https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-cr-by-mohla-v-zastropovani-cen-plynu-prehlasovat-ostatni-ale-chce-shodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: ČR by mohla v zastropování cen plynu přehlasovat ostatní, ale chce shodu

15.12.2022 01:22 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko by v roli předsedající země Evropské unie mohlo v pondělí na Radě EU pro energetiku přikročit k přehlasování ostatních členských států v otázce zastropování cen plynu. Na brífinku v Bruselu to naznačil český premiér Petr Fiala. Doufá ale, že dohody bude dosaženo shodou a o stanovení maximálních cen plynu nebude nutno rozhodnout na základě kvalifikované většiny. Jednou ze zemí, která omezení cen plynu odmítá, je Německo.
 

"Pokud shody nebude dosaženo, pak budeme muset postupovat v souladu se všemi principy a pravidly, na kterých EU stojí,“ řekl Fiala na dotaz Deníku N, zda bude nutné přistoupit k přehlasování například Německa v otázce zastropování cen plynu. Všechny země by ale podle Fialy v takto citlivé záležitosti upřednostnily dosažení shody, která je blízko.

"Probíhají jednání, jsme poměrně blízko k tomu cíli," řekl Fiala. "Je to ale tak citlivá věc, že všichni preferují dosažení dohody, se kterou budou všechny země srozuměny, a to je i pozice, kterou preferuji já," dodal premiér.

Evropský blok se již od léta snaží najít shodu na parametrech mechanismu, jenž by předešel výraznému zdražování plynu, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím země neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

"Naší snahou musí být najít mechanismus, jakým zabráníme těm obrovským výkyvům cen plynu a jak zabráníme tomu, abychom se dostávali do situace, se kterou si těžko mohou poradit domácnosti zemí Evropské unie a také firmy," dodal Fiala.

Ke schválení mechanismu by stačila kvalifikovaná většina 15 států představujících 65 procent obyvatel EU, české předsednictví se ale pokouší získat souhlas všech zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

15.12.2022 07:20
Ten komik Fiala je snad opravdu přesvědčený, že něco řídí.
Odpovědět
sv

sv

17.12.2022 10:53 Reaguje na pavel peregrin
Komik peregrin je snad opravdu přesvědčený, že není akorát pro srandu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:13
nevím, jestli tohle je zrovna nejdůležitější rozhodnutí, v praxi to neovlivní vůbec nic. Ale výhoda je, že naše předsednictví je hodnoceno velmi dobře, především v tom, že se snažíme Evropu dávat dohromady a hledat společné řešení. To je zcela zásadní prvek obrany proti kremelské zrůdě, která stále neopustila záměr, že Evropu rozeštve, ovládne a zničí.
Důkazem je aktivita dezolátů a snaha rozeštvat nás mezi sebou i s Evropou i USA.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 12:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropu a USA rozeštvává konkrétně kdo ... i když tady je to u vás jasný, to všechno Putin:-) ... a hlavně JAK???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 14:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Velmi jednoduše. Už dávno si zaplatil určité lidi ve veřejné správě, v neziskovkách (Tamáš ze Ne základnám), v politice i byznysu a ti pro něj dělají dezinformační a hyenizační kampaně. Dobře to popsala BIS:
"BIS – jak vyplývá ze zprávy – jasně říká, že hlavní hrozbou je Rusko a jeho tajné služby. A nezakrývá, že Rusové umí všechna ostatní rizika, která tu jsou, využít ve svůj prospěch. Nedůvěru v Evropskou unii, NATO, antiislamismus, fake news, korupci i organizovaný zločin. Analýzu hrozeb ze strany BIS je třeba brát vážně – bez náznaků o nich mluví oficiální instituce státu, která má sledování rizik v popisu práce. Už tedy nejde o zákulisní spekulace, ale o fakty podepřené a veřejně publikované zjištění."
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, čtete vůbec co sem postujete?

Já se ptal na ten váš šplecht o rozeštvávání Evropy a USA, a vy mi sem prdnete nějakou zprávu BIS, která řeší ... nic jiného ji taky nepřísluší ... co se děje/neděje v ČR?

Dyť to tam máte jasně napsáno ... "... všechna ostatní rizika, která TU jsou, ...".

BIS ... TU ... znamená v ČR ... trubko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:17 Reaguje na Svatá Prostoto
To samé Putin rozjel už dávno v celé Evropě, určitě znáte jména Wilders, Le Penová, Salvini, Orbán, Schroeder, Kotleba - Fico, Okamura - Babiš atd. atd. všechny dezoláty samozřejmě neznám. Všichni jsou to NÁRODOVCI, samozřejmě, kdo jiný.
Rozjel to už dávno i v USA, jen trochu jiným způsobem:
„Vměšovali jsme se (do amerických voleb), vměšujeme se a budeme se vměšovat. Opatrně, přesně, chirurgicky a po svém, jak to umíme.“„Během našich sotva znatelných operací odstraníme obě ledviny a játra najednou,“ řekl bez bližšího vysvětlení Prigožin.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zakladatel-zoldnerske-skupiny-prigozin-priznal-ze-zasahoval-do-voleb-v-usa-40413866#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.12.2022 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Pravděpodobně jste byl vždy nebezpečný člověk pro lidi s jiným názorem ve svém okolí, dnes jste opět ve svém živlu. Vytváření seznamů, dehostace. Z lidí jako vy se vždy rekrutovali ti nejhorší fanatičtí mučitelé a vrazi odpůrců. Asi by jsme se měli začít bát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 12:07 Reaguje na Milan Dostál
Cha cha jaké seznamy? Vy fakt nevíte, kdo v Evropě prosazuje zájmy Ruska?
Tj. rozeštvávání, snahy o vystoupení, vytahování paranárodních zájmů, které zcela logicky jdou proti zájmu celku? Který je Putinem neporazitelný, ale jednotlivé státy ovládané dezoláty dokáže masakrovat velmi lehce!!
Mrkněte, co na nás soudruzi chystají,
přímo od zdroje:
https://www.facebook.com/1765841958/videos/293588402841446
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.12.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to jsou zájmy celku a jakého celku? To jsou zájmy poměrně úzké skupiny lidí, ale spousty užitečných udiotů, kteří doufají, že kousek moci spadne i na ně. Dost našich politikům koukají sotva kotníky z pr... této úzké skupiny. Vy jste tam zabořen jen těmto našim dobroserům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 15:54 Reaguje na Milan Dostál
Ten celek se jmenuje Evropská Unie (zkratkou EU) a lidé si to z více dobrých důvodů instalovali a postupně se to rozšiřovalo, dost států tam chce vstoupit. Vystoupila jen Británie a obávám se, že si silně nepomohla.
"Přes všechny své četné nedostatky a prohřešky si Evropa zajistila nesmírně cenný, ba nedocenitelný soubor kompetencí a obratností a může se o něj dělit se zbytkem planety, který ho má ke svému přežití zapotřebí dnes víc než kdy jindy."
Zygmunt Bauman, 2013
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 14:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy jste skutečně svatá prostota, proč asi má většina našich občanů svět zcela naopak? Včetně vás?
Za válku na Ukrajině můžou USA, chtějí Evropu ekonomicky zničit a podobné pitomosti, prostě vše naopak.
Tohle je cílem Putinova snažení, nepřítele demoralizovat a pak napadnout.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 14:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete dát do placu odkaz na příspěvek, ve kterém jsem psal, že za válku na Ukrajině mohou USA? A odkaz na příspěvek, ve kterém jsem psal, že USA chtějí Evropu ekonomicky zničit?

Samozřejmě že nemůžete.

Tak kušte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Skutečně se odmítám přehrabovat ve vašich vejšplechtech, to po mě chtít nemůžete.
Bylo by to naprosto k hounu.
Já můžu jen předložit realitu - skutečnost a je na vás, jestli jste ochoten se nad tím zamyslet, nic jiného dělat nemůžu.
Může vám třeba pomoci zcela kouzelný pořad z ruské televize:
https://www.facebook.com/1765841958/videos/293588402841446
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 15:16
Ajajaj, to bude u páté kolony mrzeníčko. :D

Tvrdý dopad sankcí. Rusko musí prodávat ropu do Indie se ztrátou

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-moskva-prodava-ropu-do-indie-se-ztratou-40417575#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:42 Reaguje na Petr Eliáš
No, že tratí je jasné, ale ono to celkově není zase tak horké ...

"Total Russian exports in November stood at their highest levels since April 2022, the IEA said. However, Russia’s oil export revenues fell by $700 million to $15.8 billion due to wider discounts on Russian crude and lower international crude oil prices, according to the IEA’s estimates.

Russian oil prices saw steeper declines in November. Urals in Northwest Europe fell by nearly $30 per barrel to $43 a barrel by early December, well below the $60 per barrel price cap finally agreed by G7, Australia, and the EU, per IEA assessments."

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Russias-Oil-Revenues-Dip-As-Huge-Discounts-Offset-High-Exports.html

Pokud v průměru prodávají za 43, tak z toho radost rozhodně nemají, ale před pár lety byla cena na trhu ještě nižší ... "Cena termínového kontraktu na ropu Brent v pondělí v jednu chvíli vykazovala pokles až o 34 procent, později ale část ztrát smazala a kolem poledne už stál barel Brentu s dodáním v květnu asi 36 dolarů. To byl pokles o 20 procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) po pádu k 25 dolarům za barel později stála více než 32 dolarů a proti pátku ztrácela zhruba 21 procent."

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3059800-cena-ropy-klesla-o-tretinu-nejvice-od-valky-v-perskem-zalivu

Rusko tehdy fest krvácelo, ale dalo to.

Tohle Rusku samozřejmě nepomůže, ale Ukrajině to válku nevyhraje.














Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Tohle bylo pro Rusko dost zásek, jenže bylo v úplně jiné kondici a celá krize tvala pouze velmi krátce. Prodávalo gigantické objemy, taky dominovalo evropskému trhu s plynem a nebyly na něho nasazeny žádné viditelné sankce, taky neplatilo tu příšernou válku.
Ale byl to asi taky jeden z důvodů loňského útoku, Putin věděl, že když Evropa odmítla spustit NS2, tak už nemá na co čekat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Současné embargo prakticky na všechno a především na ropu musí Rusku zlomit vaz, pokud ne, máme válku příští rok i u nás.
Odpovědět
ZK

Zan K.

21.12.2022 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A dle úrovně ruských vojsk asi nebude ta klasická. A co to znamená, víme všichni. Rus je prostě opravdu durak či medvěd zahnanej do kouta. A proto zmatkuje. To Nikota byl jinej kabrňák. Dosáhl tehdy alespoň stažení jadernýcgh raket s Turecka. Inu byl to nakonec ukrajinec...
Odpovědět
va

vaber

16.12.2022 13:56
politici pracují až se z nich kouří ,vystavují ztrhané obličeje a zpocené čelo, od užitečné práce kterou dělají, samozřejmě jen v zájmu svých voličů,
výsledkem bude zastropování,
dal si ale někdo otázku co se stane, když bude strop překročen,
to jako státy přestanou kupovat plyn?
a co bude dál ,budou čekat až cena spadne,
ale hlavně, že makají jak šrouby
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 15:58 Reaguje na vaber
Přestanou kupovan plyn. A prodávající musí prodat. Situace nacypa ze všech stran, doufejme, že na ni nedojde.
Ale hrůza je z Ukrajiny, další děsivé masakry, už je na čase se do toho vložit, válce se stejně nevyhneme.
Odpovědět
va

vaber

17.12.2022 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
jak jsi přišel na to že prodávající musí prodat, začneme s ním taky válčit?
Hanzl co to meleš o masakrech ,já četl že Rusům už došla munice i lidi,tak jak mohou válčit a dělat masakry,
klidně se do toho vlož, vem si bambitku a vyraž dělat mír a pořádek, takových mírotvorců už tam poslal svět habaděj ,
rádi válčí a je jim jedno proč a možná už se mydlí mezi sebou,
takže pro svět bude jen dobře



Odpovědět
sv

sv

17.12.2022 10:58 Reaguje na vaber
Vaberkovi, zřejmě nedochází, že když neprodají, tak budou žrát trávu. Mimochodem s kým, že jsme to TAKY začali válčit? Evidentně jsi toho moc nepřečetl. Když ti to čtení dělá takový problém, tak si pusť video. https://www.seznamzpravy.cz/tag/buca-65864
Že jo, stačí když do roztrhání těla za covidového strašpytla puťku bojuješ ty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2022 13:47 Reaguje na vaber
Čověče úplně blbá, vy nevíte nic o ničem? Rusi provedli včera nejhorší nálet za celou válku, Kyjev je bez proudu, v celé zemi je zničeana víc, jak polovina veškeré energetické infrasruktury, i pár elektráren rozbořili!!
Koukni se kua drát někdy do zpráv!!
Odpovědět
va

vaber

18.12.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
já zprávy dnes nečtu,
ale kdysi jsem je četl a když bylo bombardováno Srbsko házeli na elektrárny grafitové bomby a používali ochuzený uran a všechny mosty v Bělehradě zničili kromě jednoho na kterém se shromáždili lidé jako živý štít,vzpomínám i na prohlášení ,že všechny cíle jsou legitimní,
já jsem proti válkám na rozdíl od lidí jako ty a tobě podobní a proto je svět takový jaký je
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2022 10:06 Reaguje na vaber
A PROČ Amíci bombardovali Srbsko?
Protože ti páchali "etnické čištění", tj. přímo genocidu v Kosovu, dersítky tisíc mrtvých, to taky nevíte?
A k čemu je grafitová bomba? Aby zaliskala rozvodnu vodivým grafitem, tím se prošlusují všemožné systémy, ale škody jsou minimální. Jenže trvá nějakou dobu, než obsluha vše vyčistí, tj. ta bomba je velmi šetrná.
Ochuzený uran není radioaktivní a je jen do průrazných bomb, taky obětí v Srbsku bylo skutečně minimum.
Proti válce je každý, kromě agresora. Jeď do Kremlu vysvětlit té zrůdě, že má tu válku stopnout, nikdo jiný to udělat nemůže.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist