https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/entergeo-nevzdava-zamer-postavit-v-tanvaldu-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Entergeo nevzdává záměr postavit v Tanvaldu elektrárnu

16.11.2015 16:43 | TANVALD (Jablonecko) (ČTK)
Společnost Entergeo se nechce vzdát záměru postavit v Tanvaldu na Jablonecku geotermální elektrárnu, přestože se proti postavila veřejnost a žádost o umístění stavby zamítl v říjnu i tamní stavební úřad. Firma se nyní proti rozhodnutí odvolala, je přesvědčena o tom, že záměr splňuje požadavky stavebního zákona. ČTK to sdělil ředitel Entergea Zbyněk Šonka. Rozhodnutí tak musí přezkoumat Krajský úřad v Liberci.
 

Entergeo chce postavit geotermální elektrárnu v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. Proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu i jeho okolí. Pro výstavbu elektrárny chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti.

Stavební úřad žádost firmy Entergeo zamítl, přestože záměr dostal souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. "Navrhovaná stavba má být umístěna prakticky ve středu města, jedná se o stavbu, která má charakter experimentu s možnými negativními dopady na občany, jejich majetek a život ve městě. V tomto případě proti sobě stojí veřejný a soukromý zájem a tyto dva zájmy jsou jednoznačně v rozporu, což je zřejmé i ze skutečnosti, že v průběhu řízení byly uplatněny námitky účastníků řízení a dotčené veřejnosti a připomínky veřejnosti proti navrhované stavbě, které podepsalo 691 lidí," uvedl úřad ve svém říjnovém rozhodnutí.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo předloni postavili lidé v Semilech a v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist