https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-uz-cesku-hrozi-kvuli-seznamu-prirodnich-lokalit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise už Česku hrozí kvůli seznamu přírodních lokalit

29.2.2016 09:22 | PRAHA/BRUSEL (ČTK)
Labské údolí má být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic
Labské údolí má být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic
Česko je o krok blíž soudu kvůli nedoplněnému seznamu evropských chráněných území. Podle zjištění ČTK Evropská komise rozhodla o zahájení řízení s Českou republikou pro porušení evropského práva. Vláda totiž na svém prvním únorovém zasedání na seznam nezařadila lokality údolí Labe u Hřenska a Louky u Přelouče, což Brusel několik let po ČR požaduje. Ministr životního prostředí Richard Brabec ČTK řekl, že o postoji Komise bude informovat vládu.
 

Jde o první fázi několikastupňového řízení. Pokud by stát nakonec vůbec nesplnil evropské požadavky, mohlo by to vést až k evropskému soudu a v krajním případě by mohl dostat i peněžité sankce a zastavit by se mohly evropské dotace na některé projekty.

Národní seznam vznikl v roce 2005, doplňoval se dvakrát. Naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Už tehdy EK trvala na zařazení sedmi evropsky významných specifických území, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Konkrétně Labské údolí mělo být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic.

"Komise ve čtvrtek rozhodla o takzvaném formálním upozornění na nedostatečné rozšíření sítě Natura 2000 v České republice. ČR má nyní dva měsíce na vysvětlení, proč lokality na seznam nezařadila. Já o tom v pondělí budu informovat vládu, se kterou budu mluvit i o dalším postupu," řekl dnes ČTK Brabec.

Takzvané pilotní řízení, které předchází řízení pro porušení evropského práva, je otevřeno už řadu let. Před 14 dny kabinet Bohuslava Sobotky o seznamu na poslední chvíli jednal, ale neschválil ho celý. Ministři Brabcův návrh na doplnění seznamu lokalit včetně Labe a Přelouče přehlasovali a lokality se tak podle MŽP na seznam nedostaly.

Komise nyní v řízení pokročila. Vyzvala vládu, aby se do dvou měsíců k problému vyjádřila. Když bude odpověď neuspokojivá, bude chtít po ČR, aby věc napravila. Pokud by stát ani po opětovném varování seznam nedoplnil, může se komise obrátit na Evropský soudní dvůr, aby zahájil soudní řízení.

V posledních letech se ale podařilo vyřešit více než 85 procent případů ze všech zemí EU, aniž musel soud začít. V krajním případě by soud mohl uložit jednorázovou mnohamilionovou pokutu a penále každý den 10 000 eur (zhruba 270 000 korun), dokud se situace nevyřeší.

Brusel požaduje ochranu Labského údolí kvůli ochraně lososa obecného, bobra evropského a dalších druhů. Návrh byl později upraven do podoby Porta Bohemica. Jenže proti ochraně přírody stojí dopravní a developerské zájmy. Pod Děčínem se již více než 20 let plánuje stavba jezu a u Přelouče má vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi.

Už v meziresortním řízení návrh MŽP rozporovaly konkrétně u Labského údolí ministerstva dopravy, místního rozvoje, zemědělství, Svaz měst a obcí a další instituce. Argumentovaly lepší splavností řeky a zabezpečením vodní cesty mezinárodního významu.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist