https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-c-energy-plana-ziskala-posouzeni-eia-pro-technologii-na-zevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma C-Energy Planá získala posouzení EIA pro technologii na ZEVO

8.3.2024 22:40 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, získala posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro technologii na zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Provoz zařízení v Plané nad Lužnicí na Táborsku by měl začít v roce 2027. EIA se vztahuje na fluidní kotel, který bude hlavním komponentem pro spalování a energetické využití dopadu, informoval mediální zástupce C-Energy Miroslav Beneš.
 

Kotel by měl přeměnit na energii až 50 000 tun směsného komunálního odpadu z Táborska ročně. Po roce 2029 bude platit zákaz ukládání směsného komunálního odpadu na skládkách. Nová technologie v Plané nad Lužnicí nahradí dva kotle v areálu bývalé teplárny v nedalekém Táboře, které spalují hnědé uhlí, topný olej a hnědouhelný dehet.

"Ještě před deseti lety bylo nutné pro výrobu tepla pro táborskou aglomeraci spálit více než 300 000 tun uhlí ve zdrojích v Táboře a v Plané nad Lužnicí. V Plané jsme zastavili spalování uhlí v srpnu 2022, využití směsného komunálního odpadu nám umožní zbourat staré kotle v Táboře a instalovat zde moderní plynový zdroj pro dodávku tepla a elektrické energie ve špičkách spotřeby," uvedl jednatel C-Energy Planá Ivo Nejdl.

Náklady na Zevo dosáhnou 2,1 miliardy korun, části zajistí dotace z Modernizačního fondu. "V mixu zdrojů pro výrobu tepla a energií na Táborsku tak do budoucna bude směsný komunální odpad důležitým stabilizačním prvkem," uvedl Nejdl.

Zařízení pro energetické využití odpadu chystají v kraji také České Budějovice a Písek. Zevo v Budějovicích chce stavět tamní teplárna, roční kapacita by měla být 160.000 tun odpadů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

9.3.2024 07:44
Uvidíme. Zatím to vypadá dobře.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.3.2024 22:59
Ať se Táborským jejich ZEVO podaří!
Pro zájemce o další informace:
https://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr
Kód záměru: OV2080
Název záměru: EVO Planá – Energie z odpadu Táborska
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist