https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-snazi-shodnout-na-vyjednavaci-pozici-pro-klimatickou-konferenci-cop-29
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se snaží shodnout na vyjednávací pozici pro klimatickou konferenci COP 29

15.10.2024 01:19 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři životního prostředí zemí EU se včera v Lucemburku snažili dohodnout na společné vyjednávací pozici evropského bloku pro letošní klimatickou konferenci COP 29, která se koná v listopadu v Ázerbájdžánu. Česká republika chce spolu s dalšími státy takzvané jaderné aliance do textu prosadit zmínku, že do klimatické neutrality patří i jaderná energetika, řekl novinářům český ministr Petr Hladík. Některé ze zemí, například Německo, Rakousko či Španělsko jsou ale proti.
 
"V návrhu kompromisního textu je zmíněn důraz na energetický mix, o kterém si má každá členská země rozhodnout sama, aby bylo v roce 2050 dosaženo klimatické neutrality," uvedl Hladík. Podle ministra nynější pozice EU vychází z textu, který byl přijat na minulé klimatické konferenci v Dubaji a kde již bylo jádro zmíněno jako "jeden z cílů pro dosažení bezemisní energetiky".

Jaderná aliance je sdružení zemí EU, které se dohodly na užší spolupráci na poli jaderné energetiky. Jsou mezi nimi Česko či Francie, ale také Maďarsko, Polsko či Slovensko.

Pokud jde o vyjednávací pozici na COP 29, výhrady má Česko rovněž k formulaci, která se týká cílů EU pro rok 2040. Svá doporučení pro další klimatické cíle Evropské unie zveřejnila Evropská komise letos v únoru. Mimo jiné je v nich zmíněno, že do roku 2040 by EU měla snížit emise skleníkových plynů o devadesát procent ve srovnání s rokem 1990. Devadesátiprocentní snížení emisí má být přitom celoevropský cíl, přičemž jednotlivé země by se v hodnotách mohly lišit. Čeští zástupci ovšem podle informací ČTK debatách hovořili o 75 až 80 procentech.

Nyní ve vyjednávací pozici pro klimatickou konferenci chce Česko "jen zmínit, že tento cíl EU připravuje, protože ještě nebyl jasně vydiskutován a k ničemu jsme se ještě nezavázali," vysvětlil ministr Hladík. Praha podle něj žádá vysvětlení, jaký bude mít cíl dopad po jednotlivých sektorech, na jednotlivé členské země. Jsou nicméně státy EU, které budou chtít podle informací ČTK v tomto ohledu "mnohem ambicióznější text".

Podle některých spekulací by mohl být text vyjednávací pozice dojednán již během dnešního dne. "Když se nedohodneme dnes, tak zítra také vyjde slunce. Uvidíme, nicméně pozice nejen České republiky, ale i Francie, Polska či Slovenska jsou jasné, z toho neustoupíme," uzavřel ministr Hladík s tím, že přijetí textu musí být jednomyslné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist