https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-na-cop28-vyzval-k-jaderne-renesanci-prislibil-miliony-do-zeleneho-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala na COP28 vyzval k "jaderné renesanci", přislíbil miliony do zeleného fondu

2.12.2023 12:53 | DUBAJ (ČTK)
Foto | Dean Calma / IAEA / Flickr
Změna klimatu je jednou z největších globálních výzev naší doby. Řekl to dnes na klimatické konferenci COP28 v Dubaji český premiér Petr Fiala. Zároveň jako součást řešení klimatických problémů obhajoval obnovený rozvoj jaderné energetiky, která je podle něj spolehlivá a zároveň čistá. Česká republika je rovněž připravena v příštích čtyřech letech poskytnout až čtyři miliony dolarů (zhruba 90 milionů korun) do světového fondu na pomoc rozvojovým zemím v boji proti klimatické změně, uvedl Fiala.
 

"Klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby. Související rizika se týkají každého. Ale některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné," řekl na úvod svého krátkého projevu český premiér. Poukázal například na nedostatek vody, jehož byl svědkem během cesty po Africe minulý měsíc.

Česká republika je připravena do roku 2027 poskytnout čtyři miliony dolarů na činnost Zeleného klimatického fondu, což pomůže rozvojovým zemím čelit klimatické změně a přizpůsobit se jejím dopadům, řekl Fiala.

Český premiér účastníky summitu ubezpečil, že Česko podporuje cíle pařížské klimatické dohody i klimatické cíle EU, včetně cíle vybudovat uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050. Hájil přitom i využívání energie z jádra. "Ale chci zdůraznit, že úspěch v dosažení našich širších klimatických cílů je fundamentálně závislý na jaderné energii," řekl Fiala.

"Jaderná energie je spolehlivá i čistá. Měli bychom tak využívat její výhody. Jednou z cest je rozvoj nové generace modulárních reaktorů," pokračoval český ministerský předseda, který už před odletem do Dubaje řekl, že ČR podpoří deklaraci za ztrojnásobení světových kapacit jaderných zařízení do roku 2050. Za iniciativou stojí 21 zemí včetně Francie, USA či Británie. "Globální jaderná renesance může být účinným řešením našich problémů," uzavřel dnes Fiala ve svém projevu pasáž věnovanou tomuto tématu.

Státníci na COP28 jednají o tom, jak zabránit katastrofickým důsledkům globálního oteplování a udržet růst teplot na Zemi na přijatelné úrovni, což se podle odborníků zatím nedaří. Politici se ale hned první jednací den ve čtvrtek shodli na spuštění nového fondu pomoci pro chudší země, které jsou klimatickými změnami nejohroženější.

Mezi řečníky na konferenci dnes byli například americká viceprezidentka Kamala Harrisová, italská premiérka Giorgia Meloniová nebo představitelé Řecka, Portugalska, Pákistánu či Vatikánu. V pátek měli projevy například britský král Karel III., šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, indický premiér Naréndra Módí či japonský premiér Fumio Kišida.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.12.2023 13:29
Ten už toho nasliboval, že !
Odpovědět
sv

sv

2.12.2023 16:59 Reaguje na smějící se bestie
Hlavně toho tolik nepodělal ... narozdíl od bureše.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.12.2023 20:07 Reaguje na sv
Podělal , na co sáhl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2023 20:35 Reaguje na pavel peregrin
Totální pitomost. Fiala zdědil zemi v ekonomickém rozvalu a slíbil, že ji dá dokupy bez zvyšování daní. Což reálně skutečně šlo, nebýt války na Ukrajině a hlavně totáně destruktivní opozice, která je schopna vše zablokovat, aniž by nabídla jiné (natož lepší), řešení.
T tak hysterické atmosféře, kdy desítky hodin obstruuje čistě destruktivní opozice, která lže příšerným způsobem, napadá, uráží přímo blije zbratky, se nic pořádného udělat nedá.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.12.2023 23:01 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.12.2023 09:40 Reaguje na smějící se bestie
Neztrácejte s ním čas. Zastánce OZE bych odpojil od sítí a nechal jim okusit jimi chystanou budoucnost energetiky, kdy se
budeme modlit, aby nesněžilo, nemrzlo,
foukalo, ale naopak zase nebylo moc horko
a nefoukalo tak, že bude nutné odstavit větrníky. Oni v tom Brně jsou zřejmě ze
stejného "hnízda" škodné v revíru.
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak v tom případě šupej machačku do Pyšelské odpojovat podepisovače green dealu bureše od sítí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.12.2023 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Copak dosud opozice vládě zablokovala? Vždyť přece
vláda odhlasovala vždy, co chtěla! Co zbabrala jde
tak čistě za ní a válka na Ukrajině je stejná výmluva jako výbuch sopky na Islandu. Pokud se nebudu do konfliktu angažovat a budu obchodovat,
jako v minulosti na základě vzájemné výhodnosti, tak se nic nemění. Kdo chce kam, pomozme mu tam
a pokud se zadlužovat chci do investování války někde jinde, tak za to musím převzít zodpovědnost.
Nikdo je k tomu nenutil a nebo to snad měli od
někoho nařízeno? Od kohopak, že se chovají jako
vazalové? Vládnout tu Fiala za kovidu, tak už
tu možná nejste, protože by tu byl na 100% chaos
ještě větší, když by nezavedl lockdauny a zdraví
by se mísili všude s nemocnými. Pokud by nepodpořil podnikatele, k čemuž pořád tlačil za cenu zadlužení Babiše, tak by jich velká část zkrachovala. Vy jste opravdu zaslepený politruk, který si nevidí na špičku nosu.
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Jinými slovy, rusácká podržtaška, machaček, chce docílit toho, na o co usiluje rusácký mafián fico, a z čeho on a jemu podobní zcela nesmyslně obviňovali Havla. Tedy chce zlikvidovat český a slovenský zbrojní průmysl. Machačku, ty rusácký vazalský negramote, ty víš kulové, co ČR co stojí. Realita je, že české firmy na válce vydělávají a jejich produkci financují dánové a a nizozemci. https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cr--dansko-a-nizozemsko-podepsaly-v-ramsteinu-dohodu-k-dodavkam-zbrani-na-ukrajinu-246456/
Samotný rozpočet ČR stojí pomoc Ukrajině zlomek toho co dotace, které v konečném důsledku skončí v kapse zloděje bureše. Tvoje fantasmagorické výmluvy ohledně burešova katastrofálního počínání za kovidu, které stálo desítky zbytečně vyhozených miliard a zbytečně zmařené životy, jsou na úrovni pepíčka ze školky. Příště tady budeš vzteky brečet, že soudružka učitelka na tebe a andrejka neprávem svádí ten totální bordel. Zkus si to nacvičiti machačku. Pěkně před zrcadlem si opakuj, jako si to opakuje andrejko bureš. "To som já něbol, to byl ten cizí pán."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2023 21:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Opozice zablokovala vládě snad 2/3 zákonů, které nepustili obstrukcemi vůbec k projednání a pak ji obvinili z toho, že nic nedělá. Normálka, jsme země naopak.
Obchod na základě cha cha cha "vzájemné výhodnosti" měla s Gazpromem a propálila na tom stovky miliard, výhoda ďa cyp.
A dál plácáte úplné pitomosti, prostě kobliha není mozková tkáň.
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:27 Reaguje na pavel peregrin
Koukám, že na tebe šáhl bureš.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.12.2023 13:50
Fiala už neví, že ty, kteří jaderné reaktory dovedou, vyhnali. Tak jsem zvědav, kdo by tu jadernou renesanci na západě realizoval.
To je jako chtít po současných Egypťanech, aby postavili pyramidu.
Odpovědět
sv

sv

2.12.2023 17:03 Reaguje na Richard Vacek
Narozdíl od nácka é teda vacka, Fiala moc dobře, ví že ti co se ve Finsku a Maďarsku za 4 roky, kdy už měla plnou parou běžet stavba, zmohli tak akorát na srovnaný plac, se na nějaké "reaktory" ani nezmohou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2023 20:37 Reaguje na Richard Vacek
Vyhnali jsme Rosatom, což bylo jediný rozumný, bo hlupemu Orbánovi postaví kulový.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2023 21:11 Reaguje na Richard Vacek
Je zcela mimo realitu uzavřít smlouvu na výstavbu JE s firmou, která neuznává mezinárodní právo.
Kolik set miliard (nebo víc?) v Eurech stál Evropu Gazprom? To je dost velká řádka jaderných bloků a jakou pokutu cha cha zaplatil? Hádejte.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.12.2023 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusko dovedlo Nord stream až k Německu. Zajisté to stálo dost peněz. Najděte viníka, ať to Gazpromu zaplatí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.12.2023 21:52 Reaguje na Richard Vacek
Nord stream dovedlo k Německu konsorcium tvořené z poloviny Gazpromem a z poloviny západními společnostmi. Zajisté to stálo dost peněz, ale ty peníze byly Gazpromu zrovna tak jako těch západních společností. Viník zničení Nord streamu známý není, kdo ale porušil smlouvu ještě předtím než k tomu zničení došlo je evidentní. V takové situaci, kdy jedna ruským státem ovládaná společnost čelí kvůli porušení dlouhodobých smluv mnohamiliardovým arbitrážím, je pochopitelně nereálné, aby s jinou ruským státem ovládanou společností stejné společnosti uzavíraly další dlouhodobé mnohamiliardové obchody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.12.2023 21:06 Reaguje na Emil Novák
KONEČNĚ!!! svámi můžu souhlasit!! Tolik sexu naráz!!?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.12.2023 10:52 Reaguje na Richard Vacek
Tak napiš do číny nebo do russácka. Oni ti něco v garáži postaví. :D
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.12.2023 18:07
V pohodě.Ktěm milionum příhodí ještě nějakou nutellu.
Odpovědět
sv

sv

2.12.2023 19:30 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.12.2023 20:08 Reaguje na sv
Podívej se ty troubo, kdo na světě hlavně staví jaderné elektrárny a pak tady něco kecej.
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:50 Reaguje na pavel peregrin
"Trouba" peregrin, se evidentně neřídí vlastní radou. Jinak by věděl, že NEstaví. Ve Finsku se nestaví, v Maďarsku se nestaví, v Egyptě, Indii i Turecku všude mají zpoždění a konflikty s místními vládami, subdodavateli a investory.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2023 21:08 Reaguje na pavel peregrin
Především Westinghouse, pak Číňani a Jihokorejci, dál nevím. Proč se ptáte?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.12.2023 10:50 Reaguje na pavel peregrin
A že jim to jde troubo... :) Už jste nějak ,,vyšetřili,, tu událost se zvýšenou radioaktivitou z 2017 nebo stále tutláte? Bylo to z Mayaku nebo na vás zase zaútočil ten zlý Západ? :D
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.12.2023 10:55 Reaguje na Petr Eliáš
A jak jste přišel na souvislost s jadernou elektrárnou?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2023 20:44

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.12.2023 05:38
jsem netušil, že premiérství tolik vynáší...
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě. bureš, patří k nejbohatším lidem v celé EU. Nejvíc si "vydělal" v dobách jeho diletantského a zlodějského premiérování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2023 21:06 Reaguje na sv
Tady je to velmi hezky vidět:
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-babis-si-za-rok-polepsil-o-62-miliard-40445635
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.12.2023 12:26
Hm, milion USD ročně do Zeleného klimatického fondu, kam se má dostat podle závazků 100 miliard USD ročně, to je nádherná ukázka toho, jak fungují dobrovolné závazky. Každý si může spočítat, že relevantní suma do fondu od ČR by měla být přes 100 milionů USD ročně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist