https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekonomickym-reditelem-lesu-cr-bude-od-1.1.jejich-byvaly-generalni-reditel-szorad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekonomickým ředitelem Lesů ČR bude od jejich bývalý generální ředitel Szórád

30.12.2022 20:10 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Ekonomickým ředitelem státního podniku Lesy České republiky (LČR) bude od 1. ledna 2023 Daniel Szórád (51). V letech 2014 až 2018 byl Szórád generálním ředitelem podniku. Od února 2019 je Szórád ředitelem divize Morava lesnické společnosti LST z Trhanova na Domažlicku. V nedávném výběrovém řízení se ucházel o místo generálního ředitele LČR. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
 

Szóráda do funkce ekonomického ředitele jmenuje bez výběrového řízení generální ředitel LČR Dalibor Šafařík. "Rozhodl jsem se po pečlivé úvaze. Pozice ekonomického ředitele je spojena s řešením řady úkolů, které nelze odkládat, a po mém jmenování zůstala neobsazená. Přímo jsem tedy oslovil několik adeptů. Zásadní byla detailní znalost státního podniku i lesního hospodářství a dlouholetá ekonomická a manažerská praxe," uvedl Šafařík.

Dalibor Šafařík vede státní podnik od 14. prosince, do té doby byl ekonomickým ředitelem.

Szórád, který v minulosti působil na několika vedoucích manažerských pozicích v soukromém sektoru, bude u Lesů ČR řídit také investice včetně nového systému investičního controllingu, plánování, rozborů i správy finančních aktiv. "Očekávám od něj profesionální, tedy úspěšné a rychlé řešení i splnění zadaných úkolů," uvedl Šafařík. Řízením ekonomického úseku je zatím pověřen vedoucí odboru daní a účetnictví Jaroslav Peštuka.

Hospodářské noviny na konci listopadu napsaly, že Szórád byl nejúspěšnějším kandidátem v tendru ministerstva zemědělství na místo generálního ředitele LČR. Byl podle deníku také favoritem šéfa lidovců Mariana Jurečky, odmítly ho ale ostatní vládní strany. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) při oznámení výběru Šafaříka na dotaz novinářů neřekl, kdo vyhrál výběrové řízení. Szórád ČTK dříve řekl, že mu bylo sděleno, že je jedním ze dvou úspěšných kandidátů. "Rozhodování ve finále probíhalo za zavřenými dveřmi," uvedl bez dalších podrobností.

Szórád v souvislosti s působením v čele LČR čelil dvěma trestním stíháním. Krajský soud v Hradci Králové na konci listopadu Szóráda pravomocně zprostil obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro společnost LST dřív, než směl. Szórád vinu od počátku odmítal.

Již loni na jaře státní zástupce zastavil stíhání Szóráda kvůli údajnému porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. I v této věci Szórád jakékoliv pochybení odmítal.

Neobsazeným místem v nejvyšším managementu LČR zůstává pozice ředitele lesního a vodního hospodářství. Na místo podnik v prosinci vypsal výběrové řízení, zájemci se mohou hlásit do pátku 30. prosince. Zatím úsek z pověření vede Jiří Groda, který od konce loňského roku do letošního 13. prosince byl pověřeným generálním ředitelem podniku a předtím lesním správcem Lesní správy Vítkov na Opavsku.

Obchodní a správní úsek od 1. dubna vedou Radovan Srba a Igor Kalix. Do funkcí je tehdy jmenoval Groda. Srba i Kalix v těchto funkcích působili v letech 2014 až 2018 v týmu generálního ředitele Szóráda.

Lesy ČR za letošní tři čtvrtletí meziročně znásobily hrubý zisk na rekordních 7,39 miliardy korun z loňských 2,9 miliardy Kč. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Úkolem Lesů ČR v nadcházejícím období bude obnova lesů po kůrovcové kalamitě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

1.1.2023 08:45
Má význam toto komentovat? Hra na výběrová řízení ušitá na míru, nebo
rovnou jmenování bez nich, je výsměchem skutečným odborníkům. Politickým
rozhodnutí do funkce, politickým rozhodnutím z funkce pryč a po výměně
politiků opět zpět. Jsem pouze zvědav, jak to dopadne s návratem těch vlastních těžebních a pěstitelských služeb LČR započatým po odchodu
pána z funkce. Nyní má možnost to opět rušit a nebo posílit LČR o ty vlastní akceschopné kapacity, které nebudou muset se zásahy proti
kůrovci vyčkávat na výběrová řízení a na situaci, když už nepůjde
o deset smrků napadených kůrovcem, ale vyčkají na stovky, aby měla
těžba smysl pro spřízněné těžařské firmy. Toto byla jedna z příčin
kůrovcové kalamity, kterou se daří díky operativní těžbě zvládat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist