https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-pripravuje-reformu-trhu-s-elektrinou-oznamila-von-der-leyenova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise připravuje reformu trhu s elektřinou, oznámila von der Leyenová Aktualizováno

30.8.2022 00:52 | Brusel/Bled (Slovinsko) (ČTK)
Leyenová
Leyenová
Evropská komise kvůli prudkému růstu cen elektřiny připravuje krizová opatření a systémovou reformu trhu. V projevu na konferenci Bledské strategické fórum to oznámila předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Později doplnila, že je potřeba oddělit cenu elektřiny od ceny plynu a že reforma trhu by mohla přijít na začátku příštího roku.
 

"Raketově rostoucí ceny elektřiny dnes odhalují, z různých důvodů, limity současné koncepce našeho trhu s elektřinou," řekla ve Slovinsku šéfka komise. "Už není schopná naplňovat svůj účel. A proto jako komise pracujeme na krizové intervenci a na strukturální reformě trhu s elektřinou. Potřebujeme pro elektřinu nový model trhu, který skutečně funguje," dodala von der Leyenová.

O možných změnách nastavení energetického trhu se v Evropské unii debatuje už delší dobu, přičemž komise v minulosti nebyla úvahám tohoto druhu příliš nakloněná. Vzhledem k důsledkům ruské invaze na Ukrajinu a současným rekordním cenám plynu ovšem tlak na razatní zásahy sílí. Minulý týden se k těmto hlasům přidal i Berlín, když německá vláda oznámila, že zvažuje "zásadní reformu" ve snaze zmírnit dopady na spotřebitele. Belgická vláda zase o víkendu uvedla, že je potřeba přehodnotit systém tvorby cen v EU.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) musí unie oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Síkela jakožto zástupce země předsedající Radě EU svolal na 9. září mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. Projednávat se má návrh na stanovení maximální ceny plynu.

Detaily o plánech Evropské komise nebyly ihned k dispozici, von der Leyenová ovšem vpodvečer při vystoupení v Berlíně podobně jako Síkela a další unijní politici mluvila o potřebě zajistit, aby cenu elektřiny neurčovala cena plynu. Její představa je taková, že nejdříve bude ve spolupráci se členy EU aplikováno krizové opatření, poté by měla následovat systémová změna. Podle agentury Reuters šéfka EK mluvila o "patřičné a technické" reformě na začátku příštího roku.

Komise byla dříve členskými zeměmi pověřena, aby vypracovala analýzu k možnosti zastropování cen. Jeden z mluvčích EK minulý týden uvedl, že unijní exekutiva zkoumá různé možnosti, jak snížit ceny energií, včetně zavedení maximální ceny plynu i ropy. "Jakékoli návrhy či možnosti... představíme, až budeme připraveni," dodala mluvčí Dana Spinantová.

Von der Leyenová dnes o iniciativě mluvila v kontextu odklonu od fosilních paliv, především těch ruských. Omezení spotřeby ruské ropy a ruského plynu se stalo prioritou EU v návaznosti na únorový vpád ruské armády na Ukrajinu.

Stávající podoba unijního trhu s elektřinou byla podle šéfky EK vytvářená "za zcela odlišných okolností" a s jinými cíly. "Ukončení naší závislosti na ruských fosilních palivech je jen první krok," prohlásila na konferenci ve Slovinsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (155)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Milan Štrupl

30.8.2022 01:14
a tak zhruba do 10let jí představí veřejnosti.... Než tahle parta tupých hlav něco vymyslí, projedná a schválí, tak bude polovina lidí bydlet pod mostem, protože byty a domy jim zabaví exekutor... Pitomost jako zrušení letního času ti bezmozci řeší už víc jak 10let a do zimy jsou jen necelé 2měsíce...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.8.2022 06:55 Reaguje na Milan Štrupl
k tomu by byl dobrý vojenský výcvik přežití v přírodě...mostů tolik není ale nedělejte di iluze...lednici taky nemusíte mít dvoupatrovou a televizi přes půl stěny. LIDI BREČÍ ALE ZE SVÉHO "POHODLÍ" NESLEVÍ ANI KILOVATU
Odpovědět
Anyr

Anyr

30.8.2022 10:31 Reaguje na Milan Štrupl
Zatímco ty, jako správný Čech, bys měl řešení všeho hned, že.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:00 Reaguje na Anyr
No, jsou problémy, spíše průsery, na které to řešení fakt musíte najít téměř ihned ... v opačném případě se vyřeší sami, ale téměř vždy velmi nežádoucím způsobem.

Tohle je jeden z nich ... bohužel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:01 Reaguje na Svatá Prostoto
sami/samy ... chjo:-/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 06:36
EU ve stávající podobě nemá šanci. Nejhorší způsob vedení tohoto seskupení, jehož forma nemá v historii obdoby.

Zkuste si sami položit otázku. Co je to vlastně EU ?

Není to federace ani konfederace. Není ani spolkovou zemí ani unitárním státem a už vůbec ne monarchií .
Nemá dokonce ani vlastní ústavu. A přece se dnes plete do života všem lidem, unijní právo je nadřazeno národnímu právu.
Nejvyšší orgán EK není volen s výjimkou předsedy parlamentem a nenese žádnou odpovědnost, přesto má nejvyšší pravomoci atd.
A zkuste se zeptat ve svém okolí, co je to europarlament, co právě dělá, kolik má ČR europoslanců a zda nějakého znají.

Je to stejné , jako by vám v Tatrách nějakého mantáka, který bude tvrdit, že perfektní místní průvodce. Ale nemá mapu, kompas , na nohou má lakýrky ,místo větrovky sako. A nedokáže vyjmenovat nejbližší vrchy ani popsat cesty k nim.
Šli byste s ním ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2022 06:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.8.2022 06:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
smutné, kdo ovládá naše životy...nadřadit Ústavní soud nad ten Evropský moloch však můžeme i sami.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To se obávám moc nejde, resp. je to poněkud neslučitelné se setrváním v EU. A že stávající podoba EU stojí za vyliž je jedna věc, ale hrát si tu na kůl v plotě je dost blbej nápad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 09:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Problém je v tom, že jste zcela mimo misku.
EU má skutečně problém s tím, že je útvar - neútvar, ale i tak má sérii klíčových výhod. A ty jsou právě v tom, co ji spojuje a vytváří z ní útvar.
Proto jsem jednoznačně a dlouhodobě pro to, aby se z EU stala naprosto regulérní federace, (případně konfederace). Právě nám by to pomohlo nejvíce, právě proto kolaboranti a nepřátelé státu (putinova pátá kolona) je trvale proti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Státy pravidelně vznikají, ale také zanikají. Vydrží takové, které prokáží svoji životaschopnost a schopnost přizpůsobovat se měnícím podmínkám.
Doplňte si vzdělání, tady máte odkaz třeba jak dopadlo Prusko.
https://magazin.cz/cestovani/10982-pred-70-lety-zaniklo-prusko
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 09:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
EU zatím životaschopnost prokazuje velmi solidní, první pochopila tragický vývoj klimaty a hlavně ZAČALA NĚCO DĚLAT, což v Asii i USA vidíme se zpožděním. Dnes je v neskutečně dobře připravené a 20 let chystané válce s nepřítelem, který má v rukách klíč k energiím, což je skutečně ohne sranda.
Nepřítel je velmi odhodlaný a hraje vabank, ale šance vyhrát je velmi dobrá a porazit se můžeme pouze sami, vlastními národovci a prostě pátou kolonou - což je taky vaše parketa (nemůžu si nerýpnout).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano. V USA to vidíme se zpožděním ... proto Asie je na vzestupu, USA přes všechen ten bordel, co tam v posledních letech je, furt spolehlivě jedou, a Evropa se tu hroutí.

Depa Hanzl, ten do toho vidí:-))).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, v USA jsou ceny plynu a elektřiny, teď po navýšení mezi 3-5 Kč/kWh .
EU doslova selhalo se svým gryndýlem a pokřivením volného energetického trhu dotacemi a regulacemi.
Tenhle spolek je na odpis.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 17:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Náte tu ruskou demagogii natlučenou do koblihy kladivem. To je konečná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy neumíte počítat ... jenže u vás je to bohužel jen začátek:-/.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 14:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Vysvětlete mi, jak můžeme bez surovinových zdrojů vyhrát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:49 Reaguje na pavel peregrin
Úplně stejně, jak Švýcarsko nebo Japonsko i Jižní Korea patří mezi nevyspělejší a nejbohatší státy světa.
A státy bohaté na suroviny jsou v dupě, Venezuela, Libye, Sýrie, Rusko, Nigérie atd. atd. Bohaté arabské ropné státy budou bez ropy totálně out.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
"To, že s tímto návrhem přichází navíc šéf německé vlády, je chucpe, jelikož právě Berlín může za ta nejhorší rozhodnutí posledních let. Představa, že má ještě větší vliv v EU než dosud, je upřímně děsivá."

https://echo24.cz/a/SmCdw/scholzuv-nebezpecny-navrh-zruseni-prava-veta-v-rade-eu-jednomyslne-hlasovani

Jinak jestli jsou podle vás třeba takoví Poláci, kteří o tomhle nechtějí ani slyšet, Putinova pátá kolona, tak jste ještě větší pitomec než jsem si myslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:50 Reaguje na Svatá Prostoto
Dokud nepochopíte, že jsme ve válce a kdo je nepřítelem, tak nedáte nikdy nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 17:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Člověče nešťastná, tohle je prostě základ demokracie:
"Tam, kde je dnes nutné rozhodovat jednomyslně, však s každým dalším členským státem roste také riziko, že veto jedné jediné země zablokuje vůli všech ostatních členů. Kdo si myslí něco jiného, popírá evropskou realitu,“ uvedl Scholz v projevu v Karolinu".
Fakt je dobrý nápad dávat jakémukoliv agresorovi takovou zbraň??
Jeden jediný zkorumpovaný politik ohrozí celou Unii!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt je dobrý nápad dávat větší moc Německu, které nás do těchto sraček dostalo a zcela upřímně, se kterým jsou od sjednocení jen průsery?

Já vím, že vás ten proletářský internacionalismus z mládí drží pevně, ale s tím jděte do hajzlu.

A zrovna Sholz by měl držet ústa, bo na jedné straně Německo furt ventruje do Polska, na straně druhé Polsko Ukrajině fakt pomáhá, zatímco Scholz jen kecá.
A při anexi Krymu to bylo nemlich to samé, Pobalstí a Polsko byly pro skutečně citelné sankce vůči Rusku ... a kdo byl proti a furt meldoval, že se nesmí tlačit na pilu? Jj, Angela.

Takže s Říší federaci fakt ne ... jeden protektorát stačil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Pro vás, protože vy jste obecně mentálně pomalejší, sjednocení myslím to původní, ne návrat soudruhů z NDR do lůna matky Říše.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 16:50 Reaguje na Svatá Prostoto
1*
Odpovědět
Anyr

Anyr

30.8.2022 10:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zásadním problémem EU je zpátečnictví, omezenost a nevzdělanost, řekněme, "normalizačních generací". Dnešní padesátnící a starší.

Ale jen dál, Vinklere. Každým takovým útokem jen potvrzuješ, že do dnešní doby nepatříš.
Schválně zkus založit něco jako "hnutí za obnovení starých pořádků". Myslím, že to má solidní šanci na úspěch. Ale pospěš si, vymírají ti voliči. :))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:08 Reaguje na Anyr
No, oni ti padesátníci a starší jeden socík už zažili ... a nějak netouží po tom si jej dát znova.

Fakt je ten, že kdo jej nezažil to holt těžko pochopí ... já si taky neumím reálně představit Protektorát nebo padesátky.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 14:42 Reaguje na Anyr
Anyre, tvoje generace si jen myslí, že má klíč k řešení, ale totálně se mýlíš. Možná, že ani já do dnešní doby nepatřím, ale na rozdíl od tebe mám něco, k čemu ty musíš teprve dospět-a to jsou životní zkušenosti. Takže asi tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:51 Reaguje na pavel peregrin
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 17:27 Reaguje na pavel peregrin
Vy skutečně patříte do osmdesátek, kde měli všichni všechno na salámu, na komunismus nevěřili ani kovaní komunisti a samovolně se to sunulo k nevyhnutelnému bankrotu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy do sedmdesátek, kdy jste byli všichni poučeni z krizového vývoje:-))).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

30.8.2022 10:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
A já doufal, že se Ursula po fiasku na ministerstvu obrany poučila, a obklopila se rorumnějšími podřízenými.
Odpovědět
va

vaber

30.8.2022 08:15
to co bylo jasné každému vidlákovi ,pochopila EU a Uršula až jako poslední ,snad je každému normálnímu člověku jasné co to řídí za lidi a jak tam pracují politici
otázka je jaký paskvil z nich vyleze
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.8.2022 09:56 Reaguje na vaber
Mýlíte se. Uršula nic nepochopila. Ona se tak jenom tváří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 09:04
Celá EU si láme hlavu, jak tuhle energetickou krizi, která nikdy v historii ještě nenastala, vyřešit.
Ovšem naši mudrlanti to mají jasné. NEJDE TO.
Vinkler vidí řešení v rozpuštění EU.
Studnička a Novák to mají ale úplně jasné: NEJDE TO.

Všichni se ale shodnou na tom, že EU vedou debilové, idioti, nekompetentní hlupáci, ekomagoři atd. a proto to nejsou schopni vyřešit.

Někdy si tu připadám jak u blbejch na dvorku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Lháři Hanzle, citujte s odkazem na konkrétní tvrzení, kde jsem napsal "NEJDE TO"! Nic takového jsem nenapsal, pouze jsem rozporoval nápady zelených mozků včetně toho vašeho, které prokazatelně celou situaci jedině zhorší! Ostatně nás do této situace také přivedly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 09:33 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, doložte že jste byl pro JEDINÝ návrh jakého koliv typu, VŽDYCKY A ZÁSADNĚ jste vždycky PROTI, ať je to cokoliv. Vinkler aspoň prohlásí, že řešení je velmi snadné, jasné, bezbolestné a EU je banda debilů a nechce jej použít.
Skutečnost, že NIKDY ten návrh nepředstavil, samozřejmě není důležitá...
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Argumentační faul "Důkazní břemeno" jak vyšitý. Vy tvrdíte, vy dokazujete a nechtějte po ostatních aby dokazovali opak, vy lháři.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 10:07 Reaguje na Emil Novák
Dobře. Napište, jaký návrh čehokoliv byste považoval za dobrý. Nic takového jsem u vás nezaznamenal.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Dobré řešení je v první řadě uvést co nejrychleji do provozu všechny dostupné energetické zdroje, které nejsou závislé na dovozu paliva z Ruska, tj. především všechny provozuschopné odstavené jaderné a uhelné elektrárny a hlavně neodstavovat další. Dále se zaměřit na úspory spotřeby plynu, klidně k úsporám finančně motivovat.
Lze i zavést strop na cenu plynu pro výrobu elektřiny, jen musí být ten strop dostatečně vysoký na to, aby byly plynové elektrárny pořád s náklady bezpečně vysoko nad ostatními zdroji. Ale musíme si uvědomit, že o co méně se bude kvůli nižší ceně šetřit elektřinou, o to víc se bude muset s plynem šetřit jinde - především v průmyslu, který se kvůli tomu tím spíš sesype.
To je z řešení na tuto zimu asi všechno, na zimy další je potřeba urychleně začít s výstavbou nových (především stabilních) nízkoemisních zdrojů, rozšířit infrastrukturu na dovoz zemního plynu odjinud než z Ruska a přestat snižovat těžbu zemního plynu a uhlí v EU, naopak ji pokud možno opět navýšit, dokud nebudeme mít k dispozici něco lepšího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 18:29 Reaguje na Emil Novák
Všechny dostupné zdroje se opět oživují, i zarytí ghermáni neodstaví jaderky. Úspora se děje cenou plynu, to je finanční motivace zcela dostačující.
Hlavní zdroj jsou nové terminály na LNG, ty to snad rozhodnou.
Splněno.
Zavést strop je cypovina, protože v tom rozhoduje dodavatel a to je podrazník a nic nedá. Spíš dotovat závěrové el. Šetří se úplně vším a mudrovat nad tím je zbytečné. Průmysl se nesype, ale vyhrožuje tím.
Splněno.
Pokud přežijeme tuhle zimu, (i s výraznými ztrátami), vidím to optimisticky, kopneme zrůdu do hader a celý systém se stabilizuje.

Teď jde cena energií výrazně dolů, což asi obrat ještě nebude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Na to jste přišel jak, že "zarytí ghermáni neodstaví jaderky"? Zákon o jejich odstavení na konci roku stále platí, zelené mozky ve vládě "počítají" jestli je to prý potřeba a jestli se to vyplatí a hrají o čas, aby se to nakonec ani nestihlo změnit a konečně se toho nenáviděného jádra zbavili, bez ohledu na to jestli kvůli tomu budou lidi mrznout nebo ne. Podobná situace je v Belgii, kde mají energetiku na starosti rovněž Zelení, ti budou v nejbližší době odstavovat dva reaktory, přestože k tomu není žádný technický důvod a vymýšlejí podobné pseudoargumenty jako v Německu.
Úspora cenou plynu vůbec dostatečná není, nové LNG terminály budou až za pár, let, těch pár plovoucích to v celkové bilanci nevytrhne. To vše ale pochopíte až v zimě, pak si na mě možná vzpomenete. Nebo vám to zase připomenu já.
Strop na cenu plynu samozřejmě znamená, že rozdíl mezi tržní cenou a stropem musí dotovat státy, dodavatel s tím nemá vůbec nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:06 Reaguje na Emil Novák
V Německu jedou dnes audity, které mají říci, které jaderky jsou schopny dalšího provozu. Podle toho se to rozhodne. I zarytý Habeck už otočil a to byl asi ten poslední.
Velké terminály se mají spustit už letos, ten na 8 mld.m3 snad v září.
Já pochopil už dávno, že proti nám vede zrůda energetickou válku, takže mě asi nic moc nezaskočí.
Pokud Vinklerova pátá kolona kolaborantů se nedostane k moci, jsme v pohodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:09 Reaguje na Emil Novák
Takže výsledek? Mohutně šermujete nějakým "řešením", ovšem jen papouškujete věci všeobecně známé a většinou už dávno probíhající.
Právě od vás bych čekal nějaké silně cha cha originální řešení, třeba takové: Finsko má prohlásit, že chce osvobodit Karélii, obsadit ji armádou a spustit NS1 i Jamal na plný výkon.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 20:47 Reaguje na Pavel Hanzl
A už je tady to co jsem předpovídal. Hanzl alá po bitvě je každý generál...

Přitom ještě před pár hodinami neměl absolutní ponětí a doposud vše byla ptákovina 😀
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 22:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl: "Napište, jaký návrh čehokoliv byste považoval za dobrý. Nic takového jsem u vás nezaznamenal."
- napíšu návrh a
Hanzl: Mohutně šermujete nějakým "řešením"
Vy jste fakt pacient jaký se hned tak nevidí, Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 22:56 Reaguje na Emil Novák
Jenom jsem nezaznamenal to "řešení", kterým šermujete.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 23:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Analfabet Hanzl to bohužel nerozpozná nikdy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster C21. Hanzl něco nechápe.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádný cluster, ale realita.
Dejte si raději klystýr...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:19 Reaguje na Pavel Hanzl
No taky aby jo ... vám by ho pan Novák musel uplácat z plastelíny, psané slovo je pro vás úplně cizí půda:-))).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím , co vidíte na EU , která ekonomicky stagnuje, už nyní je chronicky zadlužená a ještě všem káže, co mají dělat. Tento experiment se prostě nepovedl a vaše kvákání na tom nic nezmění.
Je to nesourodý slepenec bez stabilního základu, který to dopracoval do současné energetické krize a uvrhl stamilióny unijních domácností do tíživé sociální nejistoty.
EU měla zůstat na platformě EHS - volný oběh kapitálu, zboží, služeb a volného pohybu osob.
Dnes je to doslova kopie RVHP , která centrálně určovala ,kdo a co bude dělat s bolševickou ideologií v zádech. I ji vedli jak sám přiléhavě uvádíte " debilové, idioti, nekompetentní hlupáci".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy to nikdy nedáte, to je jasný. Vám se pletou základní pojmy, jako demokracie - totalita, Východ - Západ, socialismus - fašismus - nacismus - komunismus, to vůbec nechápete.
Jednou tvrdíte, že Evropa je přežraná a proto ničí zemi plasty, pak bečíte, že grýndýl jí zničí ekonomickou prosperitu.
Jednou obdivujete Rusy, že stojí za svým Vůdcem, podruhé aktivně podporujete rozeštvávání Evropy, která se taky drží dohromady.
Ve vašem věku by člověk čekal, že nebudete mít v koblize takový čurbes.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Chronicky jsou zadlužené VŠECHNY státy světa, takže klídek. Pokud nepochopíte, KOMU všichni ty bambilióny dluží, nic nepochopíte.
Nevíte, ani jak fungovala RVHP a vůbec netušíte, jak funguje EU, vůbec nejste schopen pochopit, že jsme v energetické válce. Tak co tu proboha pořád dokola kdákáte?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se přidávám ke komentáři Emila.
Nikdy jsem netvrdil, že to nejde.
Naopak tu již delší dobu tvrdím, že je řešením zastropování cen el. energie. Na to jste vždy tvrdil, že je to pitomost.
No a aktuálně to je na pořadu dne a Hanzl tu bude předvádět styl "po bitvě je každý generál".

Jinak Hanzle, já tu primárně vyvracím vaše ideologické lži a demagogii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 10:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pojem "zastropování" je velmi široký a nikdy jste neráčil napsat, jak by to mělo fungovat.
Např: Zastropuji cenu plynu na 40 eurech a Gazprom vám řekne:"my ho dodáme za 280, jak vyšla cerna na burze. Nechcete? Nedostente nic. čus"
Tož mudruj.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Průměrný jedinec chápe, jak to pan Studnička myslel. A vy to nepochopíte ani kdyby vám to namaloval pastelkama.

O tom vašem příkladu ... škoda slov.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Průměrný jedinec jistě, ale já ho skutečně nechápu. Pořád kdáká nicneříkající kdáky hlavně toho typu, že to nakdákal už někdy v minulosti.
Je evidentně ruský bot a při určitém slově se otvírá cluster s prefabrikovanými kdáky, jako je třeba tehle.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Pravdu máte v tom, že jej skutečně nechápete. Ale to je úkol pro váš ošetřující personál, ne pro tuhle diskuzi.

Ve zdejší diskuzi se dá dozvědět mnoho zajímavého, ale že by z vás dokázala udělat alespoň průměrně inteligentního jedince, to od ní fakt čekat nelze.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 13:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Několikrát jsem vám dával příklad Slovenska.

Jak píše kolega. Průměrný jedinec pochopí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Slováci jsou na tom úplně stejně, jenom se jejich energetický gigant nemusí dmlouvat s tisíci dalšími akcionáři. Ale výsledek je srovnatelný.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak opět o tom nic nevíte a místo toho abyste si něco zjistil, tak tu lžete.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak opět o tom nic nevíte a místo toho abyste si něco zjistil, tak tu lžete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Otevřel se cluster B32, kde je kdák:
nic o tom nevíte. Vysvětlení, argument, nic, jen kdák. Ještě jsem nezjistil, kde máte argumenty, ale linky jsou v C41.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Hezky se popisujete....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.8.2022 20:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Hezky se popisujete....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal ten, který tu furt hází nějaké ptákoviny, které prý někde četl, a zdroj není přitom dodat skoro nikdy.

Vám vaše vlastní medicína nechutná:-)?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.8.2022 10:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč si EU láme hlavu nad tím co sama způsobila, stačí udělat několik zpětných rozhodnutí a je po krizi.
Vy říkáte, že EU vedou debilové ....., ne, já říkám, že EU vedou hrdopci, kteří nejsou schopni přiznat omyl a revokovat tyto omyly. Jestli je to tím, že jsou debilové ...., to nevím, ale pokud neudělají krok zpět, tak debilové opravdu jsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 10:30 Reaguje na Vladimír Hošek
Zkuste ta "zpětná rozhodnutí" nějak specifikovat.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.9.2022 03:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Emisní povolenky zrušit
Dotace do zelené energetiky zrušit
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, vy jste fakt blbej až to bolí ... protože i průměrně inteligentní láčkovec vidí, kam ta cesta k lepším zítřkům EU dovedla. A jen totální úchyl věří tomu, že když na ní vytrváme, tak se těch lepších zítřků dočkáme ... a neskončíme úplně v řiti.

Vy jste jak kdysi náckové nebo bolšáni ... ti taky do poslední chvíle věřili, že je potřeba vytrvat a vydržet.
Jak to dopadlo víme všichni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy vůbec nechápete podstatu věci, takže nedáte pak vůbec nic. Ani netušíte, jak by vypadala ta cesta dobrá, kdybychom opustili tu současnou špatnou. Nemůžete to nějak přiblížit? Tyhle obecné kecy mě fakt neberou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Už vám to tady napsalo nesčetněkrát x lidí ... a jak právě píšete, stejně jste to nepochopil. Prostě jste hloupej. Já vám to nezazlívám, vy za to nemůžete ani jste si to nevybral, ale těžko můžete chtít, aby vám ostatní vše vysvětlovali desetkrát ... s jistotou, že to ani tak nedáte.
Když je někdo fakt retard, tak patří holt do zvláštní školy ... ne že se z něj budou učitelé marně snažit dělat aspoň průměrného žáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi jste ten samý ruský bot, co Studnička. Cluster C21 obsahuje: už jsem to sem dával.
Čili nic. Dával jste kulový, antož nic nevíte.
Pořád dokola kdákáte ty samé neurčité kdáky. šlatná energetická politika, grýndýl, zelené fusekle pí Layenové atd. atd. atd.
Jediný konkrétní důkaz dokáže položit pan Novák, ovšem pouze vybraný tak, aby se mu hodil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Naučil jste se slovo cluster, takže cpete do každého třetího svého příspěvku. Tak na předškoláka by to nebylo špatný:-))).

Hanzl, že nejste schopen pochopit, a ani si zapamatovat, věci, které vám byly mnohokrát jasně sděleny, vysvětleny zcela polopaticky a zdrojově doloženy, to je prostě fakt. Na jednu stranu to vaše knučení a vztekání se mohu trochu i lidsky chápat, na straně druhé to ale nemění lautr nic.

Jste prostě hloupej.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 16:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Hanzlovi asi v Černovicích nasadili od víkendu jinou léčbu, která se ovšem zcela vymkla kontrole :-))).

Hanzl je prostě prolhaný demagog.
Svoji hloupost ovšem nahrazuje ideologií.
Takovýto lidi jsou, známe to z minulosti, jsou největší špína a hrozba pro demokracii.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nooo, někdy právě naopak ... pokud by ta demokracie byla ovšem lidová .... :-)))
Odpovědět
va

vaber

31.8.2022 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanz si připadá jak u blbejch a přesto ,vždy do roztrhání těla hájil moudré kroky EU a jejich trh s energiemi ,jako to nejlepší co existuje a nyní zase bude papouškovat a oslavovat opačná kroky EU,
to lidé bez mozku dělají
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2022 10:07
Myslím, že je třeba jít ke kořenu věci a podívat se, v jakém dotačním marastu již dlouhé roky lipská energetická burza "fungovala" a stal ze z ní nástroj pro totální degeneraci trhu s energiemi.

Problém je hlavně v tom, že se to vše časem nějak zaflikuje a tato "burza" pojede dál ve vyjetých kolejích. Spoustě vlivných subjektů to tak totiž začalo velmi vyhovovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 10:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Odpověď na tohle bych rád viděl od pana Nováka, ten má energetiku po faktografické stránce skutečně zmáknutou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 10:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Odpověď na co konkrétně?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 15:58 Reaguje na Emil Novák
"burza...a stal ze z ní nástroj pro totální degeneraci trhu s energiemi."
Na to bych chtěl znát vás názor a bojím se toho, že bude stejný, jak můj.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to vás mohu uklidnit, stejný názor jako ten váš určitě nebude. Jak je trh s elektřinou pokřivený bylo na burze docela dobře vidět už v minulé dekádě, kdy ceny elektřiny vlivem brutálních dotací hlavně v Německu klesaly i pod 30 €/MWh, což bylo evidentně neprosto neudržitelné, nikomu se bez dotací nevyplatilo stavět nové zdroje, nakonec kvůli tomu byl zastavený i tendr na Temelín. A teď sklízíme ovoce tohoto pokřivení, chcete-li "degenerace" trhu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:19 Reaguje na Emil Novák
Ty dotace se realizovaly hlavně v aukcích a dotoval se výkup na 50 eur, což s burzou vůbec nic neudělá. S tím pohne emisní povioolenky, což bylo cílem.
proč? Elektřiny bylo dost, protože zrůda plnila smlovy. Dnes je plynu o 80% méně, takže je méně i elektřiny a tak se spolíhá na plyňáky. Normálka, ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.8.2022 22:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete Hanzle, Němci sypou v dotacích do OZE jen přes příplatek EEG mezi 20-30 miliardami Eur ročně, tj. ročně 500 - 750 miliard Kč!!!
Vašich bájných 50 Eur dosáhlo jen v podstatě zanedbatelné množství instalací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 22:59 Reaguje na Emil Novák
To "zanedbatelné" množství je většina OZE, které chodí běžně na aukce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 07:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, většina elektřiny z německých OZE pochází z pevných feed-in tarifů a nikoliv aukcí, feed-in tarify se na 50 €/MWh nikdy nedostaly. OZE se v Německu s dotacemi staví už od roku 2001, do aukcí byly zařazeny teprve od roku 2016 a to jen některé vybrané s pevně stanovenými podmínkami. Např. výkon fotovoltaické elektrárny musí být v rozmezí 750 kWp - 10 MWp. Paralelně s tím dál jede systém pevných feed-in-tarifů pro ostatní typy. V aukcích se větrné elektrárny, které vyrábějí daleko více elektřiny než fotovoltaické, dostaly na 50 € jen ve dvou aukcích v roce 2017 a v jedné v roce 2018. Od té doby se jejich cena stabilně drží kolem 60 €/MWh, na 50 €/MWh se už nikdy nevrátila. Elektrárny na biomasu se drží stabilně kolem 150 €/MWh, nově soutěžené střešní elektrárny kolem 80 €/MWh. A znovu připomínám, není to pevná ale minimální výkupní cena. Tak si tu přestaňte vymýšlet pohádky o většině OZE za 50 €/MWh.
Jestliže se v Německu ročně vyrobí cca 200 TWh v dotovaných OZE a příspěvek je kolem 25 miliard Eur, snadno dojdeme k průměrné podpoře 125 €/MWh a nikoliv 50 €/MWh jak tvrdíte vy, viz např. odkaz níže. Tento odkaz jsem vám dával už mnohokrát, vy ale fakta ignorujete a dál tu lžete o svých 50 €/MWh.
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nemecko-zastropovalo-prispevek-podporu-oze-kvuli-deficitu-uctu-by-jinak-prudce-vzrostl
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:29 Reaguje na Emil Novák
S tím oslovením jste to zabil, tohle po Hanzlovi nemžete chtít!

Ale jinak díky za zajímavý příspěvek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 18:00 Reaguje na Emil Novák
Výborně. V článku se píše, že elektřina se dlouhodobě prodávala za tak směšné ceny, že bylo nutno ji a na 60 - 150 eur mohutně dotovat.
Což je určitě tragédie.
Jak je to ale možné, když se od té doby technologicky nic nezměnilo a dnes se casnují na 800 eurech?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 19:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, tvrdil jste, že "dotoval se výkup na 50 eur, což s burzou vůbec nic neudělá". Prokázal jsem že opět lžete, teď to nakonec sám jen tak mezi řečí přiznáváte. Takže se spíš ptejte, jak je možné, že tuto lež pořád dokola opakujete, přestože musíte dobře vědět, že vám jí pokaždé omlátím o hlavu. Mám jeden tip: protože jste troll, kterému je jedno že lže, hlavně když na něj někdo reaguje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2022 16:33 Reaguje na Pavel Hanzl
S čím máte problém. Že dotace a trh nejsou slučitelné? Jen si to naši politici nechtějí připustit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Jsou slučitelné zcela normálně, trhu je to úplně fuk. Bere cenu, která je na stole a je mu úplně fuk, jstli je investice od Rotschilda, státu, nebo Paroubkových Marťanů.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.8.2022 09:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste fakt pomatenec! Tady přece nejde o to, od koho jsou ty dotace, ale na co!

Uvedu demnostrativní zjednodušený příklad. Představte si, že dotuji jen tepelná čerpadla, rekuperaci a FVE. V takovém prostředí se nemají šanci uchytit kvalitně zateplené domy bez tepelných čerpadel, rekuperace a FVE, byť jejich ekologický přínos může být i mnohem vyšší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:01 Reaguje na Jiří Svoboda
Přesně naopak, jak dycky. Právě dobře zateplený dům je předpokladem k dobře fungujícímu čerpadlu a rekuperaci.
Pokud to namontujete na ocelokolnu, nedoplatíte se vůbec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:03 Reaguje na Jiří Svoboda
Smysl dotací je: Nejlevnější je, když občané kadí a močí na na náměstí na všechny rohy.
Takže obec zadotuje veřejné WC.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:05 Reaguje na Jiří Svoboda
Nejlevnější je parní lokomotiva, která začadí v zimě celé Brno. Takže se dotuje daleko čistší dýzl.
Výrobci parních lokomotiv bedákají, že nemůžou konkurovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt je parní lokomotiva levnější:-)))?

To byl zase sen, co.-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 12:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Za stávajícího stavu, kdy je energetický trh silně regulovaný fakt nelze chtít po burze nějaké zázraky.

Čím větší regulace trhu, tím omezenější funkce trhu. Za takové situace místo aby trh jednotlivé dílčí disproporce přirozeně vyrovnával, tak je naopak může zesilovat.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2022 16:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Já bych to rozlišoval.

Regulace trhu jsou podle mne jakási další pravidla, která všechny jeho účastníky nutí k žádoucímu chování. To tržním principům nijak neškodí, protože se pravidla vztahují na všechny subjekty. Třeba trh s alkoholem je regulován spotřební daní na alkohol - nic proti tomu.

Pak jsou tu ale dotační programy, které přispívají jen některým vyvoleným subjektům a tím jiné subjekty i celý trh silně poškozují. Dotované subjekty za část takto "získaných" peněz korumpují politiky, aby dostali ještě větší dotace. Spirála se roztáčí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:25 Reaguje na Jiří Svoboda
A zrazu plesk!! Do toho vpálí kremeldká zrůda a 40% plynové energie zablokuje, což jsou neskutečné milardy kubíků.
Tím se to rozsype celý a mudrlanti mudrují, jestli za to může cha cha grýndýl, dotace na fve, zcela nezávislé OZE, nebo "chybná energetická politika".
jak u blbých na dvorku.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.8.2022 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ta kremelská zrůda začala, až už to bylo pěkně pomrvené!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 10:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Co bylo pomrvené? Že měla Evropa nasmlouvaných v Rusku desítky miliard kubíků plynu?
A že jim došel hajzlpapír a se všemi si vytřeli zádel?
Už mě to došlo, máte recht, hlavní vinu má EU, že tam neposlala dost hajzlpapíru.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.8.2022 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ty ceny začaly šplhat již hodně před zahájení války na Ukrajině, kdy byly dodávky z Ruska stabilní. Čím to je?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:44 Reaguje na Jiří Svoboda
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Na vás je fajn, že když už si něco přečtete, tak se o to podělíte ... mnohokrát a všude:-))).

To sem zase budete všude cpát měsíc, co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Tohle prostě naprosto přesně vystihuje relaitu. Tak srozumitelných citátů zase není mnoho.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Až na tu poslední větu, která je blbost.

A taky až na tu drobnost, že aby to takto mohlo fungovat, tak tomu musela jít EU hooodně a hodně dlouho naproti. Což tady mnozí kritizovali ... a Hanzl tomu naopak tleskal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:25 Reaguje na Jiří Svoboda
Všude fakt nevládne babišistán....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.8.2022 12:46
Tady je zase hromada duchaplných antiEU bojovníků. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.8.2022 13:33 Reaguje na Petr Eliáš
Nic ve zlém, ale anti EU bojovníků tady bude hodně málo.
Stejně jako tu bude asi hooodně málo zastánců nějakého vystupování z ní.

Otázka jiná je, jak by ta EU měla konkrétně vypadat, fungovat a jaké jsou výsledky její energetické politiky uplynulých let.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 14:50 Reaguje na Svatá Prostoto
EU by se měla vrátit k zásadám EHS a takovou Unii bych podporoval i já. Jenže to se neděje a naopak nikým nevolení diletanti a tupci vedou toto uskupení do naprosté zkázy, USA se potichu smějí a mnou si ruce a totální zaslepenci a fanatici tomu ještě tleskají. Ale upřímně řečeno, mě to ani nepřekvapuje, protože při současné devalvaci vzdělání se titulem honosí kdejaká trubka, která by dříve neprošla ani kvalitním učilištěm, natož střední školou a podle toho to i zde na diskuzích vypadá.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.8.2022 15:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale v tom se pletete. Je jich tu dost. Většinou tu žvatlají o nějakém vrácení k EHS, o tom jak je EU na dně a kdejaké další blbosti. Většinou se jedná o peregrina a vinklera. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 16:03 Reaguje na Petr Eliáš
Nejen ti dva, ale asi 80% místních diskutníků. Pro Evropu jsou tu asi 3 lidi (vy, nick S.V a já).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:38 Reaguje na Petr Eliáš
Zcela upřímně, o nějakém návratu ... když to tak řekneme ... je diskuze možná a dokonce vhodná. Ostatně, ve slabé chvilce pravdy o tom mluvil po Brexitu i Juncker.

Ostatně, ono si stačí vzpomenout na "úspěch" Smlouvy o Ústavě pro Evropy ... jak ta referenda dopadla.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.8.2022 13:19 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevím kde to Juncker řekl a proč by to říkal (bylo by to prakticky to samé co máme dnes).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 16:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Nikdo z vohnoutů netuší, jak by měla EU dle jich vypadat, mektají sice o EHS, ale vůbec netuší co to vlastně bylo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 18:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jak koukám , zůstali jste s Eliášem jako kůl v plotě. Ale z toho si nic nedělejte, to že něco tvrdí většina , ještě neznamená že má pravdu.
Vytrvejte ve víře a braňte gryndýl do posledního výstřelu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 20:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono je to čurina, ale malá. Určitě znáte Bílou nemoc, nebo Válku s mloky, kde pan Čapek jasně ukazuje, jak doblblý dav dokáže způsobit katastrofu.
A to nám dnes taky hrozí, vy budete hajlovat první.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč si na tohle číst Čapka a jeho fikce, když to celému světu ukázali vaši milovaní Němci v reálu:-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě pro vás na nic. Vy byste z toho nepochopil ani ťok.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji se soustředit na první čtyři slova příspěvku, na který reagujte ... třeba to na druhý pokus už dáte:-))).
Odpovědět
Sl

Slovan

30.8.2022 20:51
Však ono si to do roka sedne samo. EU již dojednala zvýšení dodávek z Norska, USA, Kataru nebo Azerbajdžánu. Jedná se o výrazném zvýšení třeba s Nigérií (ta by mohla sama dodat až 1/3 co dodává teď Rusák). Důležité je dostavět terminály na LNG. Do konce roku mají být nově otevřeny ve Finsku, Německu, Nizozemsku, Turecku, Itálii nebo Řecku. Byl dokončen plynovod z Polska na Slovensko, který dokáže pokrýt celou Slovenskou spotřebu. Bohužel naše napojení zatrhl Babiš. Alžírsko zvýšilo dodávky plynu přes Itálii apod.

Nakonec to bude pro Rusa jen další velká prohra. Ale kdo chce kam...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2022 21:59 Reaguje na Slovan
Ve všem co píšete máte pravdu, pouze jste zapomněl detail, LNG je 3x dražší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 23:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt? Když ruský rourový je za 260 eur, tak LNG je za 780? Určitě nekecáte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 23:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Před válkou stál Ruský 6 eur a americký LNG 11 eur.
Já bych přežil i LNG za 20, možná lepší, než ruský za 260.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 07:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát že teď musíte přežít i LNG za 260...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2022 08:43 Reaguje na Emil Novák
Obdivuji vás za plýtváním energie při diskusi s
p. Hanzlem. On nechce být přesvědčen argumenty,
neboť má svoji pokřivenou víru a s tím si vystačí.
Říká se tomu házení perel sviním, nebo mírněji
hrachu na zeď. On to potřebuje poznat na vlastní
kůži stejně, jako Němci, Zelení a celé vedení EU.
Pokud to v zimě nekrachne a zázrakem nějak přežije, tak ve svém bludu vytrvají do další zimy a bude
jim lautr putna, že ekonomika půjde do kytek. U
nás už bijí na poplach podnikatelé ze všech oborů,
ředitelé nemocnic a stále se čeká na co? Na ten
prvý den topné sezóny, kdy se vše zamkne, zhasne
a bude čekat na jaro? Ano, pouze osobní zkušenost
vrátí lidi od víry k rozumu, pokud jim ale ještě nějaký zbyl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 09:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkusím vysvětlit, i když marně.

Putin rozjel energetickou válku proti Evropě.

Pokud tohle nepochopíte, nemá cenu mudrovat dál. Pokud nepochopíte, že 1+1=2, nemá cenu se pouštět do dalších výpočtů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale EU byla prozíravá a byla připravena a měla vytvořené jak náhradní dodavatelské kanály, tak zdroje, které mohou výpadek plynu plně nahradit.

Že jo, že to taky bylo a je:-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Byla prozíravá jen částečně, s takovým výjebem skutečně nepočítal nikdo.
Počítáte, že vám padne na barák atomová puma? V ŽÁDNÉM rozhodnutí to nemáte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo jen částečně ... :-))).

O ten výjeb si ta Evropa řadu let koledovala. Taky proto je ve sračkách jen ona.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:09 Reaguje na Svatá Prostoto
EU začala být prozíravá, až byl hotový NS2 a odmítla ho spustit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
A co by spuštění/nespuštění NS2 jako změnilo?

Teď se ukaž, blamáž:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 18:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Hodně. Drogový dealer tlačil 20 let plyn do Evropy podcenou s jediným záměrem. Aby vytvořil závislost. Budovala se infrasruktura atd. a dostal se na nějakých 40%. Pokud by se spustil NS2, cena plynu by šla zase dolů a on by vytlačil ostaní dodavatele (i Holanďani a Norové měli problém), tak by se dostal lehce na 60% a třeba i výš. A to bychom skutečně už nerozchodili. Proto tu rúru nikdy nespustili, začalo to všem docházet, proto ten útok naplánoval teď, už neměl na co čekat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Norové by problém neměli a Nizozemí chtělo výrazně snížit těžbu z ekologických důvodů.

A hlavně jste trumbera ... smyslem obou NS bylo primárně obejít státy, přes které vedly starší roury, ne nějak dramaticky navyšovat dodávky. Prostě opět takový ten frojndšaft Říše - Rus, který se už mnohokrát osvědčil ... hlavně těm ostatním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 09:25 Reaguje na Emil Novák
Teď jo, protože zrůda nám to vytočila do astronomických výšek. Ale už to konečně (doufám, že natrvalo) zavřel a je možno bilancovat. Síkela jedná na úrovni Evropy na řešení (což je jediné možné), což je extrémně těžký úkol, ale není na to sám.
Daleko horší nebezpečí je destruktivní opozice - ruská pátá kolona, která se snaží rozeštvat i koalici, to nás může zabít.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa si za to může sama. Sama se do téhle pozice vmanévrovala. To hlavně vy a další zelení věrozvěstové jste pořád tvrdili, že cituji: "Západ na Rusku není závislý vůbec."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 10:28 Reaguje na Emil Novák
Vaše kecy připomínají Vinklera. Když se držíte faktů a energetiky, jste na jisté půdě a je možno vám věřit.
Ale politika vám fakt nejde.
Ale jeko hnidopich byste mohl vysvětlit:
Jak se Evropa někam vmanévrovala? Prosím konkrétně, tohle vaše parketa je.
Kecy o nezávislosti na Rusku nejsou žádný podklad pro smlouvy na dodávky plynu, takových je vagón vždycky a význam mají nula.
PROČ Rusko neplní smlovy a zcela sebevražedně přichází o celý evropský trh?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 10:50 Reaguje na Pavel Hanzl
O politice jsem nic nepsal, Hanzle, a vy jste ten poslední kdo tu může rozhodovat o tom, komu je možno věřit nebo komu co nejde.
A teď konkrétně: podle databáze Beyond Coal od roku 2005 přišla Evropa o 421 bloků uhelných elektráren se souhrnným výkonem 98 GW. K tomu dalších několik desítek GW jaderných elektráren. K tomu významně omezila těžbu vlastního zemního plynu. Čím tyto domácí zdroje energie nahradila? Občasnými zdroji a dovozem plynu, přičemž největším jeho dodavatelem je/bylo právě Rusko.
To je jako odjet na dovolenou, nechat dveře otevřené dokořán, na plot pověsit ceduli "týden nejsme doma" a po návratu se divit, že máte vybílený byt. Ale samozřejmě, podle vás to není vaše vina ale vina toho zloděje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:42 Reaguje na Emil Novák
Začínám mít pocit, že už vím jak Hanzlovi čórli tu jeho krásnou fungl novou Oktávku ... v dýzlu:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:36 Reaguje na Emil Novák
Demagogie zvaná "výběrová množina".
Neráčil jste uvést, kolik nám ty "občasné zdroje" dodávají ročně eklektřiny. Neráčil jste uvést, kolik toho plynu teda na to zálohování potřebujeme a o kolik stoupla jeho spotřeba.
Neráčil jste tam uvést, že drogový dealer šel s cenou tak dolů, žese navypaltila ani domácí těžba.
Zato jste tam nakdákal cypoviny.
Ale směr je správný, čísla která dokazují jak "jsme si naběhli".

Zkuste si odpovědět jednoduchou otázku: kdyby Putin nevyškrtil ten plyn, nastala by vůbec tahle krize?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 14:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby chyby, Hanzle, Kdyby zloději nekradli, nemusely by být všude zámky, a kdyby byly v řiti ryby, nemusely by být rybníky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 15:14 Reaguje na Emil Novák
Tak jinak: Kdo kdy počítá s tím, že pilotovi Boeingu rupne v kuli a napere to v Itálii do kopce? Nebo to s kamionem napere do lidí? Nebo unese dvě letadla a sejme dvojčata? Nebo rozpoutá příšernou válku na Ukrajině?
Na tohle lidská společnost stavěná není, protože je to zcela vyjímečný jev.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Počítá s tím úplně každý, kdo není lautr blbej. A přiřadí tomu nějakou pravděpodobnost a přijme opatření, která by četnost těchto jevů minimalizovala a stejně tak minimalizovala jejich následky.

No, a to je případě závislosti na rském plynu přesně to, co EU těžko podcenila ... přesněji řečeno některé země EU, bo třeba Pobaltí a Polsko Rusku nevěřili ani pozdrav nikdy ... a po anexi Krymu a části Donbasu v 2014 už tuplěm ne. A taky to všude meldovaly. Z valné části marně.

Tak si tu nestěžujete na nepřízeň osudu, to dělají ti největší poserové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:41 Reaguje na Svatá Prostoto
To není žádná nepřízeň osudu, to je psychopat a grázl s napolenským syndromem s obrovskou mocí. Já osobně jsem na něho upozorňoval dávno a nejsem sám. Ale pátá, estébácko-zemanovská kolona, nám blokovala velmi úspěšně cokoliv dělat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy sám jste tady soustavně psal, jak to mají Němci posichrované a zmáknuté a jak se nemůže nic stát, protože bez nich je Putin úplně nahranej.

Že krom moči neudržíte ani myšlenku je váš problém, ale na nás to nezkoušejte.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 19:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy sám jste tu roky plašil kvůli jednomu jedinému jadernému bloku, který teoreticky mohl stavět v Dukovanech Rosatom, který je z evropského hlediska celkem bezvýznamný a kterým nás mělo Rusko vydírat. Takže víte kdo mohl počítat s tím, že pokud bude chtít Rusko Evropu něčím vydírat, použije daleko snáz a s větším účinkem zemní plyn? Každý kdo nemá v hlavě piliny! Zrovna vám jsem to tu do zblbnutí opakoval a vy jste pořád mlel svou o burze v Rotterdamu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:38 Reaguje na Emil Novák
Takže vy považujete Putina za grázla, který vám vykrade byt když zjistí, že jste na dovolené a je zamčeno (to jsou ty smlouvy).
Konečně to začínáte chápat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.8.2022 19:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět bych vám doporučoval si přečíst co jsem napsal a zdržet se komentářů o chápání, protože těžko hledat někoho, kdo má s chápáním větší problémy než vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 14:51
Pořád určité skupině nedochází, že obchod s plynem je velmi složitý a přesně vybalacovaný systém a když do něho silný účastník jebne, celé se to rozsype.
Představte si, že na frekventované dálnici šoférovi nejtěžšího kamiónu rupne v kuli, přerazí svodila a začně msakrovat všechno v protisměru.
Samozřejmě doprava zkolabuje a tutani začnou hledat viníka. Je to cajt, který tomu debilovi dal řidičák. Je to majitel kamiónu, že mu věřil, že není debil. Jsou to postižení šoféři, že věřili, že ten tutan není debil. Je to správa dálnice, která namá na šílence špagát atd. atd. atd. atd. prostě vohnouti nakecají úplně všchno, jen jim nedojde, že za to může ten debil.
A když se zjistí, že se na to dlouho připravoval, tak je stále neviňátko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:47 Reaguje na Pavel Hanzl
"Pořád určité skupině nedochází, že obchod s plynem je velmi složitý a přesně vybalacovaný systém a když do něho silný účastník jebne, celé se to rozsype."

... jistě, a nejpovolanější osobou, která do toho tady jediná fakt vidí, je normalizační lopata pro kterou vrcholem profesní kariéry bylo budování socialismu v Sovětském svazu kvůli pár bonům za diety:-))).

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 17:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Tam ho asi naučili psát takové žvásty, protože těch Hanzl dokáže vyplodit neskutečně...:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 18:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster B34 kdáky typu f14.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 13:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Soudruh Hanzl je soudruh aktivní:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 18:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Cluster C21, kdáky a lopata v sojuzu. kdy jdete na upgrgade?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Až přestanete být tupá lopata a začnete psát něco, co dává smysl:-).

Je to jen a jen na vás, bambulo:-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist