https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavbu-geotermalni-elektrarny-urad-v-tanvaldu-opet-zamitl-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavbu geotermální elektrárny úřad v Tanvaldu opět zamítl

5.8.2016 15:15 | TANVALD (ČTK)
Stavební úřad v Tanvaldu na Jablonecku zamítl žádost o vydání územního rozhodnutí na stavbu geotermální elektrárny. Jako důvod uvedl rozpor mezi veřejným a soukromým zájmem. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu města. Proti jeho rozhodnutí je možné odvolat se do 15 dnů. Projekt připravuje firma Entergeo, stanovisko úřadu si chce nejprve prostudovat, než rozhodne o svém dalším postupu.
 

Stavební úřad už jedno zamítavé stanovisko vydal. Krajský úřad v Liberci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému projednání. Záměr výstavby geotermální elektrárny je podle nového rozhodnutí stavebního úřadu sice v souladu s územním plánem města, jeho realizace ale může ohrozit veřejný zájem. Může snížit pohodu bydlení a ohrozit veřejné zdraví minimálně v oblasti, která bude zasažena vlivem budování podzemního výměníku v hloubce čtyř až pěti kilometrů pod povrchem, píše se v rozhodnutí. Zasažena by měla být oblast zhruba pěti kilometrů čtverečních, kam patří hustě osídlené části města s 6500 obyvateli.

Firma Entergeo se proti předchozímu zamítavému stanovisku odvolala. S tímto se teprve seznamuje. "Rozhodnutí má 47 stran, takže si ho nejprve prostudujeme. Tak zjistíme, co vedlo stavební úřad k zamítnutí projektu, který má kladná stanoviska od všech odborných orgánů včetně ochrany přírody a zdraví občanů, hygienické stanice, geologické služby, vodoprávního úřadu a řady dalších," sdělil ČTK ředitel firmy Zbyněk Šonka.

Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Pro výstavbu chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Proti záměru firmy se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu a jeho okolí. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Jeden z autorů petice proti výstavbě, Jaroslav Mikš, projekt označil za nebezpečný experiment. Podobně se v zamítavém stanovisku vyjádřil stavební úřad.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo před několika lety postavili lidé v Semilech a v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist