https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-sklenikovych-plynu-v-japonsku-klesly-na-rekordni-minimum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise skleníkových plynů v Japonsku klesly na rekordní minimum

15.4.2020 00:18 | TOKIO (ČTK)
Japonsko je pátým největším producentem emisí CO2 na světě. / Ilustrační foto
Japonsko je pátým největším producentem emisí CO2 na světě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Emise skleníkových plynů v Japonsku ve fiskálním roce do konce března 2019 klesly o 3,9 procenta na rekordní minimum. Přispělo k tomu širší využití obnovitelných zdrojů energie, pozvolný návrat jaderné energie a nižší poptávka po elektřině díky teplejší zimě. Emise v zemi klesly již pátým rokem za sebou a jejich vývoj je v kontrastu s růstem globálních emisí, které loni stouply na rekord, uvedla agentura Reuters.
 

Podle údajů japonského ministerstva životního prostředí emise ve fiskálním roce 2018/2019 klesly na 1,24 miliardy tun ekvivalentu oxidu uhličitého (CO2) z 1,291 miliardy tun v předchozím roce. Byly tak nejnižší od roku 1990/1991, kdy Japonsko začalo tento údaj sledovat.

Japonsko je pátým největším producentem emisí CO2 na světě. Země si stanovila za cíl snížit do roku 2030 emise ve srovnání s rokem 2013 o 26 procent na 1,042 miliardy tun. Nejnovější údaj představuje snížení proti roku 2013/2014 o 12 procent.

Emise v zemi stouply po jaderném neštěstí ve Fukušimě v roce 2011, kvůli kterému byly odstavené z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi a zvýšila se závislost Japonska na fosilních palivech. Od fiskálního roku 2013/2014, kdy se dostaly na 1,41 miliardy tun, však klesají.

Ve finančním roce 2018 se obnovitelné zdroje energie podílely na výrobě elektrické energie v zemi 17 procenty, což představovalo meziroční nárůst o jeden procentní bod. Jaderná energie zdvojnásobila svůj podíl na šest procent. Tepelná energie měla na celkové výrobě elektřiny podíl 77 procent, což bylo o čtyři procentní body méně než v předchozím roce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist