https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-denni-trh-s-elektrinou-se-propojil-obchodnikum-se-bude-snaz-obchodovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský denní trh s elektřinou se propojil, obchodníkům se bude snáz obchodovat

18.6.2021 01:15 | PRAHA (ČTK)
Do letošního června byl denní trh s elektřinou v evropské elektrizační soustavě rozdělený na dvě tržní oblasti. Pro obchod mezi nimi bylo nutné obstarávání přeshraniční přenosové kapacity a elektřiny na dvou různých místech - takzvané explicitní aukce.
Do letošního června byl denní trh s elektřinou v evropské elektrizační soustavě rozdělený na dvě tržní oblasti. Pro obchod mezi nimi bylo nutné obstarávání přeshraniční přenosové kapacity a elektřiny na dvou různých místech - takzvané explicitní aukce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský denní trh s elektřinou se včerejším dnem propojil, prodej či nákup elektřiny a získání potřebné přeshraniční přenosové kapacity tak bude na jednom místě, což zefektivní mezinárodní obchodování a zvýší likviditu na denních trzích s elektřinou. Ve společné tiskové zprávě to uvedly firmy ČEPS, provozovatel přenosové soustavy v Česku, a Operátor trhu s elektřinou (OTE). Denní trh s elektřinou je platforma, prostřednictvím které mohou obchodníci podle potřeby řešit svůj přebytek nebo nedostatek elektřiny. Změna má obchody usnadnit.
 

"Je to velmi významný krok nejen z hlediska řízení energetických soustav, ale i pro obchodní praxi. Propojený evropský trh s elektřinou neznamená automaticky jednotné ceny, i nadále budou existovat úzká místa v přenosu elektřiny, a tím i rozdílné cenové úrovně. Snazší vzájemné obchodování ale přispívá k vyrovnávání cen, obchodníci mohou lépe a přesněji bilancovat svou pozici v nabídce či poptávce. V konečném důsledku se to příznivě projeví ve snižování nákladů, a tím i do lepší nabídky služeb pro koncové zákazníky," řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Je podle něj ale nutné připomenout, že je to jen jedna dobrá zpráva v záplavě horších. "Velkoobchodní burzovní ceny většiny komodit včetně elektřiny totiž rostou a zákazníci se v nejbližší době budou potýkat se zdražováním. Na příznivé důsledky lepšího propojení evropských soustav budou tedy muset počkat," dodal Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

OTE už dříve uvedl, že loni bylo na platformě denního trhu v ČR zobchodováno 22,41 terawatthodiny elektřiny, meziročně o 5,8 procenta méně. Průměrná cena obchodů na denním trhu s elektřinou byla loni 33,62 eura (asi 880 Kč) za megawatthodinu. Proti roku 2019 tak byla o 16 procent nižší. Ke konci roku mělo na krátkodobé trhy OTE s elektřinou přístup 120 účastníků trhu.

Firmy dále uvedly, že do letošního června byl denní trh s elektřinou v evropské elektrizační soustavě rozdělený na dvě tržní oblasti. Pro obchod mezi nimi bylo nutné obstarávání přeshraniční přenosové kapacity a elektřiny na dvou různých místech - takzvané explicitní aukce. Ty byly nyní na šesti hranicích zrušeny. Konkrétně jde o hranice mezi Polskem a Německem, Polskem a Českem, Polskem a Slovenskem, Českem a Německem, Českem a Rakouskem a Maďarskem a Rakouskem. Tím na denním trhu dochází k propojení nabídkových zón téměř všech členských států EU a Norska.

"Jsem rád, že se podařilo tento projekt dokončit a přinést účastníkům českého trhu novou možnost, jak profitovat z propojování evropských trhů. Již na příští rok plánujeme, spolu s dalšími provozovateli přenosových soustav a nominovanými organizátory trhu z našeho regionu, další vylepšení mezinárodního obchodování," řekl člen představenstva ČEPS pověřený řízením úseku Energetický obchod a dispečink Pavel Šolc.

Podle firem je pro účastníky trhu z ČR jednou ze změn posun uzávěry pro podávání nabídek denního trhu na pravé poledne a sjednocení souvisejících procedur se zbytkem Evropy. Současně také dojde na hranici mezi Českou republikou a Rakouskem a mezi Rakouskem a Maďarskem k přechodu z dlouhodobých fyzických na dlouhodobá finanční přenosová práva. Práce na propojení denních trhů s elektřinou byly koordinovány s národními regulačními úřady Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Česka a Evropskou komisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.6.2021 07:04
.....a zákazník bude "radostněji" cálovat
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.6.2021 08:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To jsou zase konzervativně-iracionální plky....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist