https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-v-roce-2015-spotrebovavala-mene-energie-nez-pred-ctvrtstoletim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU v roce 2015 spotřebovávala méně energie než před čtvrtstoletím

23.2.2017 14:00 | BRUSEL (ČTK)
EU se v rámci ochrany životního prostředí snaží zvyšovat efektivitu využívání energie. Řada zemí se navíc přeorientovává z uhlí na zemní plyn.
EU se v rámci ochrany životního prostředí snaží zvyšovat efektivitu využívání energie. Řada zemí se navíc přeorientovává z uhlí na zemní plyn.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spotřeba energie v Evropské unii byla v roce 2015 navzdory růstu ekonomické aktivity o 2,5 procenta nižší než o čtvrt století dříve. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil statistický úřad Eurostat. V České republice podle těchto údajů spotřeba energie ve stejném období klesla zhruba o 15 procent.
 

Hlavním zdrojem energie v Evropské unii zůstávají s velkým náskokem fosilní paliva, jejich podíl na celkové spotřebě se nicméně v roce 2015 snížil na 73 procent z 83 procent v roce 1990. V České republice tento podíl klesl na 76 procent z 91 procent.

Eurostat však upozornil, že zároveň stoupla závislost EU na dovozu fosilních paliv. V roce 2015 se dovoz na celkové spotřebě fosilních paliv podílel 73 procenty, zatímco v roce 1990 to bylo pouze 53 procent. V České republice tento podíl vzrostl na 46 procent ze 17 procent.

Výrazný nárůst závislosti na dovozu fosilních paliv zaznamenalo také například sousední Polsko, kde se podíl importu zvýšil na 32 procent z pouhého jednoho procenta v roce 1990.

EU se v rámci ochrany životního prostředí snaží zvyšovat efektivitu využívání energie. Řada zemí se navíc přeorientovává z uhlí na zemní plyn. Ten je sice o něco šetrnější k životnímu prostředí, musí se však převážně dovážet, mimo jiné z Ruska, poznamenala agentura DPA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jan Mach

23.2.2017 19:56
Přestože se to čte pěkně - hemží se to nekonkrétními odbornými výrazy jako růst ekonomické aktivity - tak díky extrémnímu dovozu z Číny nejen spotřebního zboží, ale i oceli (a tím samozřejmě je o to v Evropě menší objem výroby), tak logicky musí spotřeba energie klesat, na prodej již vyrobených produktů není tolik energie potřeba.
Odpovědět
KL

Katka Linke

24.2.2017 05:23
Pokud se podíváte na teploty v zimě 2015/2016, zjistíte, že bylo teplo a že se netopilo. Jeden důvod pro nižší spotřebu energií. Je ale škoda, že u nás (a ve zbytku EU)nejsme schopni překročit Rubikon a konečně ohodnotit negativní aktivity uhlíkovou daní. Pomohlo by to omezení smogu i rozvoji elektromobility. Možná, že pomůže ČEZ a Škoda auto (ti to státem protlačí), cenu elektrických aut ale budou asi držet stále vysoko, i když jsou výrobně levnější než spalovací klasika. Ale už se to blíží. Hurá. Vydržet.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.3.2017 11:43 Reaguje na Katka Linke
Nevím čím se živíte, ale vaše nadšení nesdílím. Asi patříte k nadšencům, kteří si myslí, že energie vzniká v zásuvce u Vás doma.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.3.2017 16:14 Reaguje na Vladimír Hošek
Katka je zastáncem uhlíkové daně a jaderné energetiky. Nevidím na tom nic špatného!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist