https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-bude-jednat-s-energetickymi-spolecnostmi-cru-a-csu-o-cenach-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala bude jednat s energetickými společnostmi, ČRÚ a ČSÚ o cenách plynu

2.5.2023 01:03 | LIBEREC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ceny plynu v Česku, které zveřejnil ve středu ve své zprávě evropský statistický úřad Eurostat, neodpovídají realitě a je třeba zjistit proč. Na jednání Pirátů v Liberci to minulý týden řekl premiér Petr Fiala (ODS). V tomto týdnu se proto sejde se zástupci energetických společností, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle zprávy Eurostatu se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie nejvíc zvýšily v České republice.
 

"Musíme zjistit, proč to neodpovídá realitě. To, jestli si za tím stojí Eurostat, nevím, ale ta data dodávají naše instituce. A musíme zjistit, jaká je tady odpovědnost Energetického regulačního úřadu, jaká je odpovědnost Českého statistického úřadu. My víme, a stačí se podívat na prohlášení a fakta, která předkládají energetické firmy, že ta čísla prostě nesedí a že naši občané tyto částky neplatí," doplnil Fiala, který chce na jednání příští týden zjistit, kde je problém.

"Co víme, je, že to, co bylo zveřejněno, neodpovídá ani v těch částkách a neodpovídá to ani v tendenci. Prostě ty ceny se vyvíjely jiným způsobem, otevřeně to říkají klíčoví energetičtí hráči na trhu, a jestli vám například firma, která má 40 procent trhu s elektřinou, řekne, že takovéto ceny by mohly platit maximálně u dvou až tří procent jejich zákazníků, tak jasné, že ta čísla prostě dohromady nesedí. Je to věc, která potom zbytečně zneklidňuje českou veřejnost, a oprávněně zneklidňuje. Musíme mít jistotu, že pracujeme i ve veřejném prostoru s čísly a daty, která odpovídají realitě," dodal Fiala.

Unijní statistický úřad ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v ČR zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíce ze všech zemí EU. Například na Slovensku růst činil 18 procent a byl druhý nejnižší v EU. Podle Eurostatu sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám, jak jsou účtovány zákazníkům. "Konečné ceny, které platí zákazníci, zahrnují kompenzační opatření přijatá vládou," uvedl Eurostat.

Mluvčí ERÚ Michal Kebort ve středu upozornil na to, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z tehdejších cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. Drtivá většina lidí v Česku tak v té době platila za plyn nižší ceny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.5.2023 10:37
Prostě opět se ukazuje, že vláda nic neví o tom, jaké jsou ceny v zemi, ve které vládna. Mám etady i jiný nezávislý zdroj cen (i plynu) a tam Česko opět vyniká neobvykle vysokou cenou:
https://www.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

3.5.2023 00:19 Reaguje na Richard Vacek
Vypadá to bohužel že vůbec neví k jakému zdražování tu došlo , nám třeba dodavatel chtěl od listopadu 2022 zvýšit zálohy z 14600,- na 50000,- za měsíc tak kolik že to je procent ? 240% a to jsme ještě začátkem roku 2022 platili 5600,- takže od začátku roku do konce 2022 to bylo u nás například skoro 800% !
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

3.5.2023 00:12
Vláda by hlavně nyní měla zrušit cenový strop plynu protože cena na burze už je dávno daleko nižší a dodavatelé se přitom drží stropové ceny zuby-nehty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist