https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-vyzvala-cesko-ke-zlepseni-hospodarske-souteze-ve-sberu-obaloveho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise vyzvala Česko ke zlepšení hospodářské soutěže ve sběru obalového odpadu

12.6.2024 10:41 | PRAHA (ČTK)
Barevné kontejnery na tříděny odpad.
Barevné kontejnery na tříděny odpad.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Evropská komise (EK) vyzvala Českou republiku, aby zlepšila hospodářskou soutěž v oblasti sběru a využití obalového odpadu. Česko možná porušuje pravidla Evropské unie pro hospodářskou soutěž, protože jedinou autorizovanou společností pro sběr a recyklaci obalových odpadů v zemi je už více než dvě desetiletí firma Eko-kom, uvedla komise.
 
Mluvčí společnosti Eko-kom Lucie Müllerová na dotaz ČTK řekla, že jejich systém podléhá autorizaci ministerstva životního prostředí (MŽP) a jiné firmy si o ni mohou také zažádat, nicméně je potřeba, aby splnily dané podmínky a požadavky. Ministerstvo vzhledem k tomu, že se jedná o běžící řízení, odmítá situaci v současné době komentovat a čeká na písemné stanovisko, sdělil ČTK Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP.

"Od nabytí účinnosti českého zákona o obalech v roce 2002 je společnost Eko-kom jedinou autorizovanou společností, která obsluhuje více než 20 000 podniků v Česku. Žádné jiné společnosti se nepodařilo získat autorizaci k poskytování stejných služeb," upozornila EK. Dodala, že podle jejího předběžného názoru by některá ustanovení českého zákona o obalech mohla vytvářet konkurenčním firmám významné překážky pro vstup na trh.

Mezi tyto překážky podle komise patří obtížně splnitelné požadavky pro autorizaci, jako jsou přísné smluvní a finanční podmínky. Komise rovněž upozorňuje, že společnost Eko-kom může ovlivňovat řízení o vydání autorizace jiným žadatelům, neboť má jako zavedený provozovatel přístup k žádostem a právo se k nim vyjadřovat.

"Tato opatření účinně zabránila tomu, aby jiné společnosti získaly autorizaci od českých orgánů, a umožnila společnosti Eko-kom působit jako de facto monopolní poskytovatel po dobu více než dvou desetiletí," uvedla komise. To podle ní omezilo rozvoj hospodářské soutěže v této oblasti.

Komise vyšetřování zahájila na základě stížnosti české společnosti REMA AOS, která se neúspěšně pokusila o vstup na trh sběru a využití obalových odpadů v Česku. Podle EK se na tento trh neúspěšně pokusilo vstoupit rovněž pět dalších podniků.

"Českému trhu sběru a využití obalového odpadu již po více než dvě desetiletí dominuje zavedený poskytovatel. Obáváme se, že česká opatření zabránila vstupu konkurenčních společností na trh, což má negativní dopad na ceny, kvalitu, inovace i výběr. Proto jsme Česku zaslali výzvu," uvedla v dnešní tiskové zprávě místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

13.6.2024 13:37
Evropská komise je mimo mísu. Ať se podívají na Slovensko jak konkurence "zlepší" výběr této "daně" a organizaci třídění.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist