https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-vyzvala-francii-a-spanelsko-k-ochrane-hrdlicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise vyzvala Francii a Španělsko k ochraně hrdliček

14.12.2020 16:39 | BRUSEL (ČTK)
Ve Francii nejvyšší správní soud v září pozastavil loveckou sezónu hrdliček divokých. Ve Španělsku ministerstvo životního prostředí ohlásilo úmysl zařadit hrdličku divokou mezi ohrožené druhy, což vyvolalo protesty tamních organizací myslivců. Podle ministerstva se ve Španělsku uloví každoročně na 700 000 kusů hrdliček.
Ve Francii nejvyšší správní soud v září pozastavil loveckou sezónu hrdliček divokých. Ve Španělsku ministerstvo životního prostředí ohlásilo úmysl zařadit hrdličku divokou mezi ohrožené druhy, což vyvolalo protesty tamních organizací myslivců. Podle ministerstva se ve Španělsku uloví každoročně na 700 000 kusů hrdliček.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise ve čtvrtek vyzvala Španělsko a Francii k lepší ochraně hrdliček divokých. V obou zemích populace tohoto druhu ptáků prudce klesla kvůli zemědělství a lovu. Pokud obě země do dvou měsíců neodpoví a nenavrhnou opatření na lepší ochranu hrdliček, Evropská komise zváží podání žaloby k Soudnímu dvoru Evropské unie. To by pak otevřelo cestu k finančním postihům, napsala agentura AFP.
 

Ve svém zdůvodnění Evropská komise uvádí, že ve Španělsku žije až 40 procent evropské populace hrdliček divokých schopných reprodukce a ve Francii deset procent. V obou zemích ale počet hrdliček divokých výrazně klesá: v letech 1996 až 2016 Francie přišla o 44 procent hrdliček divokých a Španělsko o 40 procent.

Evropská komise již jednou vyzvala oba státy k posílení ochrany tohoto ptačího druhu. Na její výzvu z roku 2019 ani jeden z těchto dvou států nereagoval dostatečným způsobem, tvrdí komise.

Ve Francii nejvyšší správní soud v září pozastavil loveckou sezónu hrdliček divokých. Ve Španělsku ministerstvo životního prostředí ohlásilo úmysl zařadit hrdličku divokou mezi ohrožené druhy, což vyvolalo protesty tamních organizací myslivců. Podle ministerstva se ve Španělsku uloví každoročně na 700 000 kusů hrdliček.

"Nejvyšší francouzské soudní instance nám dávají za pravdu a Evropská komise také přispěchala na záchranu tohoto druhu," uvedl předseda francouzské Ligy na ochranu divokých ptáků Allain Bougrain Dubourg, který žádá omezení lovu hrdliček divokých již mnoho let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.12.2020 17:33
Frantíci budou protestovat proti všemu, i proti tomu, že zítra má vyjít slunce (z nařízení EK-). Nejen hrdličky divoké, ale všichnni tažní ptáci končí na pekáčích nemyslivců. Mají to udělat jak já, vyměnit flintu za síť a hrst kroužků. Hned na to budou pohlížet jinak.
Odpovědět
Hu

Hunter

14.12.2020 19:12
Jj, takhle jsme u nás začli chránit celoročně sojku, ve Španělsku jich maj málo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.12.2020 19:34 Reaguje na Hunter
V zapálení pro lov by si tamní chasseurs a naši duhoví ochránci predátorů mohli podat ruce, to jo.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 00:04 Reaguje na Hunter
Obávám se, že sojky takhle efektivně masakrovat hrdličky nedokáží, ani kdyby se fakt snažily. Francie je v tomhle na jedné lodi třeba s Maltou, Kyprem nebo všemi arabskými státy. I tam jsou ohromní borci, kteří dokážou postřílet za pár minut víc ptáků, než mají IQ bodů...

https://www.birdlife.org/worldwide/news/%E2%80%9Cstop-killing%E2%80%9D-lebanese-president-speaks-out-migratory-birds

S myslivostí tohle ovšem nemá nic společného, je to už jen čirá magořina.
Odpovědět
Hu

Hunter

15.12.2020 05:30 Reaguje na Václav John
Birdlife International je jen zprofanovaná nátlaková aktivistická a extrémistická organizace a z ČSO se pod jejím vlivem stává to samé.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2020 06:30 Reaguje na Hunter
Mám tomu rozumět tak, že když jsem před pár lety viděl fotky, na kterých Taloši sedí, na klíně mají brokovnici a v ruce drží vítězoslavně zpěvného ptáka velikosti sýkorky, tak to byl podvrh?
Odpovědět
Hu

Hunter

15.12.2020 07:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jistě ne. Já jsem se ale vyjádřil k činnosti Birdlife, ne k tomu, jestli v Itálii nebo ve Francii střílejí tažné ptactvo.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 11:21 Reaguje na Hunter
Nedávno ČSO společně s ČMMJ rozjela petici "Vraťme život do krajiny". Tolik k větě "z ČSO se pod jejím vlivem stává to samé". Zdá se, že některým lidem se není možné zavděčit a nabízí se klasické rčení "Podej prst...".

Podle mých zkušeností většina státních i nestátních ochranářů nemá s myslivci přes řadu jejich nešvarů (odstřel chráněných druhů, neúmyslné zabití jiného myslivce nebo náhodných lidí v lese aj.) žádný problém. Ovšem najít myslivce, který by byl schopný akceptovat ochranáře je těžký oříšek. Stačí si přečíst skoro kteroukoliv diskuzi tady na ekolistu.

Výmluvné je i to, že článek odkazoval na úbytek hrdliček divokých nadměrným odstřelem a jedna z prvních reakcí byla mířena na zcela nesouvisející téma, údajně přemnožené sojky v ČR. Připomíná to trochu starý vtip ze socialismu:
"USA: Kolik je v SSSR průměrný plat kvalifikovaného dělníka? SSSR: A vy zase bijete černochy!"
Odpovědět
Hu

Hunter

15.12.2020 11:29 Reaguje na Václav John
A co je vám do toho?
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 12:29 Reaguje na Hunter
Já vás nechtěl naštvat, ale jestli vám tahle diskuze není příjemná, skončeme ji.
Odpovědět
Hu

Hunter

15.12.2020 13:13 Reaguje na Václav John
Abychom si to trochu vyjasnili. Za prvé nejsem členem ČMMJ a pokud tato organizace hodlá strkat hlavu do zadku nějaké aktivistické a extrémistické organizaci, je to čistě její interní záležitost. Zadruhé Birdlife International se dostatečně zprofanovala, když byl odhalen skandální protiprávní lobbing této extrémistické ekoneziskovky, která úkolovala EK a místo nezávislých úředníků psala regulace pro EK. Toto prorůstání ekoaktivismu do údajně nezávislých evropských a jiných struktur a nelegální prosazování jejich zájmů už přesahuje veškeré meze. Proto k jakýmkoliv tvrzením této organizace je třeba přistupovat s maximální nedůvěrou. Ne, nenaštval jste mě, pro váš aktivistický mozeček jsou jen některé věci evidentně nepochopitelné či pod rozlišovací schopnost.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 14:25 Reaguje na Hunter
Aha, to jsem rád. Reagujete trošku hystericky "aktivistický mozeček", "co je vám do toho", tedy jsem měl dojem, že jste naštvaný. Je dobře, že to tak není.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 14:59 Reaguje na Hunter
A k tomu co píšete konkrétně - Birdlife International reaguje na konkrétní problémy. Jako ten největší v Evropě vidím masové šílené a z velké části nelegální lovy ptáků ve Středomoří, které mají evidentní dopady na některé druhy. Olovo vnímám jako podstatně menší problém, ale že olovo není neškodná legrace by asi nikdo netvrdil. Polykat olovo by asi nikdo dobrovolně nechtěl.

Tím ale neříkám, že schvaluju neetické nebo protiprávní jednání. Naopak tvrzení že účel světí prostředky nesnáším. Takže samozřejmě ani neschvaluju to co uvádíte.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 18:01 Reaguje na Václav John
Olovo je ovšem naprosto nenahraditelné. Chtěl bych vidět statistiku, kde je vyčísleno kolik ptáků na to umírá. Ovšem pravdivou. Ne od lhářů z Birdlife. Uvědomte si, že díky lobistickemu podvodu Birdlife, tak budu porušovat zákon. A to jen tím, že mám v trezoru bokové náboje s olovem a sto metrů od mého domu na návsi je kašna?
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 18:32 Reaguje na Václav John
https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=761759
Odpovědět
VJ

Václav John

17.12.2020 18:28 Reaguje na DAG
Díky, dostal jsem se k tomu až teď. Některé argumenty sice působí trošku účelově, ale celkově to vypadá skutečně tak, že EK nejednala úplně férově a to samozřejmě neschvaluju.

Existence lobbistických skupin samozřejmě není nic nového a samotní lovci jsou velmi silná skupina s četnými vazbami na vrcholové politiky. Nicméně to neznamená, že nezákonný lobbing je v pořádku.

K olovu - psal, že podle mě nejde o prioritu. Jsou mnohem větší problémy - příliš intenzivní zemědělství, chemické znečištění, eroze půdy, úbytek hmyzu, úbytek biodiverzity jako takové, masový lov tažných pěvců ... proti tomu ohrožení ptáků olovem u nás taková hrozba není. Ano, existuje, třeba evropské druhy supů jsou olovem ohroženy, ale to není případ ČR, k nám supi jen vzácně zaletují. A i tak se zdá, že díky ochraně stavy supů stoupají, bez ohledu na olovo. Takže si netroufám tvrdit, že olovo určitě vede k úbytku ptačích druhů. Ano, olovo ptáky zabíjí, to je bez debat, ale není jasné, jestli se to promítá v našich podmínkách i do skutečného úbytku ptáků.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 11:38 Reaguje na Václav John
ČSO jde proti zájmům myslivců, protože chce nesmyslně zakázat olovo v patronách. Jestliže ČMMJ spolupracuje s touto organizací, tak je jen otázka, kdy ji vrazí nůž do zad. S myslivci skutečně problém nikdo nemá problém, ale s ochranáři skoro každý. U ČSO zaleží jen na tom na kterou stranu se přikloní. Buď bude ochotná na kompromisu nebo se zařadí po bok DUZE. Dost mě pobavilo, jak se SVOL a Duha spojili, kvůli snížení stavu zvěře a zítra jim půjde DUHA po krku kvůli douglasce. Ochranáře tohoto typu totiž nezajímá nic jiného než prosazování svých úchylných vizí. Promiňte, že to tak píšu, ale ve spoustě lidí už skutečně přetéká trpělivost.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 12:13 Reaguje na DAG
"S myslivci skutečně problém nikdo nemá problém"
...no to bych úplně neřekl. Hodně lidí s nimi problém má - ti co venčí psy, ti co jsou vegetariáni a všichni ti, které štve, že je v lese může někdo zastřelit (a takových je hodně). Je hodně lidí, kteří myslivce nemají rádi a přitom nemají nic společného ani s ochranáři.

Ono když se na to podíváte - proč si myslíte, že myslivců u nás ubývá a členská základna stárne a naopak členů organizací jako ČSO rychle přibývá? Jasně, ČSO má mnohem méně členů než ČMMJ, ale trend je jasný a věkové průměry jsou úplně někde jinde.

Vždyť přece i myslivci snad mají rodiny a zdá se, že nedokážou ani své rodinné příslušníky přesvědčit o tom, aby se věnovali myslivosti.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 13:12 Reaguje na Václav John
A proč by lidi venčící psy měli problém s myslivci? V dnešní době myslivce pes, absolutně nezajímá. Proč si dělat problémy A kdo se může bát, že ho někdo zastřelí? Znám jeden případ. A to borec spal v nějakém maskovacím spacáku a nebyl pořádně vidět. To se budu víc bát na ulici.
Já znám jen velmi málo lidí, kteří myslivce nemají rádi. Možná je většina lidí co jim jsou jedno, ale problém s nimi má jen pár jedinců. Žiji na vesnici a myslivce každý uznává.
ČSO je ještě na hraně a záleží, kam se přikloní. Taky sčítám na krmítku, ale nepošlu jim ani korunu, dokud budou požadovat věci, proti samotné podstatě myslivosti. Což v tuto chvíli olověné střelivo je.
Myslivosti ať se věnuje kdo chce, ale ať to dělá pořádně a myslivci nikoho nenutí, aby skládal zkoušky.
Zatím co do ČSO se stačí přihlásit. Zajímalo by mě kolik je v ní myslivců, aby ještě nepřišli o spoustu členů.
Podle Vaší reakce jste asi členem ČSO. A nijak Vám to neberu, oba jistě máme rádi přírodu, jen možná trochu s jiným náhledem. AŤ se chce ČSO domluvit a myslivci nebudou mít problém.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 14:34 Reaguje na DAG
Ano jsem členem ČSO, to máte pravdu. Velmi dlouhou dobu jsem nebyl a vstoupil jsem hlavně kvůli pár řadovým členům, které znám a kterých si vážím. Neznamená to ale, že se ztotožňuju se vším co dělá ČSO, ale s většinou věcí ano. Spolupráci ČSO a ČMMJ nebo obecně ornitologů a myslivců vidím jako důležitou, a pokud by se z obou stran vyloučilo pár etrémistů, pak by ani nemusela být nereálná. Tím samozřejmě neříkám, že obě skupiny lidí musí mít ve všem stejný názor. Už z logicky věcí ho mít nebudou. Je ale důležité najít rozumné kompromisy a snažit se o dohodu.

Z toho že myslivců ubývá nemám žádnou škodolibou radost, jak by si možná někdo mohl myslet, protože přinejmenším část věcí, které dělají považuju z hlediska ochrany přírody za důležitou. Třeba odstřel nepůvodních predátorů, regulace přemnožených druhů zvěře a podobně.

Běžný člověk nemá problém ani s ochranou přírody ani s myslivci. Běžný člověk ale nemá rád zákazy a vadí mu když nemůže do lesa kvůli honu, stejně jako když nesmí do lesa, protože je tam rezervace se zákazem vstupu. Jsem toho názoru, že ochrana přírody není ochrany přírody před člověkem, ale PRO člověka a že zákazy by měly být co nejmíň a jen tam, kde je skutečně jasné, kde škodí.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 15:30 Reaguje na Václav John
Tak to bych klidně podepsal.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 16:00 Reaguje na DAG
Díky za pochopení.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 08:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak jestli je chtějí lovit a stojí jim to za to, tak proč ne, ale každopádně by měli brát ohledy na početnosti.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.12.2020 11:11 Reaguje na DAG
Problém je, že na početnost ohled neberou. Já nemám problém s lovem, který je k něčemu. Z uloveného daňka dokážete mít skvělý guláš, ale postřílet spoustu zpěvných ptáků a pak je vyhodit nějak postrádá smysl. Jinak souhlasím.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 08:12 Reaguje na Hunter
Přesně. Neříkám, že každý stát by neměl brát ohledy na tažné ptáky, kteří jim v podstatě "nepatří", ale Birdlife jsou opravdu extrémisti. Podle mě je vše o přírodních podmínkách, zařiďme každému druhu ideální přírodní podmínky a nemusíme chránit nic, protože všeho bude dost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 21:31
Ona ta EU už je taková. Jeden střílí tažné ptáky, jiný pořádá býčí zápasy,
další klidně provozuje kožešinové farmy a nebo loví chráněné šelmy. Pak jsou tu ti eurohujeři, kteří se všeho vzdají mezi prvníma a marně čekají, že je bude někdo následovat. Nakonec zjistí, že ti druzí to vyhlásí jako své kulturní dědictví a nám nařídí přejmenovat rum na tuzemák. To vše za
mrzký peníz z dotací, které musíme použít podle jejich diktátu a otevřít všem své trhy, které si oni chrání národními dotacemi všeho druhu. Teď
máme zavřené opět i ty hranice, 90% lidí to ani neschází a to byl ten
hlavní požadavek. Myslel jsem, že to bude jednotný spolek buď se vším
všudy a nebo pouze volné sdružení států. Je z toho ale kočkopes o ničem,
kde jeden střílí ty ptáky, které jiní usilovně chrání a jiný zase
diktuje jakou energetiku nesmíme mít, protože on ji nemá a nepotřebuje.
Další nám vnucuje zase migranty, pro které nenašel u sebe uplatnění,
ale kteří chtějí pouze k němu a ne k nám. Jsem hluboce zklamán a tak
se nedivím i tomu střílení hrdliček, které byly mám dojem ptákem roku
vyhlášeným pro celou EU. Takže nic než bláboly a praxe je jiná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist