https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-cevak-pouziva-cidla-jez-odhali-poruchu-v-potrubi-driv-nez-se-projevi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Čevak používá čidla, jež odhalí poruchu v potrubí dřív, než se projeví

6.9.2023 00:31 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vodohospodářská firma Čevak začala v létě používat systém, který dokáže najít ve vodovodním potrubí poruchu dřív, než se projeví. Firma má 110 těchto snímačů. Nejdřív je nasadila ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, kde za měsíc pomohly odhalit sedm poruch, informovala vedoucí útvaru marketingu a komunikace firmy Čevak Jitka Kramářová.
 

"Systém funguje tak, že snímače opakovaně měří šum uvnitř vodovodní sítě. Záznam pak vyhodnocuje software, který dokáže nejen posoudit, zda je v měřeném úseku porucha, ale také poměrně přesně určit kde," řekl provozní ředitel firmy Čevak Peter Bolha.

Jako první nasadila společnost snímače pro monitorování vodovodní sítě ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Za měsíc pomohly odhalit sedm poruch, které vodohospodáři obratem opravili. Pro porovnání, od ledna do června ve městě zaznamenali jen pět poruch.

"Hlavním přínosem je, že přístroj dokáže odhalit poruchu v okamžiku jejího vzniku, to znamená dříve, než se projeví například větším únikem vody nebo poklesem tlaku v potrubí. Umožňuje také najít poruchy, které jsou obtížně vyhledatelné a neprojeví se například výtokem vody na povrchu. Oprava je pak rychlejší, méně nákladná a minimalizuje se i její dopad na spotřebitele," uvedl Bolha.

Díky rychlým opravám jsou také menší úniky vody. Až firma skončí s monitorováním vodovodní sítě ve Veselí nad Lužnicí, čidla přesune do Českého Krumlova a Písku.

Firma Čevak měla od října 2021 do září 2022 výnosy 2,63 miliardy Kč a zisk po zdanění 91,4 milionu Kč. Pitnou vodu dodává a odvádění odpadních vod zajišťuje pro víc než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části Plzeňského kraje a Vysočiny. Ve zmíněném hospodářském roce dodala 21,9 milionu metrů krychlových vody. Provozuje 4881 kilometrů dlouhou vodovodní síť, 145 úpraven vody i 369 vodojemů. Zaměstnává téměř 1000 lidí, vyplývá z výroční zprávy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

6.9.2023 12:37
Ten název je Oxymóron. Nemůžete odhalit poruchu co neexistuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist