https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/extremni-horko-v-australii-si-vyzadalo-smrt-90-divokych-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Extrémní horko v Austrálii si vyžádalo smrt 90 divokých koní

25.1.2019 07:47 | PRAHA (ČTK)
Vlna veder, která sužuje Austrálii, si vyžádala smrt více než 90 divokých koní.
Vlna veder, která sužuje Austrálii, si vyžádala smrt více než 90 divokých koní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ralph Turner / BBC
Vlna veder, která sužuje Austrálii, si vyžádala smrt více než 90 divokých koní, kteří uhynuli nebo museli být na pokraji smrti žízní utraceni u vyschlé tůňky nedaleko Alice Springs v Severním teritoriu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
 

Voda v tůňce, která za běžných okolností nevysychala, zmizela kvůli rekordním vedrům. Teploty v Alice Springs už téměř dva týdny překračují 42 stupňů Celsia, což je o více než šest stupňů nad běžným lednovým průměrem. Jiné napajedlo neměli divocí koně k dispozici.

Kvůli extrémním teplotám trpí i další živočichové. Ve státě Nový Jižní Wales byl zaznamenán hromadný úhyn netopýrů a podél břehů řek v tomto státě se našel až milion leklých ryb.

Rekordně vysoké teploty zažívá celá Austrálie. Severně od Adelaide v Jižní Austrálii včera naměřili 49,5 stupně Celsia a v samotném městě vystoupala teplota na 47,7 stupně, čímž pokořila rekord z roku 1939. Záchranáři ve 13 okresech jsou v pohotovosti kvůli riziku lesních požárů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

25.1.2019 10:44
Doporučuji film "Vlaštovky a Amazonky" (původní z roku 1974), případně i knižní předlohu (česky jako "Boj o ostrov"), kde maminka Walkerovic dětí říká, jak za jejího mládí (děj je situován do přelomu 20. a 30. let, kniha vyšla 1930, čili se muselo jednat o období těsně po 1900, když do doby děje knihy stihla 5 dětí) bylo v Austrálii hrozné sucho, ve kterém uhynuly na jejich rodinné farmě stovky ovcí.
To ovšem byl ještě hoax s globálním oteplováním hudbou vzdálené budoucnosti.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

25.1.2019 11:58
pane Šimůnku, proč do toho pletete globální oteplování, v článku přece o tom není jediná zmínka..
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.1.2019 09:34
Preventivně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist