https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticka-bezpecnost-bude-podle-fialy-tematem-ceskeho-predsednictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetická bezpečnost bude podle Fialy tématem českého předsednictví

29.4.2022 14:17 | PRAHA (ČTK)
V Polsku chce Fiala probírat i další otázky související s ruskou agresí a boji na Ukrajině.
V Polsku chce Fiala probírat i další otázky související s ruskou agresí a boji na Ukrajině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Energetická bezpečnost bude jistě jedním z hlavních témat českého předsednictví v Evropské unie v druhé polovině tohoto roku. Před odletem na návštěvu Polska to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kritizoval v té souvislosti nečinnost minulé vlády Andreje Babiše (ANO) v této oblasti. Se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým chce probírat situaci na Ukrajině, energetiku či dodávky černého uhlí z Polska do ČR.
 

Fiala uvedl, že Česko zveřejní své priority až krátce před začátkem předsednictví, mimo jiné proto, aby nenarušovalo nynější francouzské předsednictví. "Nedovedu si ale představit, že by energetická bezpečnost nebyla jedním z hlavních témat toho příštího půlroku," řekl Fiala novinářům na letišti v pražských Kbelích.

Zajištění energetické bezpečnosti bude i důležitým tématem dnešní cesty do Varšavy, doplnil. "Chci se bavit o tom, jak můžeme posílit a zajistit dodávání plynu přes Polsko. Jak se můžeme podílet na LNG terminálech, jak z těch terminálů dostat ten zkapalněný zemní plyn do ČR a jak tímto způsobem odbourávat naši závislost na Rusku," řekl.

Fiala kvůli energetice kritizoval Babišův kabinet. "Mrzí mě, že energetická bezpečnost byla předcházející vládou extrémně zanedbána. Že jsme neudělali žádný krok třeba k výstavbě plynovodu Stork II nebo něčemu takovému, co by naši energetickou závislost na Rusku snížilo," uvedl. Polsko podle něj takové kroky udělalo a se zastavením dodávek z Ruska si díky tomu dokáže poradit.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes na twitteru označil za fatální chybu, že minulá vláda neudělala nic pro napojení české plynárenské sítě na polskou. "V rámci snah snížit energetickou závislost na Rusku jednáme s Evropskou komisí o projektech, které nám v tomto ohledu pomohou," napsal. O oživení projektu napojení na Polsko se podle něj nyní jedná na ministerské úrovni i na úrovni náměstků.

V Polsku chce Fiala probírat i další otázky související s ruskou agresí a boji na Ukrajině. S Morawieckým plánuje hledat společnou pozici pro nejbližší unijní jednání. Probírat chce Fiala i případný postup, pokud by Rusko zastavilo dodávky ropy podobně, jako to v posledních dnech učinilo u dodávek plynu do Polska a Bulharska. Hovořit budou i o dalších sankcích vůči Rusku.

Za další důležité téma cesty označil Fiala také dodávky černého uhlí z Polska. "My sice nakupujeme z Ruska poměrně málo černého uhlí přímo, ale zato nakupujeme většinu z Polska," řekl. Polsko by kvůli krácení dodávek ruského černého uhlí mohlo omezit i dodávky do ČR, dodal. "Chceme mluvit o tom, aby se to nestalo, pro nás by to bylo velmi problematické," dodal. Vláda hledá i alternativní zdroje, pokračování dodávek z Polska je ale klíčové, řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

29.4.2022 15:23
A ČR při tom bude EU " solit, nebo cukrovat " ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2022 16:40 Reaguje na smějící se bestie
ono to asi nebude záviset na nás, protože to si nakonec stejně rozhodně každý stát zvlášť o tom, co jak si nakonec udělá...
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 16:58
Velmi si važím pana premiera.Tento vyníkající muž svým intelektem,myšlením daleko přesahuje hranice malé české republiky snad i EU.Zejmena o tom svědčí jeho nafalšovaná,upřímna starost o lidská práva žen v Barmě.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 17:04 Reaguje na karel krasensky
Ještě jsem zapomněl zmínít,že díky němu máme možnost příjímat ty spravné myšlenky,názory z české televize,rozhlasu,seznamu a dalších kvalítních medii a došlo k blokaci těch nových republik,aeronetu,protiproudu a dalších.
Odpovědět
DV

Daniela V.

29.4.2022 17:15 Reaguje na karel krasensky
Zrovna včera na to odpovídal při intervencích v PS. Prý dal na odborníky, kteří mu dali doporučení, jak které info jsou ty správné. Za vládu tam byl sám, všechny odpovědi četl, brzy jsme přepnuli. To už se nedá ....
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 19:02 Reaguje na Daniela V.
Važme si pana premiera.Umí vysílat signaly to je ,až nadpřirozená schopnost.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.4.2022 18:51 Reaguje na karel krasensky
Furt lepší než Endy, milý Kájo, to už by jsme měli povinné přimíchávání biosložky do paliv ve výši 100%, dalších 800 miliard sekyru rozházenou kdoví za co, a inflaci 40%
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.4.2022 19:05 Reaguje na Jakub Graňák
Nedraždi pana Krasenského,protože to dopadne jako pár posledních diskusi mezi námi kdy jsem tě tady roztrhal jako svině ruksak.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.4.2022 21:58 Reaguje na karel krasensky
Chachach, nenech se vysmát strejdo
Odpovědět
DV

Daniela V.

29.4.2022 17:16
Kdo má zájem, youtube prof. Peter Staněk. " Železná opona " ..... nějak se ty reality liší .....
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.4.2022 18:53 Reaguje na Daniela V.
Realita, je jen jedna milá dámo, nežijeme ve science fiction
Odpovědět
DV

Daniela V.

29.4.2022 19:15 Reaguje na Jakub Graňák
To je taky názor, milý pane .... média nám vytvoří cokoliv. Záleží přece na nás.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

29.4.2022 19:58
Odevzdání komplet naší energetiky do rukou Usa, není žádná Energetická bezpečnost, ale jejím opakem!!!
Jinak se tomu také říká vlastizrada.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.4.2022 20:11 Reaguje na Kamil Krabice
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2022 07:19 Reaguje na Kamil Krabice
že nejste politikem? Blbě kecat bez zodpovědnosti umí každý.
Odpovědět
va

vaber

30.4.2022 08:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
nezodpovědné je především rozhodování našich a evropských politiků, ti svojí stupiditou způsobili současný stav,
ale musí to nějak zakamuflovat a tak plebsu vytrubují svoji verzi a ti opoždění jim věří
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2022 15:11 Reaguje na vaber
jestli to nějak sledujete, tak je jedno, kam se to v Bruselu nasměruje, neb si každý asi udělá podle svého uvážení. Krysi se rozutečou a to, že někdo ze 27 států selže je více než zřejmé. Ono kšeftíčky, jsou kšeftíčky...a tak se ukáže za co kdo stojí nebo ne. Já za Fialou stojím, za tím co dělá...jestli si někdo myslí, že dělá málo za půl roku od voleb, Fiala může utratit to, co Babiš ušetřil, tedy jen 1.5 bilionu dluhů a pokud bude v tomto pokračovat, hrozí hyperinflace
Odpovědět
va

vaber

1.5.2022 09:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ano udělal hodně ,ale škod, za tu krátkou dobu,
každý věří něčemu,
někdo je velký ,někdo malý, někdo hubený někdo tlustý ,někdo moudrý ,někdo hloupý ,
všichi jsme nějací a každý hodnotí situaci podle svého rozoumku ,

Odpovědět
JH

JH

30.4.2022 09:49 Reaguje na Kamil Krabice
Vlastizrada je spíš energetická závislost na Rusku.
Odpovědět
DA

DAG

30.4.2022 09:26
Tady je zase odborníků, jejichž jediná odbornost je nenávist k USA a EU😆
Odpovědět

Jan Škrdla

30.4.2022 23:40 Reaguje na DAG
Už nějakou dobu sleduji, že diskuze na Ekolistu začíná připomínat tu na Seznamu nebo Novinkách. K "dokonalosti" chybí snad jen hodnocení komentářů smajlíky a mračouny.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

30.4.2022 17:01
Proč se trestný čin podpory saudských islamistů označuje jako "naše Energetická bezpečnost"?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist