https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-pais-druzice-zjistily-ze-znecistenim-mexickeho-zalivu-je-postizeny-i-tunak-obecny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

El País: Družice zjistily, že znečištěním Mexického zálivu je postižený i tuňák obecný

3.11.2010 07:00 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Po vylíhnutí potěr tuňáka hledá potravu poblíž mořské hladiny, kde přítomnost plovoucí ropy může snadno ukončit životy těchto křehkých organismů.
Po vylíhnutí potěr tuňáka hledá potravu poblíž mořské hladiny, kde přítomnost plovoucí ropy může snadno ukončit životy těchto křehkých organismů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Únik ropy v Mexickém zálivu se pro tuňáka obecného nemohl odehrát v horším okamžiku: v období katastrofy tisíce jedinců připlavaly do zálivu, aby se zde vytřely, píše server El País. Snímky z vesmíru, jako například z družice Envisat, umožnily vyhodnotit dopad katastrofy na tento chráněný druh, informuje podle serveru El País Evropská kosmická agentura (ESA).
 

Data získaná z družic umožnila vytvořit týdenní mapy polohy, tvaru a velikosti ropné skvrny. V Mexickém zálivu jsou dvě hlavní třecí lokality tuňáka: jedna na severozápadě a druhá na severovýchodě zálivu. Druhá oblast se shoduje s oblastí nejvíce postiženou únikem ropy.

Výzkumníci vyhodnotili smrtící účinky ropy a došli k závěru, že její přítomnost snížila počet potěru v druhé lokalitě o více než 20 %. První lokalita se zdá být znečištěním neovlivněna.

Vědci ke svému zjištění došli tak, že porovnali skutečná data získaná z označkovaných jedinců na modelu oceánu s měřením teploty vody a s údaji o výšce hladiny a barvě vody, které lze získat díky družicím Envisat, Jasan a Aqua (NASA). Barva vody umožňuje odhadnout přítomnost planktonu, kterým se tuňák živí.

Po překrytí mapy rozšíření ropného znečištění s takto vypočteným ukazatelem výskytu potěru bylo možné analyzovat, kde a po jakou dobu ropa postihla třecí oblasti tuňáka v období mezi 20. dubnem a 29. srpnem.

Po vylíhnutí potěr tuňáka hledá potravu poblíž mořské hladiny, kde přítomnost plovoucí ropy může snadno ukončit životy těchto křehkých organismů.

„Tato analýza nám pomůže porozumět dopadu podobných katastrof,“ vysvětluje David Guggenheim z Ocean Foundation, která zadala vesmírnou analýzu. „Analýza a způsob, jakým byla vytvořena, představují nástroj nové generace, který může pomoci ve výzkumu a rozhodnutích v případě, že bychom v budoucnosti museli čelit podobné ekologické katastrofě.“

Podle článku El atún rojo, afectado por el vertido del golfo de México zveřejněného na serveru Elpais.com 19. 10. 2010.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist