https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-se-na-okraj-klimatickeho-summitu-v-egypte-setka-s-prezidentem-sisim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala se na okraj klimatického summitu v Egyptě setká s prezidentem Sísím

5.11.2022 01:36 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Premiér Petr Fiala (ODS) se příští týden v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch zúčastní začátku klimatické konference OSN, v programu třídenní cesty má i bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či setkání s českými vojáky. Příslušníci českého kontingentu mise MFO (Multinational Force and Observers) mají na základně nedaleko od Šarm aš-Šajchu za úkol dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. V rámci summitu premiér vystoupí na plenárním zasedání s projevem, zúčastní se kulatého stolu k hospodaření s vodou a otevře panelovou diskusi o podpoře vzdělávání v oblasti klimatických změn, informovala ČTK Strakova akademie.
 

Podle programu premiér do Egypta odletí v neděli odpoledne. V pondělí dopoledne navštíví české vojáky na základně Šarm aš-Šajch. Pak se Fiala spolu se světovými lídry zúčastní zahajovacího ceremoniálu summitu, na kterém budou zástupci vlád a neziskových organizací jednat o opatřeních, které je nutné a možné přijmout, aby lidstvo dostalo pod kontrolu globální oteplování. Později se Fiala sejde s egyptským prezidentem. V úterý ho v rámci zahajovací části summitu čeká kulatý stůl o hospodaření s vodou a panelová diskuse. Projev premiéra je plánován na úterní odpoledne.

Experti budou o opatřeních souvisejících se změnou klimatu jednat v egyptském letovisku dva týdny do 18. listopadu. Ústředním bodem má být posouzení praktického uskutečnění odklonu od používání uhlí, jak bylo ujednáno na loňském klimatickém summitu ve Skotsku. Kromě toho klimatický balíček obsahuje požadavek zrušení "neefektivních" podpor využívání ropy, plynu a uhlí.

Konference se zúčastní zástupci 195 států i Evropské unie. Účast příští týden přislíbili například americký prezident Joe Biden a po váhání způsobeném debatami o britském rozpočtu i nový britský premiér Rishi Sunak.

Evropská unie hodlá v Egyptě znovu přesvědčovat zejména méně ekonomicky vyspělé země o potřebě snižovat emise. EU chce ale zároveň hovořit o podpoře méně vyspělých zemí zasažených výkyvy klimatu či slíbit brzké navýšení vlastních emisních cílů.

Summit v Šarm aš-Šajchu má být obří akcí se zhruba 45 000 účastníky a tisícovkami novinářů. Podle egyptských hostitelů to bude dosud největší klimatická konference. Egyptské úřady čelí kritice za to, že podle médií zadržely dohromady více než 300 lidí v souvislosti s ohlášenými protesty proti konferenci či kvůli údajnému zneužívání sociálních sítí.

První klimatická konference se konala v roce 1992 v brazilském Rio de Janeiru. S krátkým přerušením do roku 1995 jednají o otázkách ochrany klimatu státy světa znovu každý rok, pokaždé v jiném městě. Nejvýznamnější klimatické summity s důležitými závěry se konaly v roce 1997 v Kjótu, v roce 2009 v Kodani a v roce 2015 v Paříži.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

5.11.2022 08:16
Trochu mi tam schází informace, jestli se zúčastní zástupci USA i zbytku Ameriky a hlavně, největší prasák planety, Čína.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2022 09:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Prasák jste evidentně podle svého způsobu myšlení vy.

Čína nemá na hlavu příliš vysoké emise a zásobuje z poloviny svět surovinově a energeticky náročnými výrobky. 3/4 svých emisí Čína dělá kvůli zbytku světa.
Odpovědět
sv

sv

5.11.2022 16:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Čímž chceš říct, že čínský export je vlastně dobročinnost, za který si číňané nic neúčtují?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.11.2022 17:26 Reaguje na sv
Účtují si za to méně než jiní, proto je taky o jejich výrobky zájem.
Odpovědět
sv

sv

5.11.2022 19:24 Reaguje na Richard Vacek
Jinými slovy i ten číňan propadl mamonu, nedělá to kvůli "zbytku světa" ale kvůli tomu, aby si nahrabal a ty zase jako obvykle žvaníš z cesty.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2022 20:37 Reaguje na sv
Vyrábějí mnohem levněji a na jednotku vyrobeného produktu mají obdivuhodně nízkou uhlíkovou stopu zjevně proto, že sami Číňani žijí uhlíkově úsporným životem a přesto jsou schopni vyrábět konkurenceschopné zboží.

O dobročinnosti nic netvrdím, neposouvejte mi blbosti!
Odpovědět
sv

sv

6.11.2022 15:52 Reaguje na Jiří Svoboda
To, že neumíš formulovat co vlastně chceš říct je jen tvůj problém, jiřiku. Mimochodem, ty fantasmagorie o nízké uhlíkové stopě a úsporném životě číňana sis vycucal z kterýho prstu? Pro info, že je průměrný číňan ve srovnání s průměrným evropanem žebrák, opravdu ale opravdu neznamená, že ta fabrika, kde dělá dvanáct hodin denně, nepoužívá ty nejlevnější a nejšipnavější technologie a nevypustí všechno svinstvo volně do okolí jen aby se ušetřilo a soudruh nomenklaturní kádr a manažer v jednou si tak víc nahrabal pod sebe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2022 14:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak ať to nedělají.
Zaprasit celou planetu se zdůvodněním, že je to dobré pro kšeft, je taky svinstvo.
Kdyby šli na ekologické výrobky, byly by dražší, část by se vrátila do Evropy i USA a stalo by se co? Evropa by víc vyráběla a cenová úroveň by šla mírně nahoru. Stejně jsme tu všichni přežraní.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.11.2022 08:49
Předpokládám, že s egyptskými představiteli bude řešit dodávky ukrajinského obilí. Tak, jak se na vrcholného ukrajinského politika sluší.
Odpovědět
sv

sv

5.11.2022 16:41 Reaguje na Richard Vacek
Vrcholný světový politik Fiala si jistě poradí ... narozdíl od vrcholných podržtašek tu bruselu, tu rusácka, tu číny v podání čučkaře, bureše či pitomia.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2022 09:27
No uvidíme, jak se pan Fiala na klimatickém summitu pochlapí a s jakými převratnými myšlenkami přijde. Obávám se ale, že zapadne do všeobecné šedi. Pan Babiš v Glasgow aspoň získal cenu fosílie dne.
Odpovědět
sv

sv

5.11.2022 16:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Ano, bureš předvolebně žvanil a snažil se zakamuflovat jak před časem v předklonu podepsal green deal.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.11.2022 09:31
Tak toto je povedené😀

https://www.forum24.cz/greta-bojuje-proti-zlemu-zapadu-stejne-tvrde-jako-putin-zrejme-to-ani-neni-nahoda/
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.11.2022 12:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdo by chodil na takový web?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.11.2022 13:11 Reaguje na Josef Mozek
Pro p. Hanzla není nic lepšího :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.11.2022 13:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jo, to mě taky napadlo :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2022 14:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Četl jsem to, ten vliv tam být může, ale ta logika silně kulhá na obě nohy.
Celý grýndýl a odklon od fosilu bylo pro Rusko, jako největšího dodavatele fisilních paliv, velmi nebezpečný.
Dnes je to už fuk, Rusko končí, ale Gréta není produkt války na Ukrajině.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 14:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Greta Thunbergová tvrdí, že „systém globalizovaného západního světa je vytvořen na principech kolonialismu, imperialismu, despotismu a genocidě“."

Cywe, a my to 17. listopadu ještě slavíme.-))).

Ale jinak má holka pravdu. A řekla to i hezky. Napsat takhle uvědoměle tu pradávnou pravdu, že prostě svět je založen na tom, že silnější pes m..á, to děvče chválím:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Jenže je to zas napoak, jak dycky.Západ velmi silně spolupracuje a ten silnější psék by chtěl být liliPutin, jenže se mu to prudce nedaří.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše schopnost reagovat na něco, o čem nikdo nepsal je skutečně obdivuhodná:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist