https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-zmizeli-skeptici-zlehcujici-zmenu-klimatu-a-dopad-na-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Zmizeli skeptici zlehčující změnu klimatu a dopad na lesy

25.10.2019 00:20 | KŘTINY (ČTK)
V posledních dvou letech zmizeli skeptici, kteří říkali, že dopad klimatické změny na české lesy nebude tak hrozný, jak vědci avizovali. / Ilustrační foto
V posledních dvou letech zmizeli skeptici, kteří říkali, že dopad klimatické změny na české lesy nebude tak hrozný, jak vědci avizovali. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
V posledních dvou letech zmizeli skeptici, kteří říkali, že dopad klimatické změny na české lesy nebude tak hrozný, jak vědci avizovali. Řekl to na včerejší konferenci o hospodaření v obecních lesích Petr Čermák z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Z dalších přednášek jeho kolegů vyplynulo, že zhruba do poloviny století se lokality vhodné pro pěstování smrku v Česku sníží na pouhých čtyři až sedm procent rozlohy. Půjde v podstatě jen o pohraniční hory a nejvyšší polohy Žďárských vrchů. Dlouho jejich podíl tvořil polovinu lesů.
 

Vědci převážně z Mendelovy univerzity vstoupili na konferenci, kterou uspořádalo pro své členy a majitele obecních lesů ve Křtinách na Blanensku Sdružení místních samospráv ČR. Cílem bylo seznámit zástupce obcí a obecních lesů s aktuálním stavem českých lesů, dopady klimatické změny a především možnostmi, jak lesy obnovit a zajistit jejich stabilitu do budoucna s ohledem na postupující oteplování, se kterým souvisejí delší období sucha.

"Trend je neúprosný a zřejmý. Například rok 2018 byl o 1,7 stupně teplejší než průměr let 1981 až 2010 a o 2,1 stupně vyšší než 1961 až 1990," uvedl Čermák. Modely předpovídají, že postupně se v tomto století zvýší průměrná teplota v některých částech České republiky proti přelomu století téměř až o tři stupně. Z toho vyplývá, že je potřeba zásadně změnit přístup k pěstování lesů, nejen změnit druhovou skladbu, protože problémové nejsou jen smrkové či borové lesy, ale v podstatě všechny s jedním dominantním druhem a stejnověké. "Řada rizikových jevů pro les se projevila dříve a rychleji, než jsme očekávali v roce 2015," uvedl Čermák. Vzhledem k oteplování a projevům sucha lesy ohrožují i další škůdci, kteří se dosud objevovali pouze sporadicky a jen v některých lokalitách. "Objevují se holožíry, výrazně se zvyšuje riziko požárů," uvedl Čermák.

Důsledky klimatické změny a chyb, kterých se dopustili předci při zakládání a pěstování lesů, jsou v posledních dvou letech dramatické. Dlouhé roky se těžba v Česku pohybovala kolem 15 až 16 milionů metrů krychlových a odpovídala ročnímu přírůstku dřevní hmoty. V posledních dvou letech se zvýšila a loni jen nahodilá těžba činila přes 23 milionů metrů krychlových. "Letos se očekávalo 50 milionů, ale část dřeva zůstane stát v lese, protože nejsou zpracovatelské kapacity a dřevo se nedá na trhu ani prodat," řekl ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.

Podle odborníků je potřeba vzít klimatickou změnu a její dopad na lesy jako fakt a přizpůsobit pěstování lesů klimatickým podmínkám. Smrk postupně zmizí. Místo něj nastoupí stromy, které jsou teplomilnější, například duby rostoucí dnes v jižnějších částech Evropy. Budoucí les navíc musí být rozrůzněný nejen druhově, ale i věkově a výškově. Smrkovou monokulturu jako dosud už podle odborníků nebude možné v Česku vypěstovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PV

Petr Vach

25.10.2019 09:18
Ale přibejvá nám "plzeňskejch právníků" :Je to dobře placená brigáda, říká nejmladší poslanec Dominik Feri o své práci
Nemáme lidi ke strojům,ale máme nadbytek poradců pro začleňování "MENŠIN"
Odpovědět

25.10.2019 18:49
Smrekovú monokultúru možno nie, ale smreky v pohode. Smrek sa spontánne obnovuje na Šumave pomedzi vysadené listnáče. Asi vie čo robí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist