https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-ceny-energii-klesaji-protoze-eu-planuje-zasahnout-v-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské ceny energií klesají, protože EU plánuje zasáhnout v krizi

30.8.2022 14:56 | BERLÍN (ČTK)
Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že Evropská unie zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla dopoledne až o 26 procent a nizozemský plyn o 11 procent, uvedla agentura Bloomberg. V pondělí přitom cena německé elektřiny poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24.600 Kč) za megawatthodinu (MWh).
 

Ceny jsou v posledních dnech mimořádně nestabilní, protože objem obchodů je nízký a na trhu panuje veliká nejistota. Ruský Gazprom plánuje od 31. srpna na tři dny uzavřít plynovod Nord Stream do Německa kvůli údržbě.

Cena elektřiny pro německý trh v pondělí stoupla až na rekordních 1050 eur za MWh. Dnes dopoledne klesala až o 26 procent, později ale část ztrát smazala a hodinu před polednem se obchodovala za 610 eur za MWh, uvedl Bloomberg.

Pokles zmírnila i cena plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v poledne vykazovala pokles o 7,6 procenta na zhruba 252 eur za MWh. Minulý týden cena stoupla na nový rekord.

"Ceny elektřiny i plynu dnes klesají. O důvodech propadu můžeme pouze spekulovat. Obchodníci mohou reagovat na úsilí evropských politiků situaci řešit. Nicméně na výprodeji se může podílet také výběr zisků účastníků trhu po dosažení tisícieurové úrovně," řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček. Na trhu s energiemi očekává nestabilitu také v příštích dnech. "Již zítra (ve středu) se na tři dny uzavírá plynovod Nord Stream. Mohly by se opět objevit spekulace, že tok plynu už nebude obnoven. Pokud by tyto úvahy měly reálný základ, ceny elektřiny i plynu by opět zamířily prudce vzhůru," uvedl Tyleček.

EU se chystá krátkodobě zasáhnout, aby zmírnila prudce rostoucí náklady na elektřinu, které podporují inflaci a zvyšují riziko recese. Plynové zásobníky v regionu se také rychle plní, což přináší určitou úlevu a zvyšuje šance, že Evropa bude mít na zimu dostatek plynu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí uvedla, že EU usiluje o vytvoření nástroje, který by přerušil vazbu mezi cenami plynu a elektřiny. Dodala také, že unie musí urychleně přijmout kroky, které vyřeší prudce rostoucí ceny.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely musí unie oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Síkela jakožto zástupce země předsedající Radě EU svolal na 9. září mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. Projednávat se má návrh na stanovení maximální ceny plynu.

List El País dnes napsal, že Španělsko se chystá na schůzce ministrů energetiky EU 9. září navrhnout, aby byl její systém zastropování cen elektřiny rozšířen na celou unii. Systém platí ve Španělsku a sousedním Portugalsku od poloviny července a podle prvních výsledků vedl ke zpomalení růstu cen pro koncové spotřebitele. Španělská ministryně Teresa Riberová chce také navrhnout omezení cen emisních povolenek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 10:20
Španělákům se to stropuje, když neberou plyn od zrůdy.
Ale Síkela to dobře šéfuje, domluva musí být celoevropská, jinak nás zrůda dostane.
Právě proto se ho vohnouti snaží shodit, což je až fatálně nebezpečné.

Tahle vláda se nechová stoprocentně, ostatně jako žádná jiná, ale potřebovala by jen jedno: Důvěru a podporu občanů.
Potom tu válku vyhrajeme, pokud vláda padne, prohrajeme.
S naprosto fatálními následky.
Samozřejmě to hlupí vohnouti nevidí, otázkou je, kolik jich je. Demokracie prostě není pro hlupáky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-koalicni-politici-tlaci-na-premiera-aby-se-zbavil-sikely-212792#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Asi tak ...

A když jsme u toho ...

"Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ...

To, co dnes vidíme, už není o žádném trhu. Trh (energií) byl dlouhodobě narušován nápady zelené energie, které ne vždy zapadaly do fyzikálních principů. Ta ideologie ten přechod tak zrychlovala, že aktuální nedodání plynu, na kterém byl celý ten přechod postaven, celý systém vykroutilo,“ řekl jasně příčiny současné energetické krize, které sahají do doby už před ruskou agresí na Ukrajině."

A co se týče Síkely ... "Síkela dle něj situaci příliš neřešil. „Pan ministr průmyslu a obchodu trochu zaspal. Po té naší tiskovce, kde jsme řekli naše návrhy, najednou začaly v éteru lítat nápady, jak se všechno rychle svolá, jak se všechno rychle řeší,“ poukázal s tím, že o tom, že by se Síkela nějak angažoval před současnou vlnou varování, nevěděli ani samotní hejtmané z hnutí STAN."

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sikela-Rusko-Green-Deal-Martin-Kuba-v-CT-jeste-pridal-v-biti-na-poplach-712748

To víš Jasánku, dneska se pokoušet agitovat není taková sranda jako v dobách tvého mládí:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě cypoviny, jak dycky.
Nedodání terrawatt jakékoliv energetické suroviny vám vám vykroutí každý trh. představte si, že by do Evropy šlo o 40% méně ropy. Co by se asi stalo? Daleko horší masakr, než s plynem.
Síkela zařídil, aby už na jaře šel plyn do našich fabrik ze Západu, což je na státní vyznamenání. Miluji kecy debilů, kteří furt kdákají jak kdo co neřešil, přitom sami dělají absolutní houno.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo takže vy dnes kopete za Rédlův STAN a už ne za ODS:-)))?
vy jste takovej férovej a názorově pevnej, koukám:-). Vy bejt trochu chytřejší, tak jste mohl s Okamurou udělat kariéru:-))).

A těmy kecy debilů myslíte jistě tohle, že ... „Pan ministr Síkela prostě zaspal. Schůzku evropských ministrů energetiky měl svolat už dávno,“ zlobí se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Nejsme nadšení z výtlaku Ministerstva průmyslu. Je potřeba zařadit vyšší rychlostní stupeň - přijímat rychlejší kroky, zlepšit komunikaci,“ myslí si šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný."

Vy jste kašpar:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Ze mě hnidopicha skutečně neuděláte a žabomyší války mě nezajímají.
Nám hrozí, že Vinklerovi vohnouti prodají Česko za pár kubíků plynu zdivočelé Hordě a vy mě kádrujete na cypovinách.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Nooo, vy byste evidentně prodal i svou matku, jen aby se ta vaše "pravda" udržela.

Hanzle, od zahájení útoku na Ukrajinu uběhlo půl roku. Topná sezóna klepe na dveře. Půl roku vláda řeší úsporný tarif, který i tam sklízí kritiku od odborníků. Při současných cenách to jsou ovšem drobné.

Podpora průmyslu žádná.
Státní a krajské instituce si nejsou schopni zajistit dodavatele energií.
České dráhy si nejsou schopni zajistit dodávky el. energie na příští rok.

Ale dle "experta" Hanzla ministr Síkela bez poskvrnky...

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 07:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
ČR byla závislá na Rusku ze 100%, takže je na tom dnes jednoznačně nejhůř.
Síkela posháněl plyn kde to šlo, což je na jedničku. ČEZ dodává 95% své elektřiny do ČR na přímo, tj. bez burzy.
Sociální tarif a další podpory a návrhy jsou v pořádku. Stropvání cen na evropské úrovni taky. Kritika (předpokládám že oprávněná) tvrdí, že to moc dlouho trvá. To je ale v podstatě všechno.

Jenže nedůvěru vládě chce vyslovit Andrej Babiš kvůli tomu, že nějaký Mlejnek někdy mluvil s trestně stíhaným Rédlem.
Bába ovšem nikdy nemluvli s Andrejem Babišem, dlouho trestně stíhaným za řady tunelů a korupcí.
Jak u blbejch na dvoře.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.9.2022 08:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Po několikáté...
To že ČEZ prodává svoji elektřinu mimo burzu neznamená, že je neprodává za tržní ceny. Již byste to mohl konečně pochopit. Navíc to vůbec nesouvisí s nějakými kroky vlády.

Úsporný tarif tak dlouho řešili, že už několik dní po jeho vyhlášení dojde k jeho úpravám :-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Hanzl prostě prd ví, ničemu moc nerozumí, ale věří ... takový lehce přestárlý komsomolec:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
"Kritika (předpokládám že oprávněná) tvrdí, že to moc dlouho trvá. To je ale v podstatě všechno."

Což je vada dosti podstatná:-), navíc se to neustále mění. Plus je v tom bordel a řada nesmyslů ... napříkald úsporný tarif pro ty kteří ceny ve smlouvách mají zafixovány, a ta fixace trvá do konce příští topné sezóny a někdy i dále.

Samý drobnosti.
Dejte si pár facek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:59 Reaguje na Svatá Prostoto
PR jsou čistě kolaborační plátek ruských vohnoutů a vždycky takové byly.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm, o PL ... PR nevím jaké máte na mysli:-) ... nejsou nic moc, ale tady nejde o názor, ale citaci člena předsednictva ODS a hejtmana JČ kraje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Každý kdo má v řiti díru kdáká nějaká moudra. Kuba je taky vejlupek.....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 17:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to vy máte opravdu óbr díru, protože vaše moudra vážně stojí za to :-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak už ani ODS není ta pravá volba:-)? Já už na to přišel ... že vám se ten Fiala prostě líbí:-)))? A tak pro to zase lze mít pochopení, žijeme v moderní společnosti a na coming out není ani ve vašem věku příliš pozdě:-).

Ale tahat sem vaše osobní intimní preference nemusíte, o tom ta diskuze fakt není.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Politruku Hanzle, tyto komentáře se objevili ve všech možných novinách.
Je mi jasné, že se to nehodí do vašeho ideologického ráje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 17:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Super! Skutečný názor, ne úplný kdák!! Nemůžet nastavit tam tu cestu častěji??
Samozřejmě se to objevuje všude, ovšem je to názor jednohio Kuby, jehož profil není taky boh vie čo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2022 17:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak politruk Hanzl má již hejtmana Kubu prolustrovaného a evidentně neodpovídá vhodnému straníkovi.
Snad tu politruk Hanzl neobnoví politické procesy alá padesáté léta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 07:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale Kubu beru, jeho podivné kšefty jsou daleko horší, než celý Mlejnek (natož Gazdík), ale kritika vlády je určitě oprávněná. Ovšem zaznít by měla taky chvála, což se zásadně neděje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
A ty názory představitelů KDU-ČSL jste taktně přehlédl:-)? A váš oblíbený Mirda Kalousků taky nic?

A že vy, jako zanícený obdivovatel Havla ... nic proti, i když nic pro mne ... jste dříve taktně pomíjel názory na grýndýl třeba Vondry, Havlova blízkého spolupracovníka.

Vy jste prostě věřící fanatik.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist