https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-vyzyvali-k-duraznejsi-akci-na-poli-boje-s-klimatickymi-zmenami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci vyzývali k důraznější akci na poli boje s klimatickými změnami

20.4.2023 16:25 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | blazinek28 / Depositphotos
Svět ještě není na cestě k tomu, aby dosáhl závazku pařížské dohody udržet nárůst globálních teplot pod úrovní 1,5 stupně, upozornil v Evropském parlamentu eurokomisař pro práci a sociální věci Nicolas Schmit. Podle něj je potřeba v boji s klimatickými změnami podnikat důraznější kroky. Ke zvýšení úsilí pak v následné debatě o závěrech poslední hodnotící zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) vyzývala také většina evropských poslanců.
 

"Čím méně toho uděláme nyní, tím více toho budeme muset učinit v příštích desetiletích a bude to znamenat vyšší náklady pro všechny ... Potřebujeme radikálně jednat na globální úrovni a bezprecedentní úsilí ve všech ekonomických sektorech ve všech zemích," zdůraznil v úvodu dnešní rozpravy na půdě Evropského parlamentu Schmit.

Mnozí poslanci Evropského parlamentu upozorňovali, že dopady klimatických změn jako sucho nebo požáry pociťuje svět včetně Evropy už nyní. Švédská poslankyně Jesicca Polfjärdová z lidovecké frakce (EPP) připomněla, že evropský kontinent se navíc otepluje rychleji než jiné části světa, na což dříve poukázala zpráva Světové meteorologické organizace.

"Už teď čelí Evropa suchu, máme extrémy vysokých teplot. Přitom řešení je v našich rukou," zdůraznil slovenský europoslanec Martin Hojsík, který je členem parlamentní frakce Renew Europe. Vyzval také k ukončení závislosti na plynu a příklonu k obnovitelným zdrojům.

"Někteří uvádějí, že Evropa nic nezmůže, že jsme odkázáni na Čínu a USA. Myslím, že tuto logiku nemůžeme přijmout," řekl v rozpravě český europoslanec Stanislav Polčák (STAN) z poslanecké skupiny evropských lidovců. Poukázal na často se objevující argument, že Evropská unie stojí za menším podílem emisí než Čína a USA. EU jako celek byla podle statistiky Our World in Data v roce 2021 po Číně a USA třetím největším producentem uhlíkových emisí na světě, i když na celkovém objemu emisí se podílí asi deseti procenty.

"Máme odpovědnost k budoucím generacím. Související problémy by nás tak či tak dohnaly - migrace, problémy v zemědělství, nedostatek potravin. Evropská komise k varováním přistupuje zodpovědně, musíme si ale domácí úkoly vypracovat sami v členských státech," zdůraznil také Polčák.

Někteří poslanci ale zprávu IPCC kritizovali jako ideologickou. Například španělský europoslanec Herman Tertsch z euroskeptické Strany evropských konzervativců a reformistů (ECR) hovořil o tom, že spíš než na boj s klimatickými změnami by se politici měli zaměřovat na udržení vysoké životní úrovně občanů. "Elity v Davosu vyzývají občany, aby se vzdali svého bohatství," prohlásil s odkazem na Světové ekonomické fórum, pořádané v Davosu.


reklama

 
Agáta Lukášková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

20.4.2023 17:10
Evrposlanci jsou chytří a vědí, že když jsme se bojem s klimatickými změnami poškodili, tak ještě větším bojem se vyléčíme a úpadek přejde v prosperitu. Vše dle hesla "čím ses nakazil, tím se vyléčíš".
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 21:20 Reaguje na Richard Vacek
Co tě nezabije, to tě posílí.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

21.4.2023 11:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
co te nezabije ... to se za chvili vrati a zkusi to znovu!
Odpovědět

Radek Čuda

21.4.2023 12:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tady to spíš připomíná variantu ... co nás nezabije, z toho se posereme.

Na druhou stranu je jistá šance, že EP se podobnými úlety znemožní tak, že jej přestane brát vážně úplně každý.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist