https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-uvali-v-sobotu-cla-na-dovoz-elektrokol-z-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU uvalila cla na dovoz elektrokol z Číny

19.1.2019 01:29 | PRAHA (ČTK)
Evropská unie začala ode dneška uplatňovat cla na dovoz elektrokol z Číny.
Evropská unie začala ode dneška uplatňovat cla na dovoz elektrokol z Číny.
Evropská unie začala ode dneška uplatňovat cla na dovoz elektrokol z Číny. Podle úředního věstníku EU budou cla v rozmezí od 18,8 do 79,3 procenta. Evropští výrobci si v minulosti stěžovali, že čínští vývozci elektrických kol dosahují nižších cen díky vládním subvencím Pekingu a zaplavují jimi trh.
 

Rozpětí cel je v souladu s návrhem Evropské komise (EK), o kterém státy unie hlasovaly v prosinci. Například produkce tchajwanské společnosti Giant, která je největším světovým výrobcem jízdních kol a má závody v Číně i Nizozemsku, bude podléhat clu 24,8 procenta.

Antidumpingová a antisubvenční cla jsou poslední v sérii opatření EU proti čínskému vývozu, od solárních panelů až po ocel, na což Peking reagoval s velkou nevolí.

EK zjistila, že čínský vývoz elektrokol do EU se od roku 2014 do září 2017 více než ztrojnásobil, přičemž cena těchto kol se snížila v průměru o 11 procent. Jejich podíl na trhu dosahuje 35 procent.

Mezi producenty EU patří nizozemské skupiny Accell a Gazelle, rumunská společnost Eurosport DHS a německá Derby Cycle Holding.

Evropský svaz výrobců jízdních kol rozhodnutí EU přivítal s tím, že unijní cla ochrání 800 malých a středněvelkých firem, které zaměstnávají 90.000 lidí. Upozornil však, že čínští výrobci elektrokol si už připravují cestu do Evropy přes třetí země, kde jsou kola přebalována.

LEVA-EU, evropská obchodní asociace pro elektrokola, které sdružuje výrobce i obchodníky, ale naopak uvedlo, že cla jsou ochranářská a absurdní a že postihnou spotřebitele i menší evropské podniky a jdou proti cílům EU v oblasti změny klimatu, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

21.1.2019 09:33
Sociální inženýři sklízejí plody své práce.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.1.2019 09:36 Reaguje na Vladimír Hošek
Musím to zpřesnit, my jsme nuceni sklízet plody práce sociálních inženýrů, zaparkovaných v EU.
Odpovědět
mr

21.1.2019 14:44
Praxí jsem získal jednu zkušenost - vyrobit (vytěžit, vypěstovat, odchovat, postavit, opravit atd.) se dá skoro cokoliv, ale prodat to, a ještě k tomu dobře nebo výhodně, bojím se pomyslet na vysoce či snově ziskově, tak to už kolikrát může být problém, velký, někdy až skoro do znechucení. A ti navrhovatelé z EU mi přijdou, že jsou mistry na výrobu problémů ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist