https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsti-odbornici-budou-hledat-zpusoby-jak-chranit-aleje-podel-silnic.zatim-u-nas-spis-mizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropští odborníci budou hledat způsoby, jak chránit aleje podél silnic. Zatím u nás spíš mizí

19.4.2019 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle statistik za poslední roky převažuje kácení alejí podél cest nad výsadbou nových.
Podle statistik za poslední roky převažuje kácení alejí podél cest nad výsadbou nových.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Alej roku
Pátý ročník mezinárodní konference Aleje 2019 bude koncem dubna hostit zástupce ministerstva životního prostředí, silničáře a úředníky za účasti odborníků z celé Evropy. Diskutovat budou o systematické ochraně a obnově alejí v krajině. Konferenci pořádá spolek Arnika ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje a polskou organizací Fundacja Ekorozwoju.
 

Cyklus přednášek odstartuje 25. dubna na Krajském úřadu Libereckého kraje. Přednášet budou zástupci ministerstva životního prostředí, krajského úřadu, správy a údržby silnic a odborníci na ochranu stromů. O své zkušenosti s obnovou, ochranou a údržbou alejí se podělí i zahraniční hosté z Francie, Německa, Polska, Ruska a Švédska.

Druhý den setkání bude věnován výpravě do alejí Libereckého kraje. O dobrých i špatných přístupech k ochraně alejí a stromořadí budou účastníci diskutovat přímo v terénu – v Kočárové aleji v Raspenavě, u Albrechtic u Frýdlantu, v Kalvárii u Cvikova nebo ve Valdštejnově aleji v Zahrádkách.

„Podle statistik za poslední roky převažuje kácení alejí podél cest nad výsadbou nových. Z české krajiny tak mizí levná a účinná ochrana před extrémními teplotami a suchem i naše historické dědictví. Věřím, že se společně i se zahraničními hosty shodneme na přístupech, které jsou nezbytné pro udržení stromů podél cest, kam patří,“ říká hlavní organizátorka konference Marcela Klemensová z Arniky.


reklama

 
Další informace |

Záznamy z předchozích ročníků:

Pardubice 2017

Lednice 2015

Praha 2014

Uherské Hradiště 2013


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist