https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/extremni-tani-gronskeho-ledovce-trha-rekordy-a-to-tepla-sezona-jeste-neskoncila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Extrémní tání grónského ledovce trhá rekordy, a to teplá sezona ještě neskončila

16.8.2012 02:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ledovcové jezero v oblasti Kangerlussuaq v nadmořské výšce 1500 m. Snímek je 21. července 2012. Jezero napájí tok, který přivádí vodu do nižší nadmořské výšky. Do oceánu steče buď po povrchu, nebo se zanoří pod ledovec a obohatí tak vnitřní hydrologický systém ledovce.
Ledovcové jezero v oblasti Kangerlussuaq v nadmořské výšce 1500 m. Snímek je 21. července 2012. Jezero napájí tok, který přivádí vodu do nižší nadmořské výšky. Do oceánu steče buď po povrchu, nebo se zanoří pod ledovec a obohatí tak vnitřní hydrologický systém ledovce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marco Tedesco / City College of New York
Tání ledové pokrývky Grónska je letos extrémně silné. Už na začátku srpna odtálo stejné množství ledu jako za celý rok 2010. Rekord ještě není konečný, protože chladnější období v Grónsku nastupuje až začátkem září. Na extrémní tání upozornili vědci z The City College of New York.
 

Teplé období, při kterém v Grónsku taje led, začíná v červnu a trvá až do začátku září, kdy se konečně začne ochlazovat. Letos ale už v prvním srpnovém týdnu zmizelo stejné množství ledu, jako za celý rok 2010. Vyplývá to z analýzy, kterou připravil Marco Tedesco z The City Colege of New York.

„Tání letošního roku daleko překročí všechny dosavadní záznamy. A to ještě není konec srpna,“ říká Tedesco. „Je to největší tání od roku 1979, kdy se začalo se satelitním měřením.“

Důsledkem bude, že se promění podoba jižní části Grónska. „Ledový příkrov bude slabší, zejména na okrajích, a na povrchu bude víc jezer,“ říká Marco Tedesco.

Marco Tedesco upozorňuje, že tyto změny jsou v souladu s předpovědmi a modely, rozdíl skutečnosti proti odhadům je, že změny se dějí mnohem rychleji.

Ke svým závěrům dospěl Tedesco na základě dat z mikrovlnných senzorů satelitů, díky kterým lze spočítat dobu trvání a rozsah tání po celou dobu teplého období a na celém ledovci.

Jedno extrémní tání bylo letos oznámeno již v půli července. Tání z 8. srpna je ale bezprecedentní v tom, že zasáhlo 97 procent povrchu ledovce.

„To je velmi výjimečné. Na tak velké ploše je něco takového velmi vzácné,“ říká Marco Tedesco.

Červencové tání mělo na svědomí velké množství vody, která však za pár dnů zase zamrzla. „To změnilo fyzikální vlastnosti sněhové pokrývky. Vytvořila se jakási rozbředlá vrstva, která po zamrznutí vytvořila ledovou krustu,“ říká Tedesco. Je tak velmi pravděpodobné, že tato voda na ledovci zůstane a nepřispěje k navýšení mořské hladiny.

Letos Grónsko zažilo extrémně teplé období a to téměř ve všech oblastech – na západě, severozápadě a severovýchodě. Zejména ale ve vyšších polohách. Led a sníh ve vyšších polohách jižního Grónska zpravidla taje jen pár dní v roce. Letos to byly skoro dva měsíce.

„Musíme být opatrní. Mluvíme jen o pár letech, kdy se provádějí měření a Grónsko má za sebou tisíciletí,“ dodává Tedesco. „Co ale víme, oteplování, které můžeme sledovat v Arktidě, je zodpovědné za spouštění procesů a zpětných vazeb, které urychlují tání,“ říká. Jisté je, že to jsme před pár lety považovali za výjimečné, se dnes stává normou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist