https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-unie-zvazuje-zdaneni-plastovych-tasek-a-sacku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská unie zvažuje zdanění plastových tašek a sáčků

21.3.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Až 10 milionů sáčků končí každoročně v oceánech, jejich degradace však probíhá v řádu desetiletí.
Až 10 milionů sáčků končí každoročně v oceánech, jejich degradace však probíhá v řádu desetiletí.
V roce 2010 se v rámci EU vyprodukovalo a použilo 95,5 miliard plastových sáčků. Celých 92 procent z nich končí již po jednom použití v odpadkovém koši nebo v horším případě poletuje volně venku v prostředí. Až 10 milionů sáčků končí každoročně v oceánech, jejich degradace však probíhá v řádu desetiletí. Evropská komise proto zvažuje zavedení daně na plastové sáčky a jiné běžné plastové výrobky.
 

Nejde o boj proti plastu. Evropská komise považuje plasty za "nepostradatelné". Problém je v jejich trvanlivosti, která z nich dělá složitý problém. Plastový sáček rozložený v moři na malé částečky přechází v potravinovém řetězci přes ryby až lidem na talíř.

Zlepšení ochrany životního prostředí může podle Evropské komise přinést zavedení zvláštních daní na nejběžnější plastové výrobky, zejména plastové sáčky. "Tržní nástroje" mohou napomoci snížit výrobu a spotřebu jednorázových plastových výrobků. Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik s britským hercem a držitelem Oscara Jeremy Ironsem, který se s filmem „Trashed“ postavil proti plastovým odpadům, chtějí vyvolat veřejnou diskusi na tuto tématiku. Potočnik s Ironsem říkají: "Plastové sáčky jsou typickým předmětem moderní konzumní společnosti – jsou lehké, pohodlné, nehodnotné a často je vyhazujeme po jediném použití“.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Zástupci strany Zelených v Evropském parlamentu kritizují Evropskou komisi za to, že nepředložila rovnou návrh zákona. Zhodnocení, že plastové odpady představují vážný problém samo o sobě bez konkrétních opatření není dostačující. "Navzdory rozsáhlým konzultacím a komplexnímu posuzování vlivů byl návrh zákona, původně plánovaný na první čtvrtletí roku 2013, prozatím odložen," řekla Rebecca Harmsová z německé strany Zelených. Vzhledem k posunu je nemožné, aby byl zákon schválen ještě v tomto volebním období. Konkrétní návrh zákona, který bude zahrnovat omezení plastových výrobků, má komise předložit do letošního léta.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy EU erwägt Steuer auf Plastiktüten zveřejněného na serveru Zeit Online 7. 3. 2013.
Aneta Ritz-Radlinská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist