https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/examiner-severni-amerika-absorbuje-jen-tretinu-vypousteneho-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Examiner: Severní Amerika absorbuje jen třetinu vypouštěného CO2

14.11.2007 10:41 | WASHINGTON/PRAHA (Ecomonitor)
Pouze jedna třetina oxidu uhličitého vypouštěného do atmosféry zeměmi severní Ameriky je zachycená díky rostoucím rostlinám a dalším možnostem ukládání uhlíku, tvrdí zpráva Programu pro klimatické změny (CCS) vlády USA. Navíc naprostá většina emisí skleníkových plynů celého kontinentu spadá právě na Spojené státy, píše deník Examiner.com.
 

Severní Amerika vypouští více než čtvrtinu celosvětových emisí skleníkových plynů. Podle studie CCS (odkaz zde) v roce 2003 kvůli spalování fosilních paliv a dalším aktivitám vyprodukovaly země Severní Ameriky 1 856 miliónů tun oxidu uhličitého - 85 % připadá na USA, 9 % na Kanadu a 6 % na Mexiko. Za stejné období absorbovala vegetace a další zdroje kolem 500 milionů tun uhlíku.

Podle Tonyho Kinga, vedoucího studie z Oak Ridge National Laboratory, je to první studie v tomto regionu, která zkoumá množství vypuštěného a absorbovaného uhlíku. Podle něj nebyl tento jev blížeji prozkoumán a některé studie dokonce předpokládaly, že množství vypuštěného a ukládaného oxidu uhličitého je přibližně v rovnováze. „Teď je jasné, že tomu tak není a Severní Amerika významně přispívá k nárůstu koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře,“ řekl Examineru King.

Podle Kinga by nejdůležitěšjším místem pro ukládání uhlíku měli být znovu obnovené lesní porosty, které byly vykáceny před sto padesáti lety kvůli zemědělství. Podle něj je nové zarůstání lesy zatím pomalé, ale jak se budou porosty obnovovat vzroste i množství ukládaného uhlíku. Další cestou by mělo být omezování fosilních paliv, dodala spoluautorka studie Lisa Dilling z University of Colorado.

Podle článku Examiner.com 13. 11. 2007.
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist