https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/equinor-spustil-provoz-nejvetsi-plovouci-vetrne-elektrarny-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Equinor spustil provoz největší plovoucí větrné elektrárny na světě

24.8.2023 00:47 | OSLO (ČTK)
Plovoucí větrné turbíny nejsou na moři pevně ukotvené k mořskému dnu. Místo toho jsou namontovány na plovoucích betonových konstrukcích se společným kotevním systémem.
Plovoucí větrné turbíny nejsou na moři pevně ukotvené k mořskému dnu. Místo toho jsou namontovány na plovoucích betonových konstrukcích se společným kotevním systémem.
Foto | Karoline Rivero Bernacki / Equinor
Norská společnost Equinor včera oficiálně zahájila provoz největší plovoucí větrné elektrárny na světě. Elektrárna bude zásobovat pět ropných a plynových plošin v Severním moři elektřinou, aby snížila jejich emise oxidu uhličitého. Uvedla to firma Equinor a dodala, že očekává úsporu 200 000 tun oxidu uhličitého ročně, což je zhruba 0,4 procenta celkových emisí Norska v loňském roce.
 

Oficiálního spuštění provozu elektrárny pojmenované Hywind Tampen se zúčastnil norský korunní princ Haakon. Ten na ropné plošině Gullfaks C při symbolickém zahájení spojil dva kabely.

Plovoucí větrné turbíny nejsou na moři pevně ukotvené k mořskému dnu. Místo toho jsou namontovány na plovoucích betonových konstrukcích se společným kotevním systémem. Hywind Tampen se skládá z 11 plovoucích turbín a stála 7,4 miliardy norských korun (15,5 miliardy Kč). První elektřinu již vyrobila v listopadu 2022. S plánovaným celkovým výkonem 88 megawattů by měla pokrýt přibližně třetinu poptávky po elektřině pěti ropných a plynových plošin.

Podle analytiků je technologie plovoucích větrných turbín vhodná pro použití v hlubších vodách na moři. Technologie je ale stále v plenkách. Náklady na Hywind Tampen vzrostly z původně odhadovaných 5,2 miliardy NOK, což bylo způsobeno zpožděním dodávek surovin, problémy s kvalitou, inflací a kurzovými vlivy, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 09:14
Celé to musí být na mohutných pontonech, které vlny asi nerozhýbou, ale každopádně se musí pohybovat s přílivem a odlivem. To by se dalo využít na přílivovou elektrárnu, která v tomhle rozměru by měla asi i slušný výkon.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist