https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-hackathon-greenhack-vyhrala-aplikace-pro-zdravejsi-nakupovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský hackathon GreenHack vyhrála aplikace pro zdravější nakupování

29.5.2024 19:19 | PRAHA (ČTK)
Vítězové letošního ročníku hackathonu GreenHack Luke Lai a  Fred Charbonnier.
Vítězové letošního ročníku hackathonu GreenHack Luke Lai a Fred Charbonnier.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | GreenHack
Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack vyhrála mobilní aplikace, která pomůže zákazníkům vyhodnotit zdravotní přínos a nezávadnost nakupovaných potravin. Autory vítězného softwaru je dvojice studentů z Velké Británie, uvedli pořadatelé. Čtvrtého ročníku inovačního maratonu se tento týden v Praze zúčastnilo 85 etických hackerů z Česka i zahraničí.
 
GreenHack byl letos zaměřen na udržitelnost a energetiku. "Jsem překvapený, že hodně týmů se vrhlo na těžké výzvy, jako bylo například propojení chytré domácnosti, nabíjení aut a přenosové soustavy s podporou umělé inteligence," zhodnotil výsledky inovátor Tomáš Studeník, který akci čtvrtým rokem organizuje.

Letošní ročník měl dosud největší mezinárodní účast. Do Kongresového centra Praha přijely týmy z Egypta, Litvy, Singapuru, Švédska, Ukrajiny, Tuniska či Velké Británie. Registrace na akci přilákala přes 170 účastníků, z nichž porota vybrala 85 z 15 zemí. Novinkou bylo podle organizátorů i velké zastoupení žen, které se na technologických akcích objevují vzácněji.

Vítězné technické řešení od britské dvojice studentů 42London umožňuje zákazníkům při nakupování vyhodnocovat zdravotní benefity a nezávadnost potravin pomocí mobilu. Aplikace dokáže rozpoznávat texty a obrázky pomocí algoritmu využívajícího údaje ze systému hodnocení zdravých potravin společnosti Tesco. Nakupující namíří telefon na regál, ze kterého si chtějí něco vybrat, a aplikace jim ihned ukáže celkové skóre podle toho, jak je zboží zdravé a jak odpovídá jejich životnímu stylu.

"Největší výzvou pro nás byl nedostatek zkušeností s vývojem mobilních aplikací. Začali jsme na londýnské škole 42London studovat informační technologie teprve před osmi měsíci," uvedl spoluautor vítězného řešení Fred Charbonnier.

Na druhém místě se umístila aplikace pro sběr a rozvoj inovativních nápadů zaměstnanců velkých společností. Za jejím vznikem stál tým čtyř studentů z Vysoké školy ekonomické v Praze. Aplikace vznikla jako platforma pro provozovatele energetické soustavy ČEPS, která umožní nápady sbírat a odměňovat zaměstnance virtuální měnou za jejich inovační úsilí.

Třetí místo získal český tým Wiseaus za dynamický trojrozměrný model scény v podobě stromu, která zobrazuje tok energie v domácnosti. Využívá k tomu údaje o spotřebě a výrobě energie, akumulaci, flexibilitě, spotové ceně elektřiny, ale také venkovní teplotě či slunečním svitu. Desítky ukazatelů tak model přetváří v umělecké dílo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist