https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-schvalila-polsku-plan-pomoci-zemedelcum-kvuli-drahym-hnojivum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU schválila Polsku plán pomoci zemědělcům kvůli drahým hnojivům

22.4.2022 17:20 | VARŠAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise (EK) schválila Polsku plán pomoci zemědělcům za 836 milionů eur (přes 20 miliard Kč) na snížení dopadů vysokých cen hnojiv. Na tiskovém briefingu ve Varšavě to řekl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Polsko se podle něj stalo první zemí Evropské unie, které EK takový záměr schválila. Komisař dodal, že rozsah veřejné pomoci bude v tomto ohledu rekordní.
 

"Na zemědělce ve všech zemích doléhají vysoké ceny hnojiv," řekl podle agentury PAP komisař. "Ale jen Polsko se rozhodlo s tím pomoct," dodal.

Wojciechowski upozornil, že EK na žádost Varšavy zareagovala velmi rychle a bezodkladně ji také schválila. Žádost byla podána 6. dubna a schválena 19. dubna.

"Komise v plném rozsahu přijala plán, který jí polská vláda předložila," pokračoval komisař. "Technické detaily jsou už na polské vládě," dodal. Upozornil také, že pomoc v tak velkém objemu v posledních letech žádná jiná členská země unie v zemědělském sektoru schválenou neměla.

Wojciechowski řekl, že dosáhnout politického přijetí takové pomoci je těžké. "Takovou pomoc si všechny země dovolit nemohou a všechny země se pro ni nerozhodnou," řekl.

Polské ministerstvo zemědělství v úterý oznámilo, že Evropská komise Varšavě schválila program subvencí za 3,9 miliardy zlotých. To zhruba odpovídá částce 836 milionů eur. Příjemci peněz budou moci získat granty až 53,50 eura (1300 Kč) na hektar travnaté plochy či pastviny a až 107 eur (2600 Kč) na ornou půdu. Strop nárokované pomoci bude na rozlohu 50 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.4.2022 19:25
A co náš pan ministr z 5kolky ?
Zase nic !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.4.2022 21:41 Reaguje na smějící se bestie
Vzhledem k tomu, že zemědělec je i Babiš, tak příspěvek na hnojiva bude maximálně pro malorolníky. V příští pětiletce.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.4.2022 10:47
Jen tak dál a z rozhádanosti EU bude nakonec konečně její rozpad. A pak konečně vstoupíme do onoho tržního prostředí....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist