https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-z-ano-vyzvali-lidry-eu-k-vyhodnoceni-dopadu-valky-na-green-deal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci z ANO vyzvali lídry EU k vyhodnocení dopadů války na Green Deal

4.3.2022 16:56 | PRAHA (ČTK)
Europoslanci Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík z hnutí ANO vyzvali předsedkyni evropské komise Ursulu von der Leyenovou, předsedu Evropské rady Charlese Michela a další členy Evropské komise, aby vyhodnotili dopady válečného konfliktu na Ukrajině na Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) a evropský energetický sektor. Hnutí to uvedlo v tiskové zprávě. Součástí výzvy je i žádost o předložení nutných změn v platné i projednávané legislativě.
 

"Nová geopolitická situace vyžaduje, aby se Evropa stala energeticky soběstačnou. Kromě rozvoje obnovitelných zdrojů musíme využít všechny dostupné čisté zdroje energie včetně jádra a zaměřit se na energetickou účinnost," uvedl Hlaváček.

Europoslanci uvedli, že vedoucí představitelé EU i lídři členských států aktuálně volají po snížení závislosti na dovozu fosilních paliv ze států mimo Evropskou unii, a to zejména z Ruska. To je ale podle ANO v rozporu s energetickými plány některých států včetně Česka.

"Plány na splnění klimatických cílů jsou dnes postaveny na přechodu z uhlí na zemní plyn a následně plyn nízkoemisní. Od tohoto záměru má být ustoupeno, což by ale znamenalo místo zrychleného uhelného útlumu nutnost i nadále využívat uhlí až do roku 2038, jak ostatně doporučila i uhelná komise. S útlumem uhlí ale počítá nově projednávaná evropská zelená legislativa," poznamenali europoslanci.

Výzvu k vyhodnocení dopadů války na Ukrajině podle hnutí ANO podpořili poslanci z Polska, Německa, Rumunska, Dánska, Lotyšska, Švédska a Slovenska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2022 18:49
To jsem zvědav, co z EK vypadne. Byla to právě Evropská komise pod německou kuratelou, která umožnila Rusům získat dominantní postavení v unijní energetice. Teď bude každá dobrá rada drahá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádná Německá kuratela neexistuje, naopak je Německo pérováno za odstavování jádra, ve klerém zůstalo zcela osamocené.
Odpovědět
va

vaber

5.3.2022 08:55
říkat pálení plynu, grýndýl a záchrana planety ,to mohou jen moudří europoslanci,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 09:21 Reaguje na vaber
Plynové technlogie se používají jako nejlepší záloha pro OZE a budují se s tím, že se postupně zemní plyn nahradí zeleným vodíkem.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.3.2022 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže onen Zelený vodík označuje vodík vyráběný pomocí elektrolyzérů štěpením vody, kdy energie potřebná k elektrolýze byla zcela pokryta obnovitelnými zdroji energie,
Takže kde budeme najednouz brát tolik el. enerdie, aby se vyrovnala oněm fosilním palivům.Spočítal někdo, zda je to vůbec reálné? Možná při 100% využití slunce - viz ona solární konstatnta.
A Dále budou ony systemy bezodpadové - tedy vzniklá voda se bude znovu zpracovávat či se bude pouštět do ovzduší jako odpad. Neskončí to nakonec jako v oné pohádce o živé a mrtvé vodě? Mrtvou vodu by asi nikdo pít nechtěl.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2022 07:52 Reaguje na Zan K.
Chybu máte ve slově "najednou". Já píšu "postupně".
Samozřejmě je všechno spočítané 100x dokola a není to vůbec složité. Celkový výkon OZE je přímo dán množství instalovaných zařízení.
Pro elektrickou spotřebu celé ČR (asi 75 TWh ročně) byste musel pokrýt fve panely asi 1% plochy, nebo 10% všech zpevněných ploch.

A proto, že slunce a vítr nemají strukturu výroby takovou, jak lidé potřebují, vzniká občas nedostatek a občas přetok. A právě ty přetoky je možno ukládat právě do vodíku, který se dá zpětně využít zase na výrobu elektřiny. Nic složitého, jen to postavit.

Odpadem je čistá voda, třeba jako dešťovka, absolutně žádný problém. Možná by se dala prodávat ještě jako destilka.
Odpovědět
va

vaber

5.3.2022 10:37
byla válka o ropu a záminka se našla ,zbraně hromadného ničení,
nyní je válka o plyn a vyždy na to doplatí občejní lidé,
ti co napsali scénář jsou v pozadí a tiše se radují ,vyhrávají,
historie se opakuje jak klimatické cykly
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2022 10:40 Reaguje na vaber
Samozřejmě a současně jde o přeformátování světa, pokud to ještě někomu nedošlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 15:14 Reaguje na pavel peregrin
Nestrašte!! To si od začátku přeje Vladimir Šachista, největší terorista a gauner současného světa.
Odpovědět
va

vaber

6.3.2022 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
kdyby jste měl špetku rozumu, alespoň jak hloupý Honza, tak by jste si dal otázku ,kdo na to doplatí a kdo vydělá a co ve válce jde,
máme ale vyjímečný stav a premiér mění zákony ,tak je lepší mlčet ,možná budou chodit muži v dlouhých kabátech
kdyby Evropa měla evropské zájmy, tak jako jsou americké zájmy,
žádná válka by nebyla a byl by i plyn
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2022 07:57 Reaguje na vaber
Nejvíc to postihne Ukrajinu, pak Rusko, pak celou Evropu (když to zadazí zavčas). Vydělá na tom nejvíce Čína, pak všichni producenti ropy a plynu, asi taky USA.
Nevím, proč jste pořád podělaný, jste prostě jen bytostný votrok.
Odpovědět
va

vaber

7.3.2022 08:46 Reaguje na Pavel Hanzl
tak tomu jsem se zasmál ,alespoň něčemu, v této posrané době a posraném světě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2022 12:18 Reaguje na vaber
Posraný jste asi jen sám. Jak je to podle vás??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2022 08:55 Reaguje na pavel peregrin
A právě proto musíme udělat maximum pro to, aby k žádnému "přeformátování" nedošlo, protože by to byla skutečná tragédie nejen pro ČR.
A jakáloliv oběť nebude dost velká.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.3.2022 11:40 Reaguje na pavel peregrin
Nic než souhlas. Sibylla bude opět aktuální.
Odpovědět
 
reklama


Blíž přírodě

Pražská EVVOluce
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist