https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-shoda-eu-na-omezeni-ruske-ropy-je-vyborny-vysledek-cr-dostane-vyjimku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Shoda EU na omezení ruské ropy je výborný výsledek, ČR dostane výjimku Aktualizováno

31.5.2022 10:47 | BRUSEL (ČTK)
Petr Fiala na Václavském náměstí vyjádřující podporu Ukrajině.
Petr Fiala na Václavském náměstí vyjádřující podporu Ukrajině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O výborném výsledku pro Evropskou unii i pro Českou republiku hovořil dnes český premiér Petr Fiala poté, co se lídři sedmadvacítky v první den summitu v principu dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy. Embargo bude podle něj zahrnovat výjimku bez "časového limitu" pro ropu dováženou ropovody. Ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy dostane ČR 18měsíční výjimku, řekl Fiala. Přesná podoba šestého balíku protiruských sankcí včetně ropného embarga by mohla být známá v nejbližších dnech.
 

"Klíčové problémy se podařilo během toho večerního jednání odstranit... protože všichni prokázali vůli dosáhnout jednotného postoje," uvedl premiér na ranním brífinku s českými novináři.

Předseda unijních summitů Charles Michel ve čtvrtek pozdě večer ohlásil dohodu na zákazu ruské ropy přivážené tankery poté, co členské země zejména kvůli výhradám Maďarska projednávaly ropné embargo skoro měsíc. Platit má začít na konci roku, přičemž podle unijních činitelů bude znamenat snížení dovozu o dvě třetiny. Skrze ropovody bude moci ruská ropa do EU proudit dál, ovšem Polsko a Německo ohlásily plán zastavit dodávky prostřednictvím severní větve ropovodu Družba, a proto se mluví dokonce o 90procentním snížení dovozu.

Podle Fialy čtvrteční jednání ukázala, že EU je schopna dosahovat jednotného postoje proti "ruskému agresorovi" a udržovat tento postoj. Vyjednávací taktiku Maďarska, které si podle všeho kromě možnosti pokračovat v odběru ruské ropy jižní větví ropovodu Družba zajistilo i výjimku pro případy "náhlého narušení dodávek", příliš český premiér komentovat nechtěl. Místo toho vyzdvihoval postup české vlády.

"My jsme nehrozili žádným vetem a nevykřikovali jsme nic do médií, ale jednali jsme a snažili jsme se vysvětlit naše postoje a naše problémy," řekl. Zdůraznil přitom, že závěry přijaté v pondělí podpořil i maďarský premiér Viktor Orbán, přičemž tyto závěry neobsahují "konkrétní výjimky pro konkrétní země".

Finální znění ropného embarga stále není hotové, ovšem výjimka pro ropovody je podle posledních návrhů spojená se zákazem přeprodávat a nakupovat produkty z ruské ropy. Česko kvůli závislosti na naftě ze zahraničí požadovalo v tomto bodě dočasný odklad a podle Fialy s tímto požadavkem uspělo.

"Česká republika bude mít výjimku 18 měsíců, po kterou bude možné dovážet produkty (z ruské ropy)," uvedl český premiér. Dodal, že české vládě by nevadilo zastropování těchto nákupů, protože hlavním cílem je zajistit "dostatek nafty pro naše občany, naše firmy". Nepředpokládá prý, že by konečná podoba připravovaného sankčního balíčku obsahovala "časový limit" ukončení dodávek ropovody. Osmnáctiměsíční výjimku chce Česko podle Fialy využít k posílení kapacity ropovodu TAL, přes který z italského Terstu proudí ropa i na české území, a rovněž k zajištění dodávek nafty, kterou Česko kvůli nedostatečným vlastním výrobním kapacitám musí dovážet a která nebude pocházet z ruské ropy.

Fiala odmítl úvahy o tom, že by "nějaký stát na tom mohl vydělávat na úkor ostatních". V závěrech summitu se mluví o tom, že Evropská komise bude monitorovat uplatňování ropného embarga ve snaze zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu. Český premiér prohlásil, že všechny členské státy musí ctít závazek o ukončení závislosti na ruské ropě a že EK může stanovit, kdy už nejsou projednávané výjimky opodstatněné.

Ropné embargo je součástí širšího odklonu od ruských fosilních paliv, o nějž se EU snaží ve světle útoku Ruska na Ukrajinu. Už dříve se dohodla na zákazu dovozu ruského uhlí, nejsložitější je situace v souvislosti s plynem, jehož odběr chce sedmadvacítka ukončit do roku 2027.

Kromě tohoto bodu se pondělní závěry summitu týkají také finanční pomoci Ukrajině nebo podpory pro země zasažené uprchlickou vlnou, kterou válka spustila. ČR v tomto směru patří k nejzasaženějším zemím, Fiala proto dnes vyzdvihoval shodu na tom, že Evropská komise v této věci "najde v rozpočtu další prostředky". Vývoj hodnotil jako výraz evropské solidarity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

31.5.2022 11:08
Neberte ho vážně.Tomuhle srandastátu ve skutečnosti šefuje rezident CIA pro čr plukovník Koudelka náčelník BIS.A z toho Koudelky má vítr a nehne s ním ani Milda Zeman,který se vzmuže akorát na to,že ho nepovýší na generála.
Odpovědět
ZK

Zan K.

31.5.2022 16:45 Reaguje na karel krasensky
Jako by tenhle system vládnutí už někde existoval....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 17:48 Reaguje na karel krasensky
Milda má vítr i když si pšoukne Ovčáček.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.5.2022 19:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Milda kdyby v sobě našel soudnost tak už před delší dobou abdikoval a odešel dožít v klidu do ustraní.Už na to nemá.A to píšu jako člověk ,který mu to hodil.Doba je jinde,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 19:40 Reaguje na karel krasensky
Milda hlavně neměl vůbec podruhé kandidovat. To vypadal jako troska a byl troska. Na něm jsme si ověřili, jakou sílu mají ruské demagogie a špinavecké praktiky.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.5.2022 21:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Milda o sobě hlavně vůbec neví. Celý ten cirkus místo té hradní senilní trosky řídí Mynář s Ovcí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.6.2022 20:50 Reaguje na karel krasensky
Myslím, že má následky po kovidu a tím to je. Dlouhodobý kovid není legrace,spavost, únava, výpadky soustředění u toho jsou.
Ale jednak má jen rok v úřadu a taky není jediný náš prezident, který úřad dokončil těžce nemocný nebo.... (Svoboda, Masaryk, Hácha......)
Odpovědět
KP

Karel Padevet

31.5.2022 11:50
Má se vážně čím "chlubit".
Povedlo se mu zdražit vše vlastním občanům a tu výjimku nezařídil on, ale Orbán.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.5.2022 12:31 Reaguje na Karel Padevet
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 13:13 Reaguje na Karel Padevet
Ani Fiala, ani Orbán, ale Putin nám vše zdražil, ani tohle nevíte??
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2022 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin s tím počítal už dříve, kdy dodával málo ropy a plynu aby unie jela na rezervy a byli vysušený...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 17:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě, ale místní hlupačiska to pořád nechápou, trollové jim nakecali napřed že grýndýl, pak že sankce, příště to budou skvrny na Měsíci.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2022 16:19 Reaguje na Karel Padevet
to je nesmysl...Fiala chtěl překlenovací období, aby se více na to dalo adaptovat
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

31.5.2022 12:15
Je zajímavé že když Turecko krade zemědělské stroje, secí i ty další, v Syrii z kurdských i křestanských oblastí, tak naše dezinformační media hlavního proudu se neobtěžují o tom informovat.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.5.2022 12:24 Reaguje na Kamil Krabice
Pokud se měly blokovat skutečné dezinformační media tak měla být zablokovaná česká televize,český rozhlas,seznam zprávy,časopis Respekt,novinky,forum 24 a některé další.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.5.2022 12:31 Reaguje na karel krasensky
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 13:14 Reaguje na karel krasensky
Prostě všechny, které nelžou Rusům do noty. Klasika, jste prostě jen jejich vohnout.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

31.5.2022 13:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde máte ten výpočet náhrady ruského plynu pro evropské státy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 13:47 Reaguje na Milan Dostál
Já jsem vaše sekretářka? fakt? Jsem si nevšiml. Pošlete teda zálohu na první plat.
Odpovědět
ZK

Zan K.

31.5.2022 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jeden vohnout Rusů, druhej vohnout Amerikánů, dnes si prostě nevybereš. Horší je, že oba štvou stále více k vzájemné nenávisti a to vždy špatně končí....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 17:58 Reaguje na Zan K.
Naštěstí Amíci žádné vohnouty na nic nepotřebují, rádi kšeftují na úrovni. Víc se na tom vydělá.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.5.2022 14:04 Reaguje na karel krasensky
Tez 1**
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.5.2022 15:01 Reaguje na karel krasensky
1***
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 13:49 Reaguje na Kamil Krabice
Fanóš Dúbravoj šlohl secí stroj v Hampaléřu a taky to nebylo na ČT24.
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.5.2022 14:42 Reaguje na Kamil Krabice
1+
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2022 16:23 Reaguje na Kamil Krabice
proč by měli o tom informovat? Rusové je kradou taky ale Ukrajini je zablokoval a takje ani nenastartují, takže mají jen kus úhledného stroje s kterým nenadělají vůbec nic
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 17:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Můžou to prej prodávat po po částech na náhradní díly. Ovšem to prej nesmí rozmotovat dynamitem, jak mají ve zvyku.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2022 08:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kradou je Čečenci, když už.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.5.2022 12:35
Tady je slušně zatrollíno. :D
Odpovědět
MD

Milan Dostál

31.5.2022 12:55 Reaguje na Petr Eliáš
Vyvraťte pomocí důkazů, že někdo nenapsal pravdu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.5.2022 12:57 Reaguje na Milan Dostál
Lol, tvl. :D
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.5.2022 14:05
Nejak jsem nepochopil (pravda, clanek jsem jen preletl) zda vybornym vysledkem je to, ze Rusakovi zavreme kohouty ropnych trub nebo naopak ty kohouty nechame jeste na chvili otevrene, abychom nezkolabovali
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.5.2022 14:41 Reaguje na Miloš Zahradník
Dejte si to politologičesky vysvětlit, ale at se Vám z toho vysvětlení nezatočí hlava :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 14:52 Reaguje na Miloš Zahradník
Výborné je, že jsme se vůbec domluvili, EU připomíná pytel blech.
A hlavně tak, že se to dá dodržet. Normální země se budou odstřihávat postupně, jak najdou náhradu, nechají doběhnou smlouvy atd. My na Družbě musíme posílit TAL, ostatní najdou jiné možnosti. Prostě porozumu a hlavně, nafurt.
Nechat se vydírat Rusákem už nikdo nemíní opakovat, jeho levné suroviny se nám brutálně prodražily.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.5.2022 20:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Embargo aby se neřeklo, ani nahé ani oblečené, ani pěšky ani na voze.

Jinak Gazprom a Rosněft hlásí rekordní zisky a nejvyšší dividendy v historii.
Ty vyplácejí mrzkým rublem, který je na nejvyšší směnné hodnotě vůči $ i € za poslední čtyři roky.

Je něco shnilého ve státě dánském - Hamlet/Shakespeare

Pokud se někde směje , tak jsou to amíci, kterým se splnil jejich sen. Když se dva perou (EU x RF) , třetí se směje.

Nedal jsem na sliby chytrolína Síkely a právě dnes dokončil miniprojekt na domě -- snížení spotřeby elektřiny o 30% natvrdo.
Alespoň k něčemu je to embargo dobré, nutí lidi přemýšlet.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2022 20:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jako třeba šetřit nejen na spotřebě plynu, ale také udržení tělesného tepla, že. Navrhuji omezit holení chloupků, a to i na intimních partiích, sexidolem dneška by měl být zarostlý muž (i žena) od hlavy až k patě, že. Obě pohlaví by na spodku měla nosit plnovous, předešlo by se tím častým návštěvám na urologii kvůli zánětům z nachlazení, že. Tímto by se podařilo zvrátit fylogenezi zpět, ve směru našich praprapředků, kteří neměli ani uhlí, ani soláry či Temelín, ale dokázali přežít tuhé zimy jen s tím, co měli na sobě, že.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.5.2022 21:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kurz měny, která je řízena jen a pouze centrální bankou a Kremlem, má jistě velkou vypovídací hodnotu. A i tak se mu nějak nedaří - zatím je na 50% roku 2013. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.6.2022 09:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já zase budu šetřit na vytápění podle návodů naší
vlády ne o 3 stupně, ale rovnou o deset a na spaní
jsem si koupil polyuretanové iglů pro bezdomovce.
Bude nyní ideální místo postele v ložnici a k tomu
pět kompletních vatovaných pracovních oděvů ke
sledování TV a pro návštěvy. Nabídnu jim slušivé teplé oděvy, k tomu grog a není možné, abychom ty Rusy neporazili našimi úsporami !!! Jó a hospodský
říkal, že v zimě nebude v hospodě topit, ušetří
tak na chlazení piva a prý si máme koupit čelovky,
neboť nebude zbůhdarma pár lidem ochotným platit za pivo 50-70 Kč svítit. Tím to určitě vyhrajeme !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist