https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-kritizuje-spanelsko-za-nadmerny-lov-makrel-v-roce-2010
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU kritizuje Španělsko za nadměrný lov makrel v roce 2010

9.3.2011 05:15 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
V případě makrely je lov nad hranicí bezpečné obnovy populace posledních 19 let.
V případě makrely je lov nad hranicí bezpečné obnovy populace posledních 19 let.
Španělsko bylo v minulých letech opakovaně varováno, aby dodržovalo kvóty na lov makrel. Loni lov makrel opět překročil povolenou úroveň. Evropská unie kvůli ochraně udržitelného rybolovu proti Španělsku zakročila, píše server ECOticias.com.
 

Nezisková organizace Oceana, která se věnuje monitoringu moří, si stěžuje na pasivitu a nedostatek kontroly ze strany vlády i samotných rybářů. Evropská unie proto zavedla sankce, které postihnou Španělsko za nadměrný rybolov ve vodách Iberského poloostrova.

Audit zadaný Evropskou komisí potvrdil, že v roce 2010 španělská rybářská flotila vylovila o 19 621 tun více nad přidělenou kvótu, což znamená nárůst o 79 % nad schválenou hranici. Neplnění norem rybářské politiky a absence kontroly ze strany státu neumožňuje obnovení populace makrely.

Oceana udává, že se ve španělských vodách systematicky loví nad dohodnuté kvóty. Ignorují se tak vědecká doporučení. V případě makrely je lov nad hranicí bezpečné obnovy populace posledních 19 let.

Javier López, mořský vědec z Oceany, potvrzuje, že nadměrný lov je stále nevyřešenou záležitostí. Již léta je lov makrel větší, než je stanovený plán. Tato situace vede k většímu výlovu, než jaké jsou skutečné možnosti moře, aby byla zachována obnova stavu makrel. Lov makrel tak ohrožuje sám sebe. Zánik rybolovu v důsledku přelovení ryb by měl vážné socioekonomické důsledky pro celé odvětví a přidružený průmysl.

Podle zprávy „La ue amonesta a España por la sobrepesca de caballa practicada en 2010“ zveřejněné na serveru ECOticias.com dne 23. února 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist