https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-podnety-kraju-pro-energetiku-nejsou-pro-vladu-nove-pracuje-na-nich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Podněty krajů pro energetiku nejsou pro vládu nové, pracuje na nich

26.8.2022 22:59 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Foto | Michal Kmínek / Wikimeda Commons
Podněty krajů ke změnám v energetice nejsou nové, vláda už se jimi řadu týdnů zabývá. Jedná o celoevropském stanovení maximálních cen i variantách transformace energetické skupiny ČEZ. V reakci na návrhy Asociace krajů to ČTK sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Žádné z navrhovaných opatření ale podle předsedy vlády nemá rychlé a jednoduché řešení.
 

"O celoevropském zastropování cen vstupních komodit do závěrných elektráren jednáme s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a bude to i velkým tématem pondělního jednáni s německým kancléřem Olafem Scholzem. Pokračuje rovněž příprava variant transformace ČEZ s cílem, kterým je získáni kontroly nad výrobními kapacitami elektřiny na našem území," uvedl premiér. Tzv. závěrná elektrárna plní síť a její cena je zásadní, je to hodnota, za kterou se prodává a kupuje elektřina na burze bez ohledu na to, za jaké náklady vyrábějí ostatní elektrárny.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ČTK sdělil, že vláda diskutovala možnosti zastropování záloh na energie. Na dalších návrzích hejtmanů už ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jozefem Síkelou (za STAN) pracuje. "Jedná se například o státního obchodníka s energiemi. Je navíc jasné, že s tím, jak cena energií dynamicky roste, bude vláda přicházet s dalšími návrhy, jak pomoci domácnostem, firmám i veřejným institucím," napsal.

Asociace krajů dnes vyzvala vládu, aby od začátku příštího roku regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Kabinet by podle ní také měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách ČEZ. Vláda by měla na opatření použít peníze ze sektorové daně nebo tím, že by zdanila každou vyrobenou megawatthodinu, řekl předseda asociace Martin Kuba (ODS). Všechny návrhy označil za přechodná řešení.

Na úrovni celoevropské Kuba zmínil jako vzor Španělsko a Portugalsko, které definovaly nejvyšší přijatelnou cenu plynu a vše, co je nad ní, dotují.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chystá svolání mimořádné evropské rady pro energetiku. Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení. Poznamenal, že jedním z možných řešení by bylo i stanovení maximální výše ceny energií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.8.2022 12:32
by spíš zajímalo, jaký zloděj založil energetickou burzu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist