https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-se-shodl-se-scholzem-na-nutnosti-celoevropskeho-reseni-cen-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala se shodl se Scholzem na nutnosti celoevropského řešení cen elektřiny

29.8.2022 17:40 | PRAHA (ČTK)
Foto | Fotograf1978 / Wikimeda Commons
Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes v Praze s německým kancléřem Olafem Scholzem shodl na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny. Řekl to na tiskové konferenci po zhruba dvouhodinové schůzce.
 

"Shodli jsme se na tom, že je potřeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které určitě neodpovídají nákladům na výrobu a dosahují výše, která není přijatelná," řekl Fiala. "Současné ceny za elektrickou energii jsou neospravedlnitelné. Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Proto je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka energií," podotkl Scholz.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na pátek 9. září mimořádnou evropskou radu pro energetiku. Trh s energiemi přestal podle něj fungovat. Evropa podle něj musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, rada bude projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny.

Fiala zopakoval, že se Česko chce podílet na rozvoji evropské energetické infrastruktury a na získání kapacit v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), jež bude Německo budovat. "Z Německa jsme zkapalněný plyn schopni dostat existujícími plynovody poměrně jednoduše do České republiky," řekl Fiala. Z geografických a strategických důvodů má Česko zájem zejména podílet se na kapacitě terminálu Lubmin-Greifswald. Podle Scholze budou první nové terminály v provozu už v lednu.

Podle Fialy též pokračují jednání o česko-německé smlouvě o solidaritě v dodávkách plynu. Česko by též uvítalo prodloužení provozu v německých jaderných elektrárnách alespoň o několik měsíců, doplnil předseda české vlády. "Z českého hlediska by se určitě jednalo o pozitivní rozhodnutí, které by umožnilo nejen úspory ve spotřebě zemního plynu, ale i vyšší stabilitu přenosové soustavy regionu a nižší ceny elektřiny," řekl český ministerský předseda.

V Německu se v současnosti vedou debaty o prodloužení životnosti posledních tří tamních jaderných elektráren kvůli úsporám plynu. Nevyloučil to dříve právě Scholz, podle ministra hospodářství za Zelené Roberta Habecka by se to ale nevyplatilo.

Fiala se Scholzem také připomněli dřívější dohodu, na základě které česká armáda získá jakožto náhradu za techniku poskytnutou Ukrajině od Německa darem 15 tanků Leopard 2A4, dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ chce Česko koupit. První tanky by podle Fialy mělo Česko obdržet do konce letošního roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

29.8.2022 18:35
Cena se dá vytvořit buď direktivně(socialisticky), nebo na trhu vyrovnáním nabídky a poptávky (kapitalisticky). Pokud kapitalisticky a je zdrojů málo, lze je postavit, nepomůže je odstavovat. Např. uhelně elektrárny v Německu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.8.2022 18:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nejen uhelné, ale vrátit do provozu ty zavřené JE.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.8.2022 19:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Scholz si hraje s Fialou když chce oddělit plyn od ceny elektřiny...plynové elektrárny by zlevnili ale kdo jich má nejvíc?
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 20:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jenomže pokud použijete socialistické řešení, tak v situaci, kdy poptávka převyšuje nabídku musíte vytvořit nějaký distribuční klic, a pokud řekněte, že cena to nebude je potřeba říci co. .....Třeba to zastropovat věkem, a argumentovat, že geronti si svůj díl spotřeby energii už vybrali.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 06:43 Reaguje na Darth Bane
I vy budete jednou gerontem- co na to řeknete?
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:29 Reaguje na pavel peregrin
Je jenom jedna zavrzenihodna, generace bolsevickych zlodejskych gerontu, která tu vydrancovala přes polovinu přírodních nerostných zdrojů, a v privatizaci rozkradla, co se dalo. ZE, peregrine????
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 18:41
Tato zpráva mě potěšila. Na rozdíl od kolovrátka Hanzla zde pravidelně uvádím, že bez systémové změny není jakákoli pozitivní změna myslitelná, neboť stávající burzovní systém se doslova zbláznil a díky zelenému blouznění ekomagorů v Bruselu a Berlínu o lepších zítřcích na křídlech OZE nás uvrhl do krize.
Slova kancléře Scholze " "Současné ceny za elektrickou energii jsou neospravedlnitelné. Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Proto je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka energií." ,potom vnímám jako potvrzení svého názoru.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 20:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, Vinklere.....Fiala se Scholzem se dohodnou na zásadní systémové zmene, a znovelizuji zakon zachovani energie. Postavení na to mají, ne????
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 20:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere , je to prostinke....EU spotřebitele chtějí víc, než jsou výrobci schopni vyrobit. .....proto vzrostla cena, která v tomto případě tvoří distribuční klic. ..... Jakou ideologii ten cenový distribuční klic nahradite?????.....Vezměte kleště, a 30 milionů evropských domácnosti odstrihnete od elektriny?????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 16:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Váš názor (myslím že č. 108A) je, EU rozpustit nebo vystoupit.
Tím nastane bohatství energií a celkové zvýšení životní úrovně, ovšem bez produkce odpadu a ničení deštných pralesů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 20:12
Evropská komise kvůli prudkému růstu cen elektřiny připravuje krizová opatření a systémovou reformu trhu. V projevu na konferenci Bledské strategické fórum to dnes oznámila předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyen.

Evropská komise se probrala ze snění ? A co její maniakální vize - utlouct sodovkáč ať to stojí, co to stojí, už neplatí ?
Pane Hanzle , prosím o zasvěcený komentář.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 20:41
Co je to shoda? Je to pokec a nakonec naprostý souhlas a nebo kompromis?
To teprve ukáže budoucnost, zda Němci odstaví JE a nahradí je paroplyny
pálícími zbytečně jinde potřebný plyn. No a taky se ukáže ta solidarita
a kolik ten plyn bude stát. Při příjmech Němců není plyn za jednotnou
cenu tak nákladný jako pro Čechy s třetinovými příjmy. Kdopak si ho drahý
asi tak u nás koupí a tak ho ještě rádi přenecháme Němcům. O tom byla ta
shoda? Nebo bude cena nastavena podle kapes spotřebitelů, jak už to
udělali jinde? Jedna cena při různých příjmech není o shodě, ale o té
solidaritě bohatých s chudými a na tuto utopii v dnešní době nevěřím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 20:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji poslední větu na :Různé ceny při různých příjmech je
o solidaritě bohatých s chudými a na tuto utopii dnes nevěřím!
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 20:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Ještě tak stanovit, kdo je bohatý, a kdo chudý. Neplést pracovite se zloději. Pokud má někdo 12 tisíc důchod a vlastní barák, je jasné, že na tento nakradl, a pak je zřejmé, že by měl být vySetrovan, usvedcen, souzen odsouzen a potrestán......
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 22:39 Reaguje na Darth Bane
Já někde píšu, že chci nějakou solidaritu? O ní mluví premiér a já o tom pouze pochybuji. Posuzovat lidi podle majetku a způsobu nabytí sice lze, ale vyvolá to spory po kterých evidentně toužíte, aby jste mohl lidi pokřiveně kádrovat podle sebe.
Je to ubohé a asi nejste skutečně takový vzdělanec,
za jakého se vydáváte, protože vám schází schopnost pochopit psaný text a navíc podle písemného projevu
pochybuji o dokončeném základním vzdělání. Jo a taky
odborník neplýtvá časem psaním takových blábolů na takovém diskusním fóru a věnuje se své vysoce odborné práci. Vás spíše tipuji na asociála stydícího se za své názory a ukrývajícího se za anonymní identitu, což je znakem nevyzrálé osoby.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Písemný projev mi deformuje Česká lokalizace Androidu, a to jste lokalizovali vy, chachari. Palice do vlastních řad Machacku.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 06:44 Reaguje na Darth Bane
To je vidět, jak jste ještě nezkušený cucák, pokud napíšete něco takového.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2022 08:13 Reaguje na pavel peregrin
U něho to je standartní reakce zakomplexovaného
nedouka vydávajících se za někoho , kým není a
který vulgaritou a urážkami nahrazuje odbornou
oponenturu. Nechám už jeho narážky bez odezvy,
protože podobně postižení lidé na reakci čekají,
aby mohli ještě více stupňovat svoji agresi. Je
to nemoc a bez léčení dopadá tragicky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Aha, já jsem nedouk........a vy jste co, Machacku, kde se mohu podívat, co jste za svůj pracovní život vytvořil, abych se inspiroval, jaký jste douk???? Na tomhle je bzundozni to, že pokud mne označujeme za nedouka, a sám mi profesně a vzděláním nesahate ani po podrážky, tak co jste potom vy????
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2022 09:21 Reaguje na Darth Bane
Pod přezdívkou můžete tvrdit, že jste
třeba Einstein a nebudu vám to věřit!
Dosud jsem nikde nečetl, že by něco
někde projektoval Darth Bane! Možná
jen hrady na pískovišti, ale o ty se
už sakra dlouho nezajímám!
Odpovědět
DB

Darth Bane

31.8.2022 20:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Svoji identitu jsem sem psal několikrát, negramotnej anonyme s nickem Břetislav Machaček. Tohle třeba jsem projektoval jako Hlavní inženýt projektu https://www.youtube.com/watch?v=bP0jm3NBfac&t=30s

Macháčku, toto je největší zařízení tohoto druhu NA SVĚTE, a projektoval jsem i jedno, které je k tomu vašemu chacharstánu blíž - je to systém UTWS na bubnové sušárně OSB ve Strzelce Opolskie.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:30 Reaguje na pavel peregrin
Jsem o tři roky mladší než vy, vy Jičínská tunelari
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:47 Reaguje na pavel peregrin
A to jako proč, peregrine???? Také máte postavený barák z nakradeneho, nebo spíše natunelovaneho?????
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 21:00 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 20:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Aha, takže bohatá stara, zlodejka s barákem za 10 Mega s důchodem 12 tis. Bude mít menší cenu, než rodina ve 2+kk v Praze, kde chlap dělá ajtaka za 80 tis. Jestli si takhle představujete sociální spravedlnost, tak já bych si představoval spíše národně sociální spravedlnost, za ta zlodejka dostane jinou formu toho plynu.....takovou, kterou umí kolínská draslovka. Zapomněl jsem název, jenom vím, že to mělo cosi společného s prudkým větrnými virem v Tichomoří, a druhým písmenem abecedy. No, pak bych uvítal ještě jeden distribuční klic......odhadnout, kolik kdo toho plynu spotřebovat k dnešnímu dni za celý život.....to by neměl být problém, stačí vyhrabat starý faktury. No a stanovit nějakou hranici, a nad touto dal ten plyn nedistribuovat. Když někdo 50 let plýtvat, tak holt má spotrebovano.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.8.2022 23:54 Reaguje na Darth Bane
Minite TajfunC? V Nemecku se zerty na tohle tema trestaji...
Mimochodem, fascinoval mne pred par lety pohled na laskuplne udelany architektonicky navrh komplexu pracovne-vychovneho tabora v Birkenau od videnskeho architekta W. Dejaco. Bylo zrejme, ze slo o vzdelaneho technika/stavare se stavovskou cti, ktera mu nedovolila sebemene odflaknout takto dulezitou. mozna i prestizni zakazku. (Soud nekdy v 70. letech neuznal tuto jeho praci za zasluhujici sebemensi potrestani.) Ta Vase tridni nenavist k delnikum mi prijde ponekud prehnana. Pokud chuda duchodkyne bydli v baraku, ktery pobliz Prahy postavil za bolsevika svepomoci jeji pracovity muz (byt treba i s pouzitim materialu porizeneho zpusobem relativne standardnim jen na pomery te pokrivene doby) proc to ma budit tridni nenavist - i kdyz ten barak ma dnes cenu klidne i pres 10 mega - u rodiny dnesniho ajtaka, ktery - treba - programoval tu slavnou prazskou tramvajenku za stovky milionu? Tim nechci smahem zatracovat ani dnesni ajtaky ale ani manualne pracujici - at jiz dnes nebo za bolsevika
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2022 08:22 Reaguje na Miloš Zahradník
Víte, já beru, že každý hájí to své, ale udělat z
dědiců a důchodců zločince, je znakem velmi těžkého
postižení a považovat manuálně pracující za odpad
dokonce za trestné. Lze to považovat za třídní
nenávist, ale lze vůbec takto nemocného trestat?
Ona ho potrestala už sama příroda absencí rozumu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

31.8.2022 20:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, nekvalifikovaní manuálové prostě JSOU odpad pracovního trhu. Jo, a Macháčku, především je velmi závažným trestným činem jednání podle § 345 - Takže směle do toho, výsledek bude ten, žer budu mít starost, jak prodat nějakou ratejnu v Chacharstánu, a vy až vylezete z krimu, budete bezďák
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:42 Reaguje na Miloš Zahradník
20.11.az 23.11. 1989 se dělnická třída unisono dozadovala u místních lidových milici střelby do studentů, kteří přišli požádat pracující do podniku podporu vyšetření incidentu na Národní třídě...... Pak to Jakeš složil, a teprve v týdnu od 27.11.1989 bylo zřejmé, že ani ta Urbánková parta to neudrží. Nikdy od té doby jsem nezaznamenal, že by dělnická třída od požadavků střelby do studentů ustoupila. To je má osobní zkušenost, pane zahradniku. Třídní nenávisti je právě imperativ dělnické třídy, dělník není profesní kategorie, ale třídní.....dělník je účastníkem delnickeho hnutí. Pokud byc pro dělníka měl nalézt alternativní označení, pak manuální fasoun..... Jinak vím, jak se stavělo za bolsevika svépomocí....na kradenem pozemku, z kradeneho, a v pracovní době, a také vím, kdo stavěl nejčastěji....vekslaci, melouchari, zelinari, pinglove, reznici a další smelinari. Jinak já kdysi měl stavební výkresy těch plynových komor z Auscwitz.... normálně byly dostupný na stránkách toho osvetimskeho muzea. Je na nich rohové razitki IG Farben.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

30.8.2022 09:02 Reaguje na Darth Bane
Ja si listopad 89 pamatuji tak, ze na venkove
a rekneme v te delnicke casti Prahy to proste melo par dni zopozdeni. O nejake strelbe se nemluvilo, leda snad v kruhu par zdivocelych prislusniku Lidovych milici. V pondeli 20.11. uz byli v podstate vsichni z MFF UK na Vaclavaku a dodnes si pamatuji mladsiho, chytreho kolegu, dnes v USA (usilovne ty dny pocital neco z hydrodynamiky) jak v utery 21.11 pote co videl masovy odchod vsech na Vaclavak rekl "Tak to dnes ja uz nemusim, uz je to hotovy" Hlavne ale lide (leckde tedy se zpozdenim par dni) tehdy tusili to coj e dnes potvrzeno i archivy - ze Gorbacov zasahovat nebude/a pokud ano tak spis na strane vzbourencu a ze tedy "revoluce" ma volny prubeh. 27. 11 generalni stavka a dav lidu na Letne - to uz v me pameti je spis neco jako 1. maj...
K tem stavebnim vykresum. Ano ,mne upoutala ta velka pece venovana i drobnym detailum jako ozdobne pismo atd. Latka pozadavku na kvalitniho projektanta byla tehda hodne vysoko... a uprimne receno, ony ty budovy z architektonickeho hlediska
asi nejsou spatne. Sugestivni brana - no a ta "sauna" neboli prijimaci objekt pro ty, co nesli do plynu je svym zpusobem i hezka. Vzdusne pusobici stavba pripominajici jidelnu letniho tabora mezi brizkami...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

30.8.2022 09:58 Reaguje na Miloš Zahradník
A hlavne, tehda uz padla berlinska zed a v Polsku a Madarsku uz to bylo vicemene hotove
nekolik mesicu. Hodne se to menilo uz behem zari a rijna 1989, pamatuji jak v jednom lesnim zakouti na samote u potoka - kudy jsem casto jezdil na kole - pribyl nahle ze dne na den na parkovisti pred domem zbrusu novy trabant... ;)
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

29.8.2022 20:54
To se mělo řešit v únoru. Jsme v zadeli s dechem a půl roku dělá Fiala se Sikelou analýzy a mají kecy mělo by se, mohlo by se...Co to zase nastalo za dobu, že racionalita je potlačena přiblblou zelenou ideologii v podání Západu a nejvice Němců.
Odpovědět
sv

s v

29.8.2022 21:45 Reaguje na Tomáš Kvítek
Na potlačenou racionalitu se zeptej agenta bureše a jeho green dealu, ty analýzo, která v "únoru" ani nevstala s postele.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.8.2022 06:47 Reaguje na s v
Zalez do kouta ty pozituro a neotravuj tady se svými přiblblými kecy a hlavně nepoučuj Kvítka, který toho má na rozdíl od tvojí makovice v hlavě neskonale víc.
Odpovědět
sv

s v

30.8.2022 14:38 Reaguje na pavel peregrin
To duní tvoje dutina lebeční, burešovská hysterko. A pro info, dělat ramena na internetu zvlášť, když žádná nemáš je k ničemu. Prostě kvítkovi napiš, že se ti líbí, a že by jsi s ním chtěl jít na rande.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.8.2022 22:45
Scholz promluvil i v Karolinu, a to o jeste dulezitejsich vecech nez je aktualni cena plynu a elektriny - ceske media si toho ale moc nevsimaji, s nekolika vyjimkami, uvadim dve z opacnych koncu ceskeho politickeho spektra https://denikn.cz/949214/rozsirit-eu-a-branit-ji-pred-ruskem-scholz-na-karlove-univerzite-predstavil-vizi-budoucnosti/?ref=tit1
https://protiproud.info/politika/6682-nemec-prijel-do-prahy-diktovat-konec-prava-veta-nemecka-evropa-bude-uz-bez-kulis-a-naplno-nedostupne-energie-byly-planem-ktery-se-zdaril-jsou-pilirem-valky-bez-tanku-nechcete-tak-vyreste-kvadraturu-kruhu.htm
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist