze očekávat během jednoho až tří měsíců.

Ekologové v otevřeném dopise vyzvali ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), aby se její úřad postavil proti ničení přírody, zastavil poskytování dotací, reagoval na opakované a hrubé porušování podmínek a požadoval po polských kontrolních orgánech prošetření situace. Požadují také udělení vysoké sankce investorovi, zveřejnění všech vydaných platných rozhodnutí k výstavbě rozhledny a také k "rekonstrukci" zelené stezky. Chtějí rovněž nové řádné projednání vlivu záměru na soustavu lokality Natura 2000 na obou stranách území, neboť původní posouzení je z roku 2013.

Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna bude mít konstrukci tvořenou do 13 metrů železem a betonem s kamenným obložením, vršek bude z velké části prosklený. Vysoká má být 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2021 17:46
Ochranu přírodního dědictví umíme dělat leda hubou , kauza Kraličák je ukázkovým případem, kdy dvě členské země EU jednoznačně porušují své povinnosti a sama EU tomu trapně přihlíží.
Masiv Králického Sněžníku můžeme ze soustavy NATURA 2000 během 5-7 let odepsat.
Tu masovou turistiku zprava největší moravský skiareál+ Stezka do oblak+ Stezka nad údolím --rozhledna--zprava čilý developerský ruch prakticky na celé severní (polské) straně včetně sjezdovek, lanovek a jiných sraček .

Zaspala komplet celá ochrana přírody od Olomouce přes Pardubice- Wroclaw a jejich hlavní stany v Praze a Varšavě.
Je to doslova k zblití.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.9.2021 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to přesně jak píšete.... v Jeseníkách už o přírodu vůbec nejde... maximálně tak jako o kulisu pro business a tupé ovce, které rády tento business podpoří svou účastí na podobných atrakcích... k zblití...
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.9.2021 21:46
Redakce, kdyžtak opravte: zjistily-ty organizace, ženský rod.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

17.9.2021 08:30 Reaguje na Jarka O.
Ach! Děkujeme za upozornění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist