https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/film-jirikovo-videni-vypravi-o-sveraznem-boji-vedce-s-klimatickou-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Jiříkovo vidění vypráví o svérázném boji vědce s klimatickou krizí

2.11.2023 10:30 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | Se svolením Film Jiříkovo vidění
Premiéru dokumentárního filmu Jiříkovo vidění uvede dnes večer pražské Kino Aero. Režisérka Marta Kovářová v něm formou deníku zachycuje boj svého otce proti klimatické krizi. Snímek získal na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Cenu studentské poroty sekce Česká radost. Ode dneška bude v českých kinech a promítat se má i na mezinárodním klimatickém summitu COP28 v Dubaji.
 

Hrdinou filmu je vědec Jiří Svoboda, který před 16 lety poprvé publikoval svou ideu efektivního boje proti klimatické krizi. Vymyslel způsob, jak pomoci boji s globálním oteplováním prostřednictvím jednoduché daně. Prosadit se mu však toto řešení nepodařilo, nápad čekal na jeho dceru Martu. Režisérka a hudebnice Marta Kovářová se vydala za svým tátou do Brna a rozhodla se, že se spolu pokusí zachránit svět. Díky ní se oba dostali k politikům, ekologům, environmentálním hnutím i na nejdůležitější mezinárodní klimatické summity a představili svou ideu špičkám v oboru.

"Natáčet environmentální dokument dnes může být vnímáno jako vezení se na vlně trendu. Ale co když musím? Když se mi narodily děti, uvědomila jsem si, že prožívám něco jako dnes často popisovaný environmentální žal. Musela jsem začít něco dělat. Chtěla jsem předat dětem svět k žití. A měla jsem to štěstí – tátu, který už o tom nějaký pátek přemýšlí. Jeho myšlenka mezi apokalyptickými scénáři zazářila nadějí," popsala vznik filmu režisérka a jedna z jeho protagonistek Marta Kovářová. "Nechť film inspiruje diváky k odvaze pro velké činy, přestože se třeba nyní zdají být neuskutečnitelné," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jan Omasta

2.11.2023 12:06
Hamba, že takovou zlotřilosat natočí. Vždyť už 20 let je známo, že bude malá doba ledová odteď do roku 2050.
https://voda235.webnode.cz/erupce-na-slunci/
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.11.2023 14:34 Reaguje na Jan Omasta
A bude trvat právě 27 let.
Odpovědět
DA

DAG

3.11.2023 12:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Fakt je to o Vás?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2023 08:19 Reaguje na DAG
Ano
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.11.2023 19:41
ještě někteří nepochopili, že s něčím co je, se nebojuje, ale přizpůsobuje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2023 08:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale to, co bude, lze přece ovlivnit. O tom je i naše civilizace.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

2.11.2023 21:35
Na film se půjdu do kina určitě podívat. Kromě jiného i proto, že jeho hlavním hrdinou je pravidelný a výrazný pisatel článků a příspěvků v diskusích zde na ekolistu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.11.2023 08:17 Reaguje na Majka Kletečková
Přeji Vám příjemnou zábavu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist