https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-je-tretim-nejvetsim-vyrobcem-elektriny-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice je třetím největším výrobcem elektřiny v ČR

3.7.2019 00:22 | PARDUBICE (ČTK)
Podle ekologické organizace Greenpeace je elektrárna Chvaletice třetím největším znečišťovatelem v Česku. / Ilustrační foto
Podle ekologické organizace Greenpeace je elektrárna Chvaletice třetím největším znečišťovatelem v Česku. / Ilustrační foto
Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku z emisí rtuti a oxidů dusíku, stanovil řadu omezujících podmínek. Podle ekologické organizace Greenpeace je elektrárna Chvaletice třetím největším znečišťovatelem v Česku.
 

Hnědouhelná elektrárna se čtyřmi bloky o celkovém výkonu 800 MW vyrostla v letech 1973 až 1979 asi 20 kilometrů západně od Pardubic v místech, kde se předtím těžil pyrit.

K zásobování elektrárny uhlím ze severních Čech byl na Labi vybudován přístav fungující od roku 1977, ze kterého se uhlí do areálu dopravovalo pásovými dopravníky. Od roku 1996 se uhlí do Chvaletic dováží vlaky.

V letech 1997 a 1998 dostala elektrárna ve dvou etapách odsiřovací zařízení. Jako jeden z nejdražších zdrojů se ji ČEZ rozhodl prodat a v září 2010 ji proto vyčlenil do zvláštní akciové společnosti. Hovořilo se také o tom, že pokud si ČEZ elektrárnu ponechá, ukončí v ní v roce 2016 výrobu elektřiny.

Koncem roku 2010 chystal ČEZ směnu chvaletické elektrárny s Energetickým a průmyslovým holdingem. Na oplátku měl ČEZ získat rozvody tepla v severních Čechách a firmu Energotrans. Transakce se nakonec neuskutečnila.

V březnu 2013 ČEZ oznámil, že Chvaletice prodá těžební firmě Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy korun. O elektrárnu se neúspěšně ucházel ještě Energetický a průmyslový holding.

Nový vlastník Litvínovská uhelná uvedl, že chce prodloužit životnost elektrárny až do roku 2029. V srpnu 2015 přejmenoval společnost Elektrárna Chvaletice, a.s. na Sev.en EC, a.s. Společnost má základní kapitál 2,027 miliardy korun a jejím jediným akcionářem je kyperská Indoverse (Czech) Coal Investments Limited ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače.

V současnosti je elektrárna Chvaletice dle vlastních internetových stránek třetím největším výrobcem elektřiny v ČR s desetiprocentním podílem na českém trhu výroby elektrické energie. Má 325 zaměstnanců. Její čtyři bloky o výrobní kapacitě 820 MW loni vyprodukovaly 4,7 TWh elektrické energie. Elektrárna vyrábí také teplo pro obce Chvaletice a Trnávka. V letech 2016 až 2018 elektrárna provedla opravy a ekologizaci 3. a 4. bloku, chystá se obdobná akce pro 1. a 2. blok.

Podle ekologické organizace Greenpeace je elektrárna Chvaletice třetím největším znečišťovatelem v Česku. Aktivisté usilující o konec těžby a spalování uhlí v ČR chystají na pátek demonstraci u uhelné elektrárny Chvaletice. Ekologičtí aktivisté již například v roce 2016 obsadili chladicí věž elektrárny Chvaletice a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Greenpeace protest odůvodňovala tím, že považuje za chybné rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji, nevyhodnotit dopady rozhodnutí na životní prostředí a vyloučit ze schvalovacího řízení veřejnost. Vlastník elektrárny označil nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.7.2019 12:57
Zase blábol zelených a grýnpissů: Je třeba to znečištění převést na to, kolik energie ta elektrárna z paliva vydoluje. Pak na tom bude podstatně lépe než dotovaný kotlík na biopaliva.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist