https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-pomoc-nekterym-velkym-zemedelcum-v-cr-z-let-2017-a-2018-porusuje-pravidla-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise: Pomoc některým velkým zemědělcům v ČR z let 2017 a 2018 porušuje pravidla EU Aktualizováno

5.4.2024 12:50 | PRAHA (ČTK)
Podpora byla poskytnuta na investice do zavlažování a restrukturalizace sadů. Komise zahájila její hloubkové šetření v roce 2021. Zjistila, že někteří příjemci byli českými úřady chybně identifikováni jako malé a střední podniky, ačkoli byli ve skutečnosti velkými firmami.
Podpora byla poskytnuta na investice do zavlažování a restrukturalizace sadů. Komise zahájila její hloubkové šetření v roce 2021. Zjistila, že někteří příjemci byli českými úřady chybně identifikováni jako malé a střední podniky, ačkoli byli ve skutečnosti velkými firmami.
Evropská komise dospěla k závěru, že investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům není v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Česko tak podle ní musí zajistit vrácení této podpory. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě. Jména firem ani informace o rozsahu podpory sdělení EK neobsahuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl ČTK, že se jedná zhruba o 24,5 milionu korun, které bude muset stát vrátit do evropského rozpočtu a následně je vymáhat od žadatelů o podporu. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ale později ČTK sdělil, že podpora byla vyplacena z českých zdrojů a bude se vracet do českého rozpočtu.
 

Podpora byla poskytnuta na investice do zavlažování a restrukturalizace sadů. Komise zahájila její hloubkové šetření v roce 2021. Zjistila, že někteří příjemci byli českými úřady chybně identifikováni jako malé a střední podniky, ačkoli byli ve skutečnosti velkými firmami. Podpora přitom byla určena pouze malým a středním podnikům.

"Pro nás to není nová informace, už jsme jako ministerstvo byli kontaktováni Evropskou komisí. Jedná se, tuším, o sedm vlastníků. Jedná se o to, že tito příjemci se prokázali jako malé nebo střední podniky, ale reálně nesplnili podmínky dotací, protože byli velkými podniky. Tam pak vzniká povinnost vrátit dotaci. My jako ministerstvo ty peníze vymáháme a asi 12 milionů je už vráceno a na dalších pracujeme. My jsme v zásadě čekali na potvrzení Evropské komise, co nám k tomu řekne. Počkáme teď na vyhotovení, protože to ještě nemáme. Za mě platí, padni komu padni a kdo je majitelem, 12 milionů už bylo vráceno a my to vrátíme zpátky do evropského rozpočtu," řekl dnes ČTK Výborný. Jména konkrétních firem neuvedl.

"Jsou to národní dotační programy, u kterých Evropská komise identifikovala nesoulad s evropskými pravidly, a proto je ministerstvo zemědělství bude vymáhat zpět do (státního) rozpočtu," řekl později na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Bílý.

Česko má nyní podle EK zajistit navrácení podpory porušující pravidla spolu s úroky. Mělo by identifikovat všechny velké společnosti, které podporu obdržely v rozporu s pravidly, a stanovit částku, která má být vrácena.

"Celková částka podpory, která má být navrácena, proto v této fázi není známa," uvedla komise. Upozornila, že pravidla EU požadují bezodkladné vrácení podpory s cílem odstranit narušení hospodářské soutěže.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.4.2024 14:21
chtělo by se říci, Babiš zatáhne.
nebo zkrátka o to dostanou zemědělci méně.
Na co si vlastně ty agrární podfukáři stěžují? hlavně, že mají traktory v Práglu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist