https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-podpori-nakup-36-elektrickych-vlaku-na-jizni-morave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise podpoří nákup 36 elektrických vlaků na jižní Moravě

17.12.2019 00:13 (ČTK)
Evropská komise (EK) schválila podporu 223 milionů eur (téměř 5,7 miliardy Kč) na nákup vlaků pro rychlostní železnici na jižní Moravě. / Ilustrační foto
Evropská komise (EK) schválila podporu 223 milionů eur (téměř 5,7 miliardy Kč) na nákup vlaků pro rychlostní železnici na jižní Moravě. / Ilustrační foto
Evropská komise (EK) schválila podporu 223 milionů eur (téměř 5,7 miliardy Kč) na nákup vlaků pro rychlostní železnici na jižní Moravě. Za dotaci z fondu soudržnosti pořídí kraj 36 elektrických souprav o celkové kapacitě přes 10.000 míst. Komise o tom včera informovala v tiskové zprávě. Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) řekl, že schválení je důležitá informace. S penězi lze počítat, a projekt už tak podle něj nemůže nikdo zhatit.
 

Jihomoravský kraj o dotaci požádal předloni a peníze k unijního fondu by měly pokrýt 85 procent nákladů na pořízení vlaků.

"Mám radost, že díky kohezní politice se mohou obyvatelé Česka těšit z moderního, pohodlnějšího a efektivnějšího cestování vlakem," uvedla včera komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová. Dotace je podle ní zároveň jedním z prvních kroků na podporu ekologické dopravy v rámci Evropské zelené dohody.

Podrobnosti rozsáhlého plánu, který vytyčuje přechod EU ke klimaticky odpovědnému hospodářství a způsobu života, představila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová minulou středu.

Nové vlaky by podle Bruselu měly na jižní Moravě jezdit do tří let. Jihomoravský kraj chce novými soupravami nahradit dosluhující vlaky na linkách S2 a S3, z nichž některé byly vyrobeny před téměř půl stoletím.

Hanák schválení podpory vítá. "Je to důležitá informace, i když jsme to očekávali vzhledem k tomu, že byl projekt dobře připravený. Měli jsme indicie z Evropské unie, že v ničem nebude překážka. Nyní můžeme s penězi počítat a už to nikdo nemůže zhatit," uvedl Hanák. Podle něj by měl kraj v rámci dnů dostat schvalovací zprávu z ministerstva dopravy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist