https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-organizace-pri-plneni-zavazku-parizske-dohody-musi-cesko-pridat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Při plnění závazků Pařížské dohody musí Česko přidat

1.10.2020 01:34 | PRAHA (ČTK)
Freidinger tak zopakoval požadavek odstavit do roku 2025 "nejšpinavější" uhelné elektrárny Chvaletice a Počerady a do roku 2030 zcela ustoupit od spalování uhlí pro v hnědouhelných elektrárnách. V teplárenství by se tak mělo stát do roku 2035.
Freidinger tak zopakoval požadavek odstavit do roku 2025 "nejšpinavější" uhelné elektrárny Chvaletice a Počerady a do roku 2030 zcela ustoupit od spalování uhlí pro v hnědouhelných elektrárnách. V teplárenství by se tak mělo stát do roku 2035.
Pokud chce Česko dostát závazkům Pařížské dohody, musí přistoupit na plán rychlejšího snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030. Zároveň by mělo lépe postupovat při adaptaci krajiny na změnu klimatu. Nedostatečná je i podpora spravedlivé transformace uhelných regionů. Vyplývá to z monitorovací zprávy české organizace Social Watch a Klimatické koalice, kterou jejich zástupci představili na tiskové konferenci v Praze.
 

Cílem Pařížské dohody je udržet růst globální teploty hluboko pod hranicí dvou stupňů Celsia, ideálně však kolem 1,5 stupně. Součástí dohody je i zvýšení schopnosti zemí přizpůsobit se nepříznivým dopadům změny klimatu a pomoc rozvíjejícím se zemím ze strany vyspělých států.

Při představení zprávy Jan Freidinger z Greenpeace upozornil, že dohoda apeluje i na to, aby státy braly v potaz aktuální vědecké poznatky. Z nich podle jeho slov vyplývá, že nynější závazek členských zemí EU na snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent oproti roku 1990 do roku 2030 nestačí. Řekl, že pro soulad Česka s cíli dohody, je třeba pokles emisí nejméně o 55 procent, což je nedávný návrh Evropské komise, ideálně pak o 65 procent. Ekologové tím vyzvali Česko, aby ambicióznější plán neblokovalo. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve uvedl, že nové cíle jsou pro Česko nereálné.

Freidinger tak zopakoval požadavek odstavit do roku 2025 "nejšpinavější" uhelné elektrárny Chvaletice a Počerady a do roku 2030 zcela ustoupit od spalování uhlí pro v hnědouhelných elektrárnách. V teplárenství by se tak mělo stát do roku 2035. Podle scénářů uhelné komise rychlá cesta znamená útlum využití uhlí v letech 2030-2035, nejpomalejší mezi roky 2045 - 2050.

Freidinger také podotkl, že Národní akční plán adaptace na změnu klimatu je dobrý, řada opatření se však neplní. Zpráva kritizuje například výsadbu nevhodných dřevin, především smrků, holoseče, zmiňuje, že je nutné bránit odvodňování a přemnožení zvěře. Freidinger upozornil, že současná praxe nahrává tomu, že srážky rychle odtečou, neboť lesní ani zemědělské půda ji nedokáže zadržet. Vyzval také k zásahu do více než 20 000 kilometrů upravených toků a obnovování mokřadů. Poznamenal, že ministerstvo životního prostředí má sice řadu dotačních titulů pro tuto oblast, podporují však spíše drobné projekty bez výraznějšího dopadu. Freidiner dodal, že klíčové je zadržet vodu co nejdéle v krajině a teprve pak "přemýšlet o přehradách". Plán na výstavbu nových přehrad jako řešení dopadu sucha ekologické organizace kritizují dlouhodobě.

Nedostatky jsou podle zprávy i v podpoře spravedlivé transformace uhelných regionů. Kristina Zindulková z Asociace pro mezinárodní otázky dnes uvedla, že z programu Re:START pro přerozdělení evropských fondů do uhelných regionů šlo od roku 2016 do tří takových regionů osm miliard korun. To je podle ní tolik, co jen za rok 2018 z Ústeckého a Karlovarského kraje "odteklo" na emisních povolenkách.

Podle výzkumnice je nutné i efektivnější využití dalších příslušných fondů a posílení transparentnosti, zvlášť když v budoucnu přibudou peníze z Modernizačního fondu a Fondu obnovy. Zindulková řekla, že Česko přispívá málo i do Zeleného klimatického fondu na opatření v rozvojových státech. Česko do něj podle ní přispívá čtyřmi tisícinami ročního HDP. "V evropském průměru země přispívají desetkrát více," uzavřela výzkumnice.

Ekologové také revidovali plnění Politiky ochrany klimatu ČR. Podle Tomáše Jungwirtha z Centra pro dopravu a energetiku Česko tři roky od přijetí uspokojivě plní jen čtyři ze 40 opatření. Kromě výše zmíněných témat tak ekologové doporučují třeba zavedení uhlíkové daně, rozvoj železniční sítě pro nákladní dopravu, kroky k úspoře energií a navýšení podílu obnovitelných zdrojů či snížení spotřeby minerálních hnojiv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

1.10.2020 07:03
Od Pařížské dohody je třeba odstoupit, jak to udělaly USA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 08:02 Reaguje na Jan Šimůnek
USA sice odstoupily, ale emise CO2 silně snižují. My podepíšeme všechno (včetně Green dealu), ale vůbec nás nenapadne, abychom to plnili. To je ruský, tj. zcela nefunkční postup.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

1.10.2020 10:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Green deal splněn nebude, je to ideologický výkřik odtržený od reality.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 10:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste nečetl Solženicina?
Hlavně že nám to řekli, zapomenout to můžeme vždycky. ;-)
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.10.2020 19:42 Reaguje na Pavel Hanzl
USA to vylepšili, ten ruský postup a to tím, že podepíší a odstoupí a pak předstírají, že plní. Tak jako když jeden jejich prezident hledal zbraně hromadného ničení v Iráku. Jenže v Iráku to zpackali úplně protože nenašli ty zbraně hromadného ničení dodnes a pořád hledají a hledají (aspoň tam mají vojáky, kteří střílí civilisty).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2020 12:49 Reaguje na Jiří Daneš
Oni vůbec nepředstírají, že něco plní. Změřené hodnoty jasně ukazují, že uhlíkové emise jdou výrazně dolů. Bez jakýchkoliv keců kohokoliv kolem.
V Iráku Saddám ZHN samozřejmě měl, plynoval s nimi Kurdy i Iránce v Irácko - Iránské válce.
Jenže za těch půl roku, než ho napadli, to stačil uklidit (nejspíš k Asadovi, který tím pak plynoval svoje lidi).
Ovšem sympatické bylo, že přiznali, že jsou volové a nic nenašli.
Tohle se stát Rusům, našli by vagóny yperitu každopádně, i kdyby to měli dotáhnout třeba ze Semipalatinska....
Odpovědět
KP

Karel Potoček

1.10.2020 07:26
Není to málo,Antone Pavloviči? Co 110% - ne. My splníme na 130%!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 07:57
"Současnost tak s vysokou pravděpodobností představuje období s nejyššími koncentracemi oxidu uhličitého za posledních 23 miliónů let."
Václav Cílek Vesmír 9/2020

Já vím, pro ropáka je taková informace zcela zbytečná, protože netuší, co to vůbec znamená. Jenže tento svět není stavěn pro blbý.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 08:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Až na tu poslední větu souhlas. Je pro ně stavěn s podporou ještě -jších:-( Viz. "zmutované počasí" za oušnem a podpora množíren humanitární pomocí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 08:54 Reaguje na Karel Zvářal
Tohle je zase dost demagogický výklad, který nám tlačí soudruzi do hlav.
Když se dívám na Západní země ze sedla elektrokola, tak nevidím ve výkopu, na stavbě, při čištění ulic a jiných blbých pracích skoro žádné bílé pracovníky. Tohle dělají v drtivé většině cizinci.
Ani naše stavebnictví by se bez cizinců neobešlo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 09:22 Reaguje na Pavel Hanzl
A kde jsem psal, že nepotřebujeme pracovní sílu?? Mám na mysli ty stamiliony nezaměstnaných plodících další nezaměstnané.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2020 12:53 Reaguje na Karel Zvářal
Stamilióny nezaměstnaných třeba u nás? Evropa má asi 500 mil. obyvatel včetně dětí a důchodců, že by teda skoro nikdo nic nedělal? Netřeháníte trochu?
Odpovědět
li

3.10.2020 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano u nás jsou většinou UK pracovníci,slované za rohem.Kudy ale jezdíte v Německu,že vidíte ve výkopech třeba Afghánce nebo Eritrjce co teda nevim.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2020 12:51 Reaguje na
Cestoval jsem hlavně po Holandsku a Francii.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.10.2020 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Co pro ropáka, ale co teprve pro putinovského rusáckého bolševika!
Pro toho je taková informace zbytečná nejen zcela, ale přímo úplně.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

1.10.2020 08:32
Já bych byl pro odstavení uhelných elektráren - ale jenom ve chvíli kdy za ně bude stát adekvátní výrobní náhrada která pokryje jejich výrobu 24/7 cca 80 procent času roku stejně jako to dělají ony.

A nějak se nikde nic vhodného nestaví. Klidně ať jsou to OZE - ale s tím že akumulační kapacita na zajištění provozu 24/7, 80 procent roku - musí být fyzickou součástí dané elektrárny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 08:56 Reaguje na Vaclav Sobr
Jak je možné, že se nestaví, když dotujeme OZE ročně snad 40. miliardami? Kde se to "odčerpá" a kam?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 10:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady je to docela hezky popsáno ...

https://www.dotyk.cz/publicistika/politici-mohli-solarni-boom-zastavit-ted-je-ale-uz-pozde-20160915.html

Ale nevím zda se vám to bude líbit, Babiš je v tom tentokrát nevinně a ani na Putina to asi nenavlíknete. :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.10.2020 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, již jsem vám osobně vysvětloval, že tyto dotace v žádném případě nesouvisí s novou výstavbou OZE, ale s podporou stávajících OZE, mimo jiné s FVE v rámci solárního tunelu.
Tato dotace jde od spotřebitelů a státu k provozovatelům OZE, na které se dotace vztahuje.
Co je na tom k nepochopení?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.10.2020 14:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pro Pavla Hanzla zřejmě všechno, všechno je pro něj k nepochopení. Tedy to, proč ti solární baroni ty miliardy od zákazníků, domácností a státu (tedy od daňových poplatníků včetně P. Hanzla), strkají do kapsy, místo zřizování jeho zbožńovaných OZE.
A ti solární baroni nejsou ani členové KSČM, ani ANO 2011, ani to není Putin a jeho rusáčtí bolševici. Jsou to všechno demokrati, plně si užívajíci demokracie.
Odpovědět
ig

1.10.2020 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože solárníci už dotace zkonzumovali, postavili si baráky a koupili Ferrari a další podnikání v tomhle neperspektivním a již nevýnosném odvětví je neláká. To by musely přijít další dotace, další házení peněz do bezedné jámy a na to už nemáme :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.10.2020 08:48
Jsem v klidu. Česká vláda i kdyby se chtěla přetrhnout nemůže odstavit uhelné elektrárny, protože je nemá čím nahradit.
Připomíná osla, který dostal dvě otýpky sena, jednu zleva,druhou zprava.
Tak dlouho přemýšlel které dát přednost až zcepeněl hlady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 08:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na naši vládu se ten osel hodí.
Ona musí dělat politická rozhodnutí, jenže vždy deklarovala, že politická není.
Takže nic neřeší, taky proč by měla, že?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 10:01
Těm aktivistům doporučuji netopit, nesvítit, nepapat, nebumbat ,nemnožit se
a spáchat nejlépe harakiri ihned po narození. Jedině tak zachrání planetu
a nebudou otravovat realisty zbytečnými kecy o ničem. To je pořád
my chceme, my musíme, my přitvrdíme a je to hrstka křiklounů a ne MY
všichni. Valná většina uvažuje střízlivě a nelétá v oblacích. Ví, že nic
nelze uspěchat, když nejsou adekvátní stabilní náhradní zdroje a hlavně
finance na jejich výstavbu. Na dluh žijeme už 3O.let a dluh pouze roste
a roste a to takřka v celé EU. To není nejlepší vysvědčení dobrých
hospodářů, kteří chtějí poučovat celý svět. Tak samo by měli aktivisté
začít sami dělat něco hmatatelného. Než probendit příspěvky na činnost
na demonstracích a protestech, tak sami vybudovat nějaké ty OZE i s tou
akumulací a s cenou nedotované energie nižší, než stávající nečisté
zdroje. Tak zůstávají pouze kecálisty a zcela zbytečnými spolky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.10.2020 10:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Správně jste to vystihl. Západ vzal za normální žití na dluh , což nikdy v historii nevedlo k ničemu dobrému.
Představte si, že máte dluhy až na půdu a jdete do banky si vzít úvěr. Vyhodí vás.
Když přijde zadlužený stát, půjčí mu bez cavyků.
V době zlatého standardu /Anglie/ 214 let se ceny držely na stejné výši, ale státy své dluhy splatit musely nebo zbankrotovaly.
Přestávám tomu rozumět.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 18:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono ta půjčka státům taky nebývá zcela bez cavyků. Je to
pouze vytvoření pouta věřitel-dlužník a pod nějakou tou
podmínkou. Tu nás dotlačí k tomu, pak k onomu a svoboda
a svrchovanost je v čudu. Stát se stane vazalem a nebo
dokonce otloukánkem. Z dluhu se stane dluh nesplatitelný
a stát už si nemusí ani půjčovat, ale nakonec sotva splací
úroky z úroků. Pro věřitele je to príma kšeft, který ho
už nestojí ani halíř a přesto bude úroky inkasovat do
nekonečna. Opuštění zlatého standartu by začátek tohoto
zvrhlého způsobu ožebračování obyčejných lidí, kteří
o tom nemají ani potuchy. Zvrhlost takového finančnictví
je důvodem zrelativněni hodnoty peněz, které tak mohou
mít i cenu potištěného papíru a být tak leda na podpal
v kamnech. Jeden krach často vyvolá řetězovou reakci
a z milionářů jsou žebráci a ze států žalostné trosky.
A tady se plánuje něco na desítky let dopředu. Směšné,
už zítra může být nejdůležitější věcí bochník chleba
a ne nějaké přitvrzení pařížské dohody.
Odpovědět
ig

1.10.2020 10:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Dobrá idea. Máme-li snížit svoji spotřebu energie téměř skokem o 1/3, ať napřed aktivisti dokážou, že to jde :-) Jako první úkon doporučuji topit v bytech na 18 stupňů a stejně si dobrovolně snížit teplotu v kanceláři :-) Následovat bude: odpojení ledniček (vyřeší se lepším managementem nákupu potravin), přepnutí notebooků do low consumption / slow mode, odvezení (na bicyklu) rychlovarné konvice do sběrného dvora, káva je zbytečná, studená voda na udržení životních funkcí stačí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 11:34 Reaguje na
"Jako první úkon doporučuji topit v bytech na 18 stupňů a stejně si dobrovolně snížit teplotu v kanceláři :-)" ... tohle je dobrý, bo to má četné další efekty. U mne by třeba bylo otázkou, zda by mne dřív zabila manželka, nebo kolegyně. Tím by se jedna snížilo riziko přelidnění ... o jeden kus méně ... jednak by to jistě snížilo genderové ústrky, kterými něžné pohlaví tak trpí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.10.2020 10:04
Moudré rčení říká, že práce kvapná, málo platná a taky něco v tom smyslu jako ... Spěchej pomalu:-))).

A nevím proč mi u Freidinger automaticky naskakuje Fierlinger ;-)-
Odpovědět
MG

Milan G

1.10.2020 12:46 Reaguje na Svatá Prostoto
To samé mně, jak jsem koukal na ten blábol a hele opět Fierlinger se vrací ze záhrobí.

Co mně pobavilo, je to že za změnu klimatu může i přemnožení zvěře, teď už je to vlastně postavené tak ze strany zelených pomatenců, že za změnu klimatu může všechno kolem nás a samozřejmě včetně nás. Jinak řečeno všechno je špatně :-))))
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.10.2020 12:05
Prostě ČR.... ubohá země to na pohled....

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.10.2020 14:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ubohá země, co se učí demokracii na euroatlantický způsob.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 16:32 Reaguje na Jiří Daneš
Já bych to trochu opravil: Země která si myslí, že demokracie je to, co nám předvádí euroatlantická civilizace. Tato parodie na "vládu lidu" je nejen k smíchu, ale spíše k pláči.
Odpovědět
li

3.10.2020 10:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Hm,možná pro ty ekokašpary
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.10.2020 16:27
Může se kalifornský zelený extremismus stát národním extremismem ?

"V Německu i v Kalifornii zelená politika ublížila dělnické třídě mnohem víc než bohatým , kteří, jak tvrdí britský socialista James Heartfield, ve skutečnosti těží z nedostatku. Lidé orientovaní na rodinu mohou také vznést námitky proti výzvám typu Ecotopia k omezení nemít děti kvůli jejich „uhlíkové stopě “, což je návrh, který již schválili vědci v oblasti klimatu na švédské univerzitě v Lundu a na státní univerzitě v Oregonu. Někteří vědci naznačují, že budeme muset přejít od hamburgerů k tak nádherným směsím, jako jsou „červí klobásy“. Jeden vědec dokonce navrhl, abychom se recyklovali a znovu objevili jemnější tvář kanibalismu .

Drtivá většina mladých Američanů věří, že budeme čelit hrozící ekologické katastrofě. Studentské hnutí kolem švédské teenagerky Grety Thunbergové připomíná mladistvý fanatismus středověkého sanctus puer - „svatých dětí“, který běsnil v Evropě ve 13. století - nebo Maových Rudých gard , které rozpoutaly teror během kulturní revoluce čínských komunistů v 60. letech."

/více zde : https://www.realclearenergy.org/articles/2020/09/29/an_ecotopian_future_can_californias_green_extremism_go_national_578968.html?utm_source=CCNet%20Newsletter&utm_campaign=efbc586ebf-EMAIL_CAMPAIGN_2020_10_01_12_54_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-efbc586ebf-36496101&mc_cid=efbc586ebf&mc_eid=7920069880 /
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

2.10.2020 19:04
Na jaře všichni křičeli , že se strategické věci (v tu dobu to byly roušky) se vyrábí v Číně. Do Číny vyhnali výrobce (všeho) tyto zelené opatření (EIA , emisní povolenky atd.) Hlavně mi neoponujte lacinou pracovní silou. Pokud totiž nepřijede "laciná pracovní síla" do evropských metropolí tak je posílá do kolen. Takže - z Číny se firmy nevrátí. Naopak v Evropě skončí kromě mnoha odvětví to nejstrategičnější výroba oceli!! Díky tomu dostane bezuhlíková Evropa Nobelovu cenu za záchranu planety. A z té smradlavé Číny budeme dovážet i dráty do betonu na naše slavné eko projekty v Ostravě. A to se vyplatí nebo snad néé. Mimochodem víte , že Čína zásobuje energií z obnovitelných zdrojů oblast velikosti Fracie - oni totiž nepodepisují , ale konají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist