https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektromobily-budou-eko-jen-kdyz-budou-na-elektrinu-z-obnovitelnych-zdroju-rika-vorel-ze-sko-energo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektromobily budou eko, jen když budou na elektřinu z obnovitelných zdrojů, říká Vorel ze Ško-Energo

27.6.2017 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Českou republiku v následujících letech zřejmě čeká rozvoj elektromobility. Svědčí o tom nárůst prodeje hybridních vozů a elektromobilů, ale i plány největší české automobilky, společnosti Škoda Auto.
Českou republiku v následujících letech zřejmě čeká rozvoj elektromobility. Svědčí o tom nárůst prodeje hybridních vozů a elektromobilů, ale i plány největší české automobilky, společnosti Škoda Auto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Českou republiku v následujících letech zřejmě čeká rozvoj elektromobility. Svědčí o tom nárůst prodeje hybridních vozů a elektromobilů, ale i plány největší české automobilky, společnosti Škoda Auto. Na rozšíření elektromobilů v dopravě se ale musí podílet i stát, respektive příslušná ministerstva. Rozšíření využívání elektromobilů musí předcházet investice do odpovídající infrastruktury, konkrétně do nabíjecích stanic využívajících solární energii nebo jiný obnovitelný zdroj. O budoucnosti v dopravě se debatovalo 20. června na konferenci o elektromobilitě. Informuje o tom Solární asociace.
 

„Stojíme před technologickými změnami, které mohou být v budoucnu vnímané jako další průmyslová revoluce. Elektromobilita přináší další změnu způsobu pohonu strojů, vyžaduje však vybudování příslušně energetické infrastruktury, tedy dostatečně široké sítě nabíjecích stanic,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který převzal záštitu nad konferencí Elektromobilita v ČR a využití solární energie.

Společnost Škoda Auto, která za dva roky na trh uvede hybridní verzi modelu Superb a za tři roky první elektromobil, plánuje budovat zmíněnou infrastrukturu i v místech projede svých vozů. „Od roku 2020 platí nové limity na podíl CO2 produkovaný všemi nově vyrobenými automobily, elektromobily tedy začnou kvůli splnění tohoto limitu vyrábět i jiné automobilky. Pokud ale opravdu chceme snižovat znečištění ovzduší, elektromobily by měly jezdit na energii z obnovitelných zdrojů, ne na elektřinu z uhlí,“ řekl na konferenci Jaromír Vorel ze společnosti ŠKO-ENERGO, která zajišťuje energii pro automobilku i Mladou Boleslav. Nabíjecí místa by tedy měla využívat zelenou energii, nejjednodušeji například pomocí solárních panelů.

V politice i mezi veřejností je poměrně rozšířený názor, že geografické a klimatické podmínky České republiky nejsou vhodné pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. S tím zásadně nesouhlasí předseda Solární asociace Tomáš Buzrla. „Podle našich výpočtů je v České republice skoro 30 milionů metrů čtverečních střešních ploch, které jsou vhodné k instalaci solárních kolektorů, ať už panelů nebo solárních střešních tašek. Pokud bychom všechny tyto plochy využili, získáme 7 GW instalovaného ročního výkonu, což odpovídá polovině současné spotřeby českých domácností,“ říká Buzrla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Dvořák

27.6.2017 12:54
7GW fajn, ale reálný výkon bude cca kolik, 700kW? Pořád mi v té rovnici pro elektromobily někde chybí ta energie... :(
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.6.2017 20:29
jó škoda MB. ta má pěknej komín. vysokej. jsou z něj vidět sudetské hóry na polovině obzoru. copak asi pod tím komínem pálí (já to samozřejmě vím).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist