https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmy.cz-prumerna-cena-pudy-podle-odhadu-mezirocne-vzrostla-o-13-8-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmy.cz: Průměrná cena půdy podle odhadu meziročně vzrostla o 13,8 procenta

15.12.2022 10:42 | PRAHA (ČTK)
Průměrná tržní cena zemědělské půdy byla letos 335 000 Kč za hektar, což je meziroční nárůst o 13,8 procenta. Vyplývá to z odhadu poradenské společnosti Farmy.cz, který vychází z údajů o doposud realizovaných obchodech. Loni stál hektar půdy v průměru zhruba 294 000 Kč a cena meziročně vzrostla o 16 procent.
 

"Přestože průměrné celoroční ceny proti roku 2021 vykazují výrazný růst, kvartální vývoj cen potvrzuje stagnaci tržních cen půdy v druhém pololetí roku," uvedla společnost. Odhaduje, že v posledním čtvrtletí letošního roku cena půdy proti třetímu čtvrtletí klesla o 0,5 procenta. Meziročně je cena v posledním čtvrtletí o zhruba osm procent vyšší.

Společnost pravidelně publikuje výroční zprávy o trhu s půdou, definitivní výsledky za letošní rok budou k dispozici v lednu.

Zpráva za rok 2021 uvádí, že se zvýšila poptávka po nákupu půdy od investorů mimo sektor zemědělství, kteří půdu vnímají jako bezpečnou investici. Podíl nezemědělských investorů podle firmy stoupá od roku 2020, loni koupili 48 procent pozemků prodaných na portálu společnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2022 11:30
Na to, aby se nejlepší půda zastavovala, tak je stále moc laciná !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.12.2022 13:54 Reaguje na smějící se bestie
Velkoskladama
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2022 11:53
Ten poslední odstavec je důležitý. Firmy chytají kavky mezi zbohatlíky a předraženě jim prodávají půdu. V ní jim pak leží peníze a doufají, že se za pár let najde jiná kavka. Mě to neva teoreticky jsem teda vlastně milionář :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist