https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/extinction-rebellion-planujeme-vetsi-blokady-dopravy-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Extinction Rebellion: Plánujeme větší blokády dopravy v Praze

2.10.2019 00:14 | PRAHA (ČTK)
Česká odbočka světového ekologického hnutí Extinction Rebellion plánuje v Praze na 12. října akci, jejíž součástí bude blokáda dopravy s odhadovanou účastí sto a více lidí. / Ilustrační foto
Česká odbočka světového ekologického hnutí Extinction Rebellion plánuje v Praze na 12. října akci, jejíž součástí bude blokáda dopravy s odhadovanou účastí sto a více lidí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká odbočka světového ekologického hnutí Extinction Rebellion plánuje v Praze na 12. října akci, jejíž součástí bude blokáda dopravy s odhadovanou účastí sto a více lidí. Další, ještě větší blokádu, pak hnutí v metropoli chystá na jaře. Zástupci organizace to včera řekli novinářům. Česká skupina již v tuzemsku zorganizovala několik menších protestních akcí včetně včerejší před Úřadem vlády. Hnutí má tři požadavky - uhlíkovou neutralitu do roku 2025, vyhlášení stavu klimatické nouze a občanské shromáždění k otázkám klimatu.
 

Akce 12. října bude mít dvě části - "legální" na Václavském náměstí, jejíž součástí bude hudební program, přednášky a workshopy. Druhou částí bude blokáda některé z pražských silnic, kterou zatím organizátoři neupřesnili. Akce je součástí velkého protestu, který bude globálně koordinovaný.

Veronika Holcnerová za organizátory řekla, že očekávají účast kolem 500 příznivců hnutí. Zhruba stovka z nich se chce blokády účastnit a jsou ochotni se nechat i zadržet policií. "Tito lidé jsou připraveni nést osobní oběti, jsou připraveni být zadrženi policií, protože akce občanské neposlušnosti fungují," vysvětlila.

Blokáda na jaře bude podle Holcnerová masivnější a potrvá několik dní. Globálně koordinované akce hnutí pořádá zatím zhruba jednou za půl roku. "Budeme akce stále eskalovat, dokud se nám nepodaří dosáhnout našich cílů," řekla aktivistka.

Hnutí požaduje, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv a v roce 2025 dosáhl uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy je množství vyprodukovaných a zlikvidovaných emisí v rovnováze. Podle organizace, která má celosvětově před milion aktivních příznivců, čelí lidská rasa z důvodů klimatických změn vyhubení a akce občanské neposlušnosti mají narušit běžný pořádek a přinutit politiky a veřejnost k okamžité aktivitě. "Třicet let parlamentní politiky v tomto ohledu selhalo," doplnil Martin Vrba z hnutí.

Z toho důvodu chce organizace vsadit i na alternativní politické modely, jakým je občanské shromáždění ke klimatickým změnám. To se nemá volit, ale losovat podobně jako porota v anglosaském soudním systému. Podobné shromáždění se uskutečnilo v Irsku ohledně otázky potratů.

Zhruba 20 příznivců hnutí uspořádalo demonstraci včera před Úřadem vlády, kde v poledne začalo druhé zasedání takzvané uhelné komise, která má řešit útlum uhlí v ČR. Asi deset lidí si podle zpravodaje ČTK na místě lehlo na zem a předstíralo smrt. Chodil mezi nimi jeden aktivista převlečený za smrtku s kosou s nápisem: Miluji uhlí! Na akci dohlížela policie.

Aktivisté před Úřadem vlády demonstrovali i při prvním zasedání komise. Několik členů také v srpnu blokovalo několik hodin hlavní vchod do ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ze Staroměstského náměstí. Zaměstnanci používali boční vchod z Pařížské ulice. Začátkem září pak členové hnutí asi na pět minut zablokovali pražskou Pařížskou ulici na křižovatce se Širokou ulicí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.10.2019 00:40
Nikdo nedokáže zablokovat v Praze dopravu lépe, než jak to dělá magistrát v součinnosti s městskými částmi :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2019 06:19
Ať je policie perlustruje a jakmile dojde k jakémukoli zdržení dopravy, tak ať se na to pěkně skládají. A pokud v nějaké zablokované sanitce zemře pacient, bral bych to jako zabití (s příslušnou trestní sazbou pro organizovanou zločineckou skupinu).
A pokud peníze nemají, tak ať jdou makat. Stejně jsou to v naprosté většině jenom bezcenní (pro společnost) flákači.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.10.2019 12:33 Reaguje na Jan Šimůnek
Oni jsou tu účastníci uvedeni, tak aby jste je poznal? Vy ty lidi osobně znáte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2019 18:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to protizákonná akce. Policie má právo a povinnost přinejmenším zjistit identitu účastníků. Pak už je snad jasné, kdo tu blokádu dělal, ne?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.10.2019 08:06
Jen si kladu otázku o co jim skutečně jde.
Odpovědět
ig

2.10.2019 09:04 Reaguje na Vladimír Hošek
Podle mě o totéž co naprosté většině aktivistů - jsou mladí a chtějí rebelovat, dělat věci jinak než generace rodičů, to je už takhle lidem vrozené. Jenže se nemají na co užitečného zaměřit, všechno už je hotové, mají kde bydlet, co jíst, kam jezdit, mají elektřinu, internet, zdravotní péči, kadeřníka, dýňovou polévku, všechno, tak si vymýšlejí blbosti.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.10.2019 12:33 Reaguje na
Pěkná forma sebelhaní.. :)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.10.2019 12:32 Reaguje na Vladimír Hošek
V článku je to uvedeno. Je to uvedeno i všude na internetu... takže by jste to měl asi poopravit a napsat, že nechcete chápat o co jim jde.. :)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.10.2019 13:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
My navyklí číst mezi řádky, to tak máme. Nicméně požadovat uhlíkovou neutralitu od roku 2025, tomu říkám fór. A musím si klást otázku, co to je za blby. No a další prohlášení typu: "demokracie selhala", no tak to si říkám už tu jsou převlečení komunisti, tak se musíme vrátit k tomu čtení mezi řádky.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2019 18:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jejich požadavek je naprostá pitomost (v jiném článku to rozebírá pan Tolasz), takže za tím musí být nějaký vedlelší záměr. Je to jasné?
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2019 18:45
V diskusích na zpravodajských webech se objevují názory typu "Kéž by nějakému hodně naloženému kamionu před těmi blokujícími selhaly brzdy!" případně pochvalné narážky na Hepnarovou. IMHO dřív nebo později tihle fašisté přepnou strunu a skončí to krvavou bitkou.

A s tím souvisí můj nápad: Pokud nejsou Klaus junior a / nebo Okamura úplně neschopní, tak budou nakrknutým řidičům v té blokádě rozdávat letáky říkající asi tohle: "Dostaňte nás do Parlamentu v takovém počtu, aby nás museli vzít do koalice, a my zařídíme, že tyhle blokády bude násilně likvidovat policie nebo armáda, a že nevládky, které to organizují, nedostanou od státu ani korunu a budou mít i dalčí problémy."

IMHO tihle organizátoři blokád mají jistě vesměs IQ houpacího koně, ale ti, kdo stojí za nimi, by mohli obrátit, pokud by se ukázalo, že propagační efekt těchto akcí se obrací v pravý opak.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.10.2019 10:59 Reaguje na Jan Šimůnek
ono by se dala najít analogie, jak dopadl Paroubek, když nechal seřezat pendreky tu bandu vandalů tropící elektricky zesilovaný hluk/svobodomyslnou pokrokovou mládež.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.10.2019 16:54 Reaguje na Lukas B.
To je otázka, tahle parta má podstatně méně příznivců. Naopak tábor jejich nepříznivců roste a ta nepřízeň se spíš prohlubuje.
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

3.10.2019 11:05
No tím se jistě zlepší kvalita vzduchu v Praze. Jste padlí na hlavu a baví vás demonstrovat ať je to za cokoliv. Pracovat se vám ale nechce, třeba sázet stromky které zničil kůrovec kterého jste pěstovali.
Odpovědět
PB

Peter Banas

3.10.2019 18:59 Reaguje na Bohdan Podlena
Není nutná uhlíková neutralita.
Je to nesmysl.
Uhlík není problém.
Primární příčinou globálního oteplování je sanilita oceánů.
Přes 200 let težíme sůl stejně Jak uhlí dřev plyn a ropu.
Spálením fosilnich paliv uvolníme co² z co² profituje především rostliny stromy ukládají do sebe uhlík a uvolňují kyslík.
Co podobné umí sůl? Co dělá sůl jaké jsou její vlastnosti?
Méně fyzikální vlastnosti vody.
Slaná voda čím je koncentrovanější tím méně zamrzá.
Toto je primární problém.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist