https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarny-ve-chvaleticich-a-opatovicich-stale-nemaji-emisni-vyjimku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárny ve Chvaleticích a Opatovicích stále nemají emisní výjimku

22.11.2021 01:04 | PARDUBICE (ČTK)
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ani více než tři měsíce poté, co začaly platit nové přísnější emisní limity, nemají elektrárny ve Chvaleticích a Opatovicích platnou výjimku z této normy pro oxidy dusíku a rtuť. Krajské úřady v Olomouci a Jihlavě je sice vydaly, odvolaly se však proti nim ekologické organizace a Královéhradecký kraj. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zatím ani o jedné věci nerozhodlo.
 

"O odvolání ve věci elektrárny Chvaletice bude rozhodnuto již v řádu týdnů. V případě rozhodnutí o odvolání ve věci elektrárny Opatovice běží pro vydání rozhodnutí od doby, kdy nám byl spis doručen, šedesátidenní zákonná lhůta. Znamená to, že rozhodnuto by mělo být do Vánoc," uvedla na dotaz ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP

Krajský úřad v Pardubicích zatím zahájil přezkum dosavadních integrovaných povolení obou elektráren, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu v Pardubicích Martin Vlasák. Bližší informace nechtěl poskytnout, řízení je neveřejné.

Elektrárna Chvaletice se snaží získat výjimku pro oxidy dusíku a rtuť již od roku 2019. Již třikrát ji krajské úřady v Pardubicích a Olomouci udělily, dvakrát ji ale ministerstvo životního prostředí zrušilo, naposledy se proti ní odvolaly ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha. V případě Elektráren Opatovice se proti výjimce vydané krajským úřadem v Jihlavě odvolal Královéhradecký kraj. Vadí mu, že povolené lhůty pro přechod na modernější a účinnější technologie jsou příliš dlouhé. Hejtmanství požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn, nebo dřív splnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje.

Obě elektrárny v minulosti podstoupily modernizaci za miliardy korun. Aby dosáhly požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musely by investovat další vysoké sumy, což je podle nich neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěly proto na šest až osm let zachovat dosavadní limity.

Ekologická organizace Greenpeace nedávno kritizovala úřady i MŽP za to, že elektrárna Chvaletice na Pardubicku funguje, i když nemá platnou výjimku, a od začátku platnosti nových limitů už uplynulo čtvrt roku. Greenpeace a Hnutí DUHA podaly podněty k ukončení nečinnosti úřadů a žádaly stanovení platných limitů elektrárnám, které nemají výjimku. Krajský úřad Pardubického kraje reagoval zahájením správního řízení, ale není jasné, jak dlouho toto řízení bude trvat. "Fakticky tak úřad dále protahuje svoji záštitu nad nezákonným provozem elektrárny," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Počátkem listopadu podaly Greenpeace a Hnutí DUHA žalobu na MŽP kvůli rozsáhlé rtuťové výjimce pro hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku, kterou vlastní podnikatel Pavel Tykač. Navrhují soudu, aby udělenou výjimku z emisních limitů zrušil.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 63.000 domácností a stovky nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.11.2021 05:42
Křetinskému se vede tak špatně, že nakupuje akcie Anglického klubu West Hamu, místo toho, aby dekarbonoval provozy. Vyjímka nemá opodstatnění, protože Křetinský, který vlastní i Spartu nejedná ve veřejném zájmu a neeliminuje dopady vlastní činnosti podnikání na životní prostředí největší měrou ekonomických schopností, kterých disponuje, tedy zrušení vyjímek by bylo namístě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.11.2021 07:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, napsal jste to přesně.... tady vidíme v praxi extrémní nezodpovědnost extrémně bohatých... stát toto ale nemůže podporovat nebo dokonce bránit.... to je opravdu prasečina! Za vlády ANO naprosto běžné....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2021 09:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já se rozhodně fotbalového pokusníka:-))) Křetínského nehodlám zastávat ... i když za poslední léta je díky němu se Spartou tolik srandy, že by za to měl dostat min cenu Thálie:-))) ... ale EPH mu tak úplně nepatří.

A hlavně ... když tedy přijmeme tezi, že Opatky jsou soukromé a je čistě na majiteli aby splnil i bez výjimky, tak musíme chca nechca přijmout tezi, že když nedostane výjimku a spočítá si, že se mu do Opatek nevyplatí nasypat dalších x giga, tak je může v klidu zavřít.
Nebo ne?

A ten scénář bych fakt chtěl vidět, nevydat výjimku a Opatky zavřít ... to by byl rachot jaký tady nebyl snad od války:-))).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.11.2021 10:11 Reaguje na Svatá Prostoto
rozdíl v uvažování mezi vámi a Křetinským jsou ty miliardy. Tyhle lidi přemýšlí úplně jinak...jeho miliardy by stačili na změnu technologií ve všech jeho elektrárnách ale proč by to dělal? on to nekupoval proto, aby tam během chvíle nasypal deset giga ale to, že ta žádost má být jeho " pohodlím" to není žádný chudák, který to nemůže udělat...tyhle byznysmeni uvažují, že se nejdříve koupě musí zaplatit. To jsou takový profesionální plačky, když na ně stát udělá bububu, tak najednou jsou největší chudáci, jednoduše, když můžete nějak oddálit "nepohodlné" invastice, tak to udělá. Bude argumentovat i veřejným zájmem ale to záleží, jestli se odvolaní nechají přitlačit a oblbovat řečmi nebo jej přitiskne a budou argumentovat jeho vysokou finanční a majetkovou likviditou. Za sprosté by se dalo považovat, že vůbec se někdo s tím zaobírá...jsou v ČR i jiné uhelky a ty nějak neprotestují.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.11.2021 10:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak byste si tu dekarbonizaci Opatovic představoval?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.11.2021 12:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je především otázka na majitele. Kupoval to s podnikatelským rizikem a teď se mu to nezdá ? Akvizice takových hodnot se nedělají náhodně ani přes noc
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.11.2021 13:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já se ptám vás, neboť kritizovat umí každý...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.11.2021 13:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč píšete takové nesmysly a kladete takové absurdní dotazy?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.11.2021 13:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Prosím ???

V případě Opatovic jsou 3 možnosti:
1) Výjimka
2) Uzavření elektrárny
3) Dekarbonizace

Tak by mě zajímalo, jak si tu dekarbonizaci "rj" představuje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2021 14:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vtip je v tom, že Křéťa by si mohl dovolit Opatovice zavřít. Bolelo by ho to. A ne málo. Ale dal by to.

Ti odběratelé ale ne:-).
Ta teplárna prostě musí běžet, s výjimkou nebo bez ní, bo jakékoli jiné řešení je na hezkých pár let.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2021 11:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tedy, díky za osvětu, ale j jsem si vy myslel, že teplárenství je podnikatelská činnost, ne křesťanská charita:-).

Mám nějaké hmotné aktivum, které jsem si pořídil s očekáváním nějakého výnosu, pokud do něj budu muset cpát prachy horem dolem, tak na ten výnos mohu zapomenout a tím pádem pro mne provozování/držení toho aktiva postrádá smysl.

Tady je potřeba si hlavně uvědomit, že všem je jasné ... Křéťovi samozřejmě také ... že to uhlí cca do 15 let, max, končí a tedy nemá absolutně smysl do Opatek cpát další giga.

A realita je taková, že ty Opatky prostě v horizontu několika let prostě nemají náhradu a MUSÍ fungovat. Takže on tu výjimku stejně musí na hezkých pár let dostat.

Tohle jen taková komedie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2021 11:03 Reaguje na Svatá Prostoto
To první souvětí se mi fuck povedlo:-))).
Odpovědět
MD

Milan Dostál

24.11.2021 11:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Možná, kdyby to nebylo uhlí takto kategoricky vedeno jako fuj a musí skončit, tak by se vyplatilo investovat do výzkumu, zvednout účinnost, vyřešit emise všeho, včetně CO2. Nakonec by to mohla být cesta jak překlenout období na cestě k jiným zdrojům enegie, které zatím nemáme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.11.2021 16:52 Reaguje na Milan Dostál
Tady si zahraju na Hanzla a napíšu, že uhlí fakt ne. Ten bez pardonu neskutečný bordel související s těžbou, a rovněž i dopravou, je fakt děs běs a je potřeba ho co nejdřív utnout. Jako jo, ne zítra nebo za rok, ale těch plánovaných cca 15 let je max, 10 by bylo lepšejší.

A to i za předpokladu, že by se ten provoz samotných elektráren dal nějak reálně a efektivně ještě "vyčistit" ... což ale nevím, bo tomu nerozumím.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 07:44 Reaguje na Svatá Prostoto
To máte určitě pravdu, pálit uhlí je škoda a bordel kolem toho je, ale kdyby ten útlum byl přirozený a ne direktivní, tak se najde i řešení té účinnosti a ve finále by se spálilo mnohem méně. No a pak už jen dotáhnout řešení výroby CH4 z CO2 a bude to nám pěkně cirkulovat.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 07:46 Reaguje na Milan Dostál
A navíc by to byla dokonalá záloha.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist