https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekvadorska-verze-poradu-masterchef-celi-obvineni-ze-uzila-maso-divokych-zvirat
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekvádorská verze pořadu Masterchef čelí obvinění, že použila maso divokých zvířat

30.1.2022 00:32 | QUITO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekvádorští ochránci zvířat podali stížnost na místní televizi kvůli tomu, že v kulinářské soutěži používala i maso divokých zvířat, včetně krokodýlů či žraloků, z nichž některé druhy jsou v této jihoamerické zemi chráněné. Informoval o tom deník El Comercio. Podle něj aktivisté už dříve také žádali televizní kanál Teleamazonas, který ekvádorskou verzi soutěže Masterchef vysílá, aby se za to veřejně omluvil.
 

"Totálně nás ignorovali. Neodpověděli nám ani na e-mail ani na vzkazy, které jsme jim nechali, proto saháme k tomuto kroku," uvedla Shady Herediaová, mluvčí místního hnutí ochránců zvířat MAN. Stížnost podali ve čtvrtek k prokuratuře v Quitu.

Kauza se týká dílu soutěže z počátku ledna, kdy měli její účastníci za úkol připravit jídlo z masa kapybary, jelena, krokodýla a žraloka. Některé z druhů těchto zvířat jsou v Ekvádoru chráněné a za jejich lov, prodej i konzumaci hrozí až tři roky vězení, uvedl deník El Comercio.

Sdružení MAN uvedlo, že vysíláním tohoto dílu televize "znormalizovala používání masa divokých zvířat" před stovkami tisíc diváků a jednala tak proti ochraně ekosystémů a ohrožených druhů.

Onen díl pořadu Masterchef Ecuador se navíc natáčel v Kolumbii, takže podle ochránců zvířat porušila televize ekvádorské i kolumbijské zákony. Na stranu ochránců zvířat se postavila i ministerstva životního prostředí obou zemí a rovněž kolumbijská prokuratura oznámila, že zahájí vyšetřování.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

30.1.2022 09:14
Nerozumím. Natáčelo se to v Kolumbii, co do toho motají ekvádorské zákony?
Záleží snad na tom, kde bylo zvíře zabito a zpracováno, ne na tom, kde seděli televizní diváci při pozdějším vysílání, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.1.2022 15:13 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud k vaření použili maso živočicha, který je chráněn místně nebo celosvětově, může Vás zažalovat ochranář z kterékoliv země. Z uvedených živočichů mě napadá, že mohli použít maso z krokodýla orinockého, který je kriticky ohrožený.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

31.1.2022 05:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud třeba dovezete ke kulinářskému účelu z Číny sušeného psa či kočku , tak tady budete mít problém. To se týká i výrobků tj. kůží, kožešin apod.
Odpovědět
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist