https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fcc-planuje-v-prostejove-stavbu-linky-na-vyrobu-tuheho-paliva-z-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FCC plánuje v Prostějově stavbu linky na výrobu tuhého paliva z odpadu

24.10.2023 10:28 | PROSTĚJOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Linku na výrobu tuhého alternativního paliva (TAP) z odpadu chce v areálu nedaleko hlavního vlakového nádraží v Prostějově vybudovat firma FCC Česká republika. Technologie má mít zpracovatelskou kapacitu až 50 000 tun odpadu za rok. ČTK informaci získala z oznámení záměru na úřední desce hejtmanství. FCC původně plánovala výrobu TAP z odpadu v Biskupicích u Prostějova, kvůli odporu obyvatel a zastupitelstva ale od záměru nakonec upustila. Obyvatelé a firmy v Prostějově ročně vyprodukují zhruba 10 000 tun odpadu.
 

Linku na TAP chce FCC ČR instalovat v areálu bývalé Vitany, který vlastní dceřiná společnost FCC Prostějov. "Cílem záměru je vybudování linky na výrobu TAP pro využití ve fluidních kotlích a cementářských pecích, která bude zpracovávat energeticky využitelné odpady kategorie O, tedy bez nebezpečných vlastností," stojí v oznámení FCC. Linka má zpracovávat komunální odpad, materiálově nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady i zbytky z třídění druhotných surovin. Záměr už byl zařazen do databáze EIA.

Primátor František Jura (ANO) minulý týden řekl, že o projektu firmy FCC nemá zatím podrobné informace a chystá se sejít s jejími zástupci. Podle pozičního zastupitele Petra Ošťádala (Na rovinu!) je lokalita pro linku na TAP vybrána zcela nevhodně a zařízení zhorší kvalitu života ve městě. "Jako zastupitele města mě překvapuje, že se o záměru budovat linku na zpracování odpadu v areálu FCC Prostějov nikdo z vedení města ani slovem nezmínil. Přitom město má ve společnosti 25 procent podílu a jednoho ze dvou jednatelů. Zařízení tohoto druhu, které má být v provozu od 06:00 do 22:00, by rozhodně nemělo být 200 metrů od bytových domů," řekl ČTK Ošťádal.

Firma FCC nejdříve chtěla vyrábět TAP v nedalekých Biskupicích a odvážet ho ke spálení do teplárny v Přerově. Obecní zastupitelstvo ale s tímto záměrem před časem vyslovilo nesouhlas. V obci také vznikla petice, kterou podepsalo přes 2000 lidí. Společnost FCC poté od plánované investice do linky v Biskupicích ustoupila.

Chystanou zpracovatelskou kapacitu v Biskupicích firma FCC původně nabídla i prostějovské radnici, která se rozhodla odejít ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Tato krajská firma vlastněná samosprávami zajistí pro města a obce společnou likvidaci odpadu poté, co budou zpřísněny podmínky pro nakládání s odpady. Vystoupení ze servisní společnosti vedení radnice zdůvodnilo tím, že má od firem FCC a PGP Terminal nabídky na ekonomicky výhodnější likvidaci odpadu.

Prostějovská radnice nyní jedná o možné spolupráci při likvidaci odpadu i se zástupci společnosti PGP Terminal, která v Mostkovicích u Prostějova plánuje zařízení na plazmové zplyňování odpadu. Proti tomu se ale v petici vyslovila více než polovina obyvatel a proti je i obecní úřad. Prostějovští radní tento týden schválili memorandum o spolupráci s firmou PGP Terminal, která má podle Jury v hledáčku více lokalit, přičemž do výběru město mluvit nebude.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

24.10.2023 16:36
No, místo postavení spalovny bude linka na TAP. A co s ním? Spalování odpadu vyžaduje velmi nákladné intenzivní odstraňování škodlivin ze spalin.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.10.2023 01:10
když se budeme furt ohlížet na ta mnohá pomatená referenda která jsou mnohdy pod taktovkou nějakých mnohých zabedňenců, tak se nepostaví ani 1 nějak vykonný větrák nebo něco prospěšného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist