https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/erdogan-zrusil-ucast-na-summitu-v-glasgow-zduvodnil-to-bezpecnostnimi-standardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Erdogan zrušil účast na summitu v Glasgow, zdůvodnil to bezpečnostními standardy

1.11.2021 14:16 | GLASGOW (ČTK)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zrušil účast na klimatické konferenci OSN v Glasgow (COP26), která začala v neděli a dnes a v úterý se jí účastní desítky světových lídrů. Podle tureckého provládního deníku Daily Sabah Erdogan své rozhodnutí zdůvodnil nedostatečnými bezpečnostními podmínkami na summitu ve Skotsku.
 

Turecká agentura Anadolu informovala, že prezident Erdogan se vrátil do Turecka z Říma, kde se o víkendu účastnil summitu skupiny vyspělých zemí G20, a že do Glasgow nepojede. Deník Daily Sabah později napsal, že důvodem je nedostatečný bezpečnostní protokol v Glasgow.

"Požadovali jsme po organizátorech klimatické konference OSN v Glasgow jisté bezpečnostní standardy. Takové, které se vždy pro nás a světové lídry při všech návštěvách dodržují. Na poslední chvíli nám ale bylo řečeno, že (takové podmínky) nebudou splněny," citoval Erdogana deník Daily Sabah. "Pak jsme se dozvěděli, že požadavek, který nám odmítli, splnili jiné zemi, jako výjimku. To se neslučuje s diplomatickou praxí," dodal Erdogan, aniž by danou zemi jmenoval. Podle něj se žádostí Ankary zabýval i britský premiér Boris Johnson, ale na poslední chvíli turecké straně sdělil, že "skotská strana dělá problémy".

Erdogan minulý týden oznámil, že v Glasgow bude pravděpodobně jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. S ním se ale setkal už o víkendu na okraj summitu G20 v Římě.

Konference COP26, která v Glasgow potrvá do 12. listopadu, má řešit ochranu planety před důsledky globálního oteplování. Projevy na ní přednesou například americký prezident Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová i český premiér Andrej Babiš. Už dříve oznámili neúčast ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

K omezení emisí skleníkových plynů, které ke změnám klimatu přispívají, se zavázaly státy světa i v pařížské klimatické dohodě. Tu ratifikoval turecký parlament teprve minulý měsíc. Ankara zdůvodňovala průtahy mimo jiné tím, že Turecko zodpovídá jen za malou část uhlíkových emisí. Opoziční server Ahval dnes v této souvislosti připomněl článek serveru Politico, že ratifikace následovala po dohodě s Francií, Německem či Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) o mezinárodní půjče pro splnění cílů čisté energie stanovených v pařížské dohodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist