https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-osn-po-14-letech-predstavi-zpravu-o-globalni-biodiverzite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti OSN po 14 letech představí zprávu o globální biodiverzitě

6.5.2019 00:30 | PAŘÍŽ (ČTK)
Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) dnes zveřejní rozsáhlou vědeckou zprávu o stavu globální populace rostlin a živočichů. / Ilustrační foto
Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) dnes zveřejní rozsáhlou vědeckou zprávu o stavu globální populace rostlin a živočichů. / Ilustrační foto
Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) dnes zveřejní rozsáhlou vědeckou zprávu o stavu globální populace rostlin a živočichů. Naposledy vyšla studie takového významu v roce 2005. Podle agentury AFP bude nové hodnocení bezpochyby alarmující. Zprávu i doprovodné shrnutí pro politiky uvede IPBES ve 13:00.
 

"Důkazy jsou nezpochybnitelné: naše ničení biodiverzity a ekosystémových služeb dosáhlo takové míry, která ohrožuje náš blahobyt přinejmenším stejně jako člověkem způsobené změny klimatu," řekl minulý týden předseda mezivládního panelu Robert Watson. Mezi 132 členských zemí patří i Česká republika.

Orgán OSN se snažil tříletou práci zhruba 150 vědců z 50 zemí světa držet až do oficiálního zveřejnění v tajnosti, agentura AFP ale některé informace zveřejnila už před dvěma týdny. Odborníci podle ní varují, že v budoucnu může hrozit vyhynutí 500.000 až milionu z odhadovaných osmi milionů druhů organismů na Zemi. Nová zjištění prý odpovídají varováním mnohých vědců, podle nichž je planeta na prahu šestého hromadného vymírání.

Globální hodnocení stavu biodiverzity minulý týden na šestidenním plenárním zasedání v Paříži projednávali zástupci členských zemí IPBES. Klíčovým výsledkem tohoto setkání bude shrnutí asi osmnáctisetstránkové vědecké zprávy určené pro "rozhodující činitele". Ekologové doufají, že tyto závěry otevřou cestu k přijetí ambiciózních cílů na konferenci stran Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti příští rok v Číně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

6.5.2019 13:27
150 skvěle placených vědců vykoumalo za 3 roky to, co si uvědomuje každý člověk, pokud má zájem sledovat všeobecné dění, a není slepý nebo tupý.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2019 17:53
Je to už hezkou řádku let, kdy lidstvo používá vědeckou metodu a kritické myšlení. A je dobře, že i JM si uvědomuje, že je na planetě Zemi cosi špatně.
Proč ale závěrům té stejné vědecké metody a kritickému myšlení lidé nevěří, pokud se týká oteplování planety. Proč se stále téměř nic neděje? Business as usual, to je světová současná strategie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist